
Dit moet je weten over frituren
Lees verder na de advertentie
Hou je ook zo van krokante snacks zoals bitterballen, garnalenkroketjes of gefrituurde kip? Wij in ieder geval wel! Met liefde slingeren we de frituurpan aan; of het nu voor een goede borrel is of omdat het weekend is, het maakt ons niet uit. Krijg je nu spontaan trek? Lees eerst alles wat je moet weten of frituren.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Bewering: (frituur)olie is gezonder dan vast frituurvet
Juist. Dit moet je weten over frituren voor je aan de slag gaat. Plantaardige olie is vanwege de onverzadigde vetzuren beter voor je dan vast frituurvet. Wel kan je olie beter niet boven 200°C verhitten omdat er dan ongezonde transvetzuren kunnen ontstaan.
Bewering: als je het frituurvet regelmatig ververst, hoef je het niet te filteren
Onjuist. De kleine deeltjes die achterblijven in het vet, verbranden bij elke frituurbeurt verder waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Elke keer filteren na gebruik is dus een must en na maximaal vijf tot zeven keer frituren het vet verversen ook.
Bewering: je kunt beter bij lage temperatuur frituren dan bij een hoge
Juist én onjuist. Bij hoge temperatuur frituren (boven 180°C) zal de buitenkant snel verbranden terwijl de binnenkant ongaar blijft en ontstaan er snel schadelijke stoffen bij zetmeelrijke producten. Bij een lage temperatuur neemt het product echter meer vet op doordat de buitenkant niet snel dicht schroeit. Dit moet je weten over frituren: ideaal is een temperatuur tussen de 150°C en 175°C graden.

Lees nu ook:
Zo frituur je alles perfect knapperig en goudbruin
Onze tips

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.



