Advertentie
Dit moet je weten over frituren
Hou je ook zo van krokante snacks zoals bitterballen, garnalenkroketjes of gefrituurde kip? Wij in ieder geval wel! Met liefde slingeren we de frituurpan aan; of het nu voor een goede borrel is of omdat het weekend is, het maakt ons niet uit. Krijg je nu spontaan trek? Lees eerst alles wat je moet weten of frituren.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Bewering: (frituur)olie is gezonder dan vast frituurvet
Juist. Dit moet je weten over frituren voor je aan de slag gaat. Plantaardige olie is vanwege de onverzadigde vetzuren beter voor je dan vast frituurvet. Wel kan je olie beter niet boven 200°C verhitten omdat er dan ongezonde transvetzuren kunnen ontstaan.
Bewering: als je het frituurvet regelmatig ververst, hoef je het niet te filteren
Onjuist. De kleine deeltjes die achterblijven in het vet, verbranden bij elke frituurbeurt verder waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Elke keer filteren na gebruik is dus een must en na maximaal vijf tot zeven keer frituren het vet verversen ook.
Bewering: je kunt beter bij lage temperatuur frituren dan bij een hoge
Juist én onjuist. Bij hoge temperatuur frituren (boven 180°C) zal de buitenkant snel verbranden terwijl de binnenkant ongaar blijft en ontstaan er snel schadelijke stoffen bij zetmeelrijke producten. Bij een lage temperatuur neemt het product echter meer vet op doordat de buitenkant niet snel dicht schroeit. Dit moet je weten over frituren: ideaal is een temperatuur tussen de 150°C en 175°C graden.
Lees nu ook:
Zo frituur je alles perfect knapperig en goudbruin
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Willem van Santen
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.