Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel
knoflookgeur

Wat is knoflook en wat kun je ermee?

Misschien wel een van de meest gebruikte ingrediënten in een gerecht: knoflook. De Italianen zweren erbij en we snappen eigenlijk wel heel goed waarom. Maar wat maakt deze smaakmaker zo lekker? En waarom heeft het eigenlijk zo’n sterke geur? Wij zochten het voor je uit.

Knoflook

Knoflook is, net als ui en bieslook, een bolgewas en bloeit vooral volop in de lente. In deze bolgewas groeien weer individuele delen, ofwel de knoflookteentjes. Deze teentjes worden vervolgens weer gebruikt om nieuwe knoflookplanten te kweken. Ze bevatten de rijke en krachtige aroma’s, afkomstig van zwavelverbindingen, die het bolgewas hun kenmerkende smaak en geur geven. Benieuwd naar meer? Wij vertellen je in dit artikel alles over knoflook.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is knoflook?

In praktisch gezien elke keuken wordt knoflook gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Je herkent het dan ook vast wel wanneer iemand roept dat het eten lekker ruikt en je dan alleen nog maar de fijngesneden snippers in de pan hebt liggen. De geur komt dan ook pas echt vrij wanneer hij wordt geperst of gesneden. Hoewel dit voor sommige mensen overweldigend kan zijn, is het toch echt een belangrijke smaakmaker in je gerecht. En het leuke: je kunt er heel veel kanten mee op! Daar vertellen we je later graag meer over. Nu al nieuwsgierig? Kijk dan alvast naar onze lekkerste recepten met knoflook.

Is knoflook gezond?

Vermoedelijk werden de eerste bollen 3500 jaar geleden ontdekt en werd al snel gebruikt voor zowat alle voorkomende kwalen. Het heeft dan ook veel verschillende gezondheidsvoordelen, doordat het veel antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen bevat. Zo kan knoflook bijdragen aan het verlagen van je bloeddruk, het versterken van je immuunsysteem en het bestrijden van ziekteverwekkers in je lichaam.

knoflook snijden

Knoflook kopen en bewaren

Wanneer je een nieuwe voorraad gaat inslaan, is het belangrijk om op een paar punten te letten. Op deze manier kun je langer gebruik maken van je verse bollen:

  • Uiterlijk: Zorg dat je een stevige bol pakt, zonder vlekken of schimmel op de buitenkant. Ook moet de schil droog zijn, anders is er kans op rotting aan de binnenkant;
  • Versheid: Vaak zijn de knoflookbollen verser bij een groenteboer dan bij een supermarkt. Wil je echt voor de meest verse bol gaan, kun je daar beter je knoflook halen;
  • Grootte en gewicht: Het gewicht van de knoflookbol zegt ook veel over de versheid; hoe zwaarder de bol, hoe verser hij is. Bij rotting zal de bol namelijk steeds minder gaan wegen, omdat er gewoonweg minder overblijft.

De kans is groot dat je niet de hele knoflookbol in een keer gebruikt. Het is dan belangrijk om deze op de juiste manier te bewaren, zodat je hem nog lang kunt gebruiken. Wij delen wat tips voor het bewaren van je knoflook:

  • Koel en droog: Bewaar de bollen op een koele en donkere plaats, zoals in een keukenkastje of een donkere pot. Zorg dat ze geen vocht kunnen opnemen. Dit kan schimmel veroorzaken;
  • Buiten de koelkast: In de koelkast en dus koude ruimte, bestaat er en kans dat hij gaat kiemen;
  • Open lucht: Stop je overgebleven knoflook in een open pot of mandje, zodat hij kan blijven “luchten”. Zo voorkom je schimmel;
  • Tenen afgesloten bewaren: Heb je de tenen al gepeld of gesneden? Geen probleem! Bewaar ze dan juist wel in de koelkast in een afgesloten, donker bakje en gebruik ze binnen enkele dagen.

Hoelang is knoflook houdbaar?

De houdbaarheid kan van veel factoren afhangen, zoals het aanschaffen van de bol, hoe hij eruitziet en hoe je hem bewaart:

  • Ongeopende knoflookbol: Wanneer je bovenstaande tips toepast, kun je een ongeopende knoflookbol over het algemeen 3-6 maanden bewaren. Check natuurlijk wel altijd nog even of er geen schimmel is ontstaan in de tussentijd;
  • Geopende knoflookbol: Heb je hem al geopend? Dan kun je de tenen het beste binnen 10 dagen gebruiken;
  • Gesneden knoflook: Als je deze in de koelkast hebt bewaard, kunnen ze een tot twee weken goed blijven;
  • Gekookte knoflook: Heb je de tenen al verwerkt in een gerecht? Dat blijft, net als de meeste restjes, drie tot vijf dagen goed in de koelkast.

Welke soorten knoflook bestaan er?

Eigenlijk kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten: de hardnekkige (hardneck) en zachte (softneck) knoflook. En dan zijn er nog meer varianten waar je uit kunt kiezen. We zetten ze even overzichtelijk voor je op een rijtje:

Hardneck garlic:

  • Purple Stripe: Dit zijn knoflookbollen met een paarse schil. Deze heeft een sterke en ietwat pittige smaak;
  • Rocambole: Deze herken je aan de grote bollen en dus ook grote tenen, en heeft een rijke en volle smaak;
  • Porcelain: De grootste bollen van de hardnekkige soorten, maar wel met een milde, zoete smaak.

Softneck garlic:

  • Artichoke: Het meest voorkomende soort in onze supermarkten. De bollen hebben veel tenen en een milde smaak;
  • Silverskin: Deze soort heeft een dunne, witte schil en de smaak is heel scherp.

Wat is het verschil tussen witte knoflook en zwarte knoflook?

De meest gebruikte en bekendste knoflooksoort is witte knoflook. Deze wordt zo geoogst en daarna is hij klaar om te gebruiken. Maar wist je dat er nog een variatie is op deze witte bol? Zo bestaat er bijvoorbeeld ook zwarte knoflook. Dit is geen ander soort, maar gefermenteerde knoflook. Hier worden de knoflooktenen voor een langere tijd blootgesteld aan warmte en vocht. Door dit proces kleuren ze zwart en krijgen ze een zoetere, milde smaak. Deze zwarte variant bevat hierdoor zelfs nog meer antioxidanten, wat hem gezonder maakt dan de witte bol. Tevens heeft deze een umami-achtige smaak, wat een interessante toevoeging aan je gerecht kan zijn.

Wat is zwarte knoflook

Knoflook planten

Wist je dat je ook heel gemakkelijk je eigen knoflook kunt kweken? Zonder al teveel moeite en benodigde ruimte in je tuin! Het enige wat je nodig hebt is een knoflookteentje. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan meer over het kweken van je eigen knoflook.

Knoflook recepten

Nu je alles over knoflook weet, wil je er natuurlijk zelf mee aan de slag. Er zijn gelukkig talloze recepten met knoflook om te maken. Naast het verwerken in het gerecht of saus, kun je er bijvoorbeeld ook knoflooksaus, marinades, brood of chips mee maken. Last van de knoflookgeur na het koken? Dat kun je voorkomen met verse kruiden, groene zeep en zelfs koffiedik.

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!