Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
knoflook snijden

Knoflook snijden, kneuzen of persen: zo krijg je de sterkste smaak

In samenwerking met WMF

Advertentie

Knoflook is een sterke smaakmaker en wordt aan haast elk gerecht wel toegevoegd. Je kookt er vast vaak mee. Maar wist jij al wel dat de manier waarop je het bereidt, invloed heeft op de smaak? Daarom delen wij de verschillen tussen knoflook snijden, persen en kneuzen.

Door je favoriete pastagerecht zoals gnocchi, bij je geroosterde kip of door de puree: de teentjes worden in haast elk recept wel toegevoegd. Niet zonder reden, want knoflook geeft diepte en complexiteit aan je gerechten.

Maar hoe zorg je nou voor de sterkste smaak? De truc zit ‘m in het kiezen van de juiste bereidingswijze. Het snijden, persen of kneuzen van de knoflook geeft allemaal nét een ander effect. Welke methode je kiest, heeft invloed op de smaak en intensiteit van de knoflook in gerechten. Wij delen hoe dat zit!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De sterkste smaak

De reden dat de ene methode zorgt voor een sterkere knoflooksmaak dan de ander is dat de bereidingswijze invloed heeft op de hoeveelheid enzymen die vrijkomen. Deze enzymen maken de stof allicine aan, die zorgt voor de bekende ‘heftige’ knoflooksmaak. Het is een technisch verhaal, maar het komt er op neer dat de mate waarin je de cellen van de knoflook kapot maakt invloed heeft op de intensiteit van de smaak. Daarom verschillen snijden, persen en kneuzen van elkaar.

Knoflook pellen

Welke methode je ook kiest, je start met het pellen van de knoflook. Voor velen een vervelend klusje. De witte velletjes blijven aan je handen kleven, je vingers houden nog lang die knoflookgeur en de schil gaat er nét niet helemaal af. Gelukkig is dat met onze tip voorgoed verleden tijd:

Tip

Je kunt heel eenvoudig knoflook pellen met behulp van warm water. Laat de teentjes hier even in weken waarna je de knoflook kunt pellen zoals je gewend bent. Je zult zien dat de schil veel sneller loslaat. Pluspunten voor het feit dat je hierdoor ook geen last meer hebt van de gekke geurtjes aan je vingers.

Knoflook snijden

Het is misschien wel de meest voorkomende bereidingswijze: knoflook snijden. Dit doe je door met een vlijmscherp mes de teentjes in dunne plakjes te snijden. Door knoflook te snijden, zorg je ervoor dat de smaak geleidelijk vrijkomt tijdens het koken, wat perfect is voor gerechten waarin je een subtiele knoflooktoon wilt zonder dat het overheerst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sauzen, soepen en stoofschotels waarbij je wil dat de knoflooksmaak op de achtergrond blijft. De smaak blijft subtiel doordat er een beperkte hoeveelheid allicine vrijkomt.

Vlijmscherpe messen

De Spitzenklasse Plus messen van WMF zijn vlijmscherp en daarmee ideaal voor het knoflook snijden. Daarbij heeft het ontwerp afgeronde heftranden, waardoor de messen prettig in de hand liggen. Dankzij de gesmede krop beschikken de messen over de juiste balans en dat maakt dat je er veilig mee kunt werken.

knoflook snijden

Knoflook kneuzen

Je kunt de knoflook ook kneuzen. Dit kan met behulp van een stamper of de platte kant van een mes. Logischerwijs maak je met deze methode een stuk meer cellen kapot, waardoor er meer allicine vrijkomt. Het resultaat? Een sterkere knoflooksmaak dan bij het snijden.

Toch zal de knoflooksmaak in het gerecht minder heftig zijn omdat je gekneusde knoflookteentjes eigenlijk nooit los op eet. Je laat deze vaak in het gerecht trekken en haalt ze er vlak voor het serveren weer uit. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij het maken van een krachtige bouillon of ragout.

Knoflook persen

Wil je een sterke knoflooksmaak in je gerecht? Dan kun je de knoflook het beste persen. Op deze manier maak je de cellen volledig kapot, waarbij een explosie aan allicine vrijkomt. Dit zorgt voor een intense smaak wat bij het maken van een knoflooksaus als aioli of breekbrood met knoflook erg geschikt is. Kies deze bereidingswijze wanneer je wil dat de knoflooksmaak de hoofdrol speelt.

Meer weten?

Wil jij graag meer weten over verschillende snijtechnieken? Bekijk dan de masterclass snijtechnieken op Cheflix. Hierin laat chefkok Pasquale Carfora je kennis maken met de verschillende technieken en zien hoe fijn je kunt werken met de Spitzenklasse messen van WMF. Bij aanschaf van een WMF kookpannenset krijg je in de periode van 23 september t/m 20 oktober 2024 nu gratis een jaar lang toegang tot het platform.

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!