
Fris, bruisend en ook nog eens healthy: kefir heeft het allemaal. Wil jij dit gefermenteerde drankje drinken? Koop het dan niet maar ga gewoon zelf water en melk kefir maken. Dat is leuk én lekker. Om jou op weg te helpen, delen wij tips en recepten voor melk- en water kefir maken.
Lees verder na de advertentie
Kefir is een symbiotische cultuur van gisten en gezonde bacteriën in korrelvorm. Het komt voor in twee vormen: bloemkoolachtige korrels voor in melk en kristalachtige korrels voor in water. Wanneer iemand het over kefir heeft, wordt meestal melkkefir bedoeld. Deze drank wint aan populariteit en is tegenwoordig bij alle grote supermarkten wel te koop. Toch loont het om je eigen kefir te maken want de variant uit de winkel wordt zelden met kefirkorrels gemaakt en dat proef je. Daarbij kent het kant-en-klare product een stuk minder gezondheidsvoordelen en is het een stuk goedkoper om het zelf te brouwen.
Iedere vrijdag het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox?
Water kefir maken
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Waterkefir voeg je samen met een zoetstof toe aan water om er een bruisende limonade van te maken. Elke suikervorm kan, behalve honing vanwege zijn antibacteriële werking. Want juist die bacteriën maken het drankje zo gezond – het is een natuurlijke probiotica. Na het melkkefir maken, kun je de korrels zeven en opnieuw gebruiken. Zo brouw je er steeds nieuwe healthy drankjes mee, elke keer met nieuwe smaakmakers.

Limonade van waterkefir
Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je zelf water kefir maken kan
Melk kefir maken
Melk kefir maken is minstens net zo makkelijk. Het enige verschil zijn de korrels en de vloeistof. Waar de waterkorrels een kristalachtige structuur hebben, zijn de kefirkorrels voor in de melk meer bloemkoolachtig. Daarbij voeg je aan de korrels natuurlijk melk in plaats van water toe om er een bruisend drankje van te maken. Het is mogelijk om smaakmakers, zoals limoen of ander fruit, toe te voegen maar dat is bij melk kefir maken minder gangbaar.
Recepten met kefir
Je kunt met het gefermenteerde drankje alle kanten op. Drink het los op of verwerk het in deze verfrissende recepten:

Koele cassis
Voeg er wat extra smaakmakers aan toe en je hebt je eigen homemade frisdrank.

Shafoot
In dit fantastische Jemenitische knapperige broodgerecht meets salade, genaamd shafoot gaat een scheutje van het bruisende drankje.

Zachte courgette-knoflooksoep
Zelfs in soepen doet de gefermenteerde vloeistof het goed. Het maakt deze courgettesoep heerlijk fris.
Onze tips

Kombucha: wat is het en hoe maak je het?

Met deze verkoelende drankjes kom je de hete dagen moeiteloos door

Met een smaakje: zomers infused water

Geef je gezondheid een boost: 6x gezonde ingrediënten

Verkoelende ingrediënten: dit kun je het beste eten bij warm weer

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



