
Raapstelen zijn zogenaamde vergeten groenten. Hoog tijd om daar verandering in te brengen, want deze jonge, lichtpittige loofblaadjes zijn hartstikke lekker! Daarom vertellen wij je alles over raapstelen en delen heerlijke recepten.
Lees verder na de advertentie
Wat zijn raapstelen?
Wanneer het lente wordt, verruilen we de zware kost voor heldergroene groenten. Raapstelen kun je dan ook het beste in het voorjaar in huis halen, want vanaf maart zijn ze weer in het seizoen. Maar wat zijn raapstelen precies? Deze voorjaarsfavorieten worden ook wel ‘keeltjes’ genoemd en zijn eigenlijk het jonge loof van de meiknol. Ze worden, afhankelijk van het soort, met wortel en al geoogst of aan de grond afgesneden. In de winkel herken je ze aan hun langwerpige, ingesneden blad.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Lees verder na de advertentie
Waar moet je op letten bij de aankoop?
Raapstelen liggen regelmatig bij de supermarkten in de schappen, maar lang niet altijd. Bij de biologische supermarkt, groenteboer of markt grijp je in de meeste gevallen niet mis. Stop je bosje van dit lekkers niet zomaar in je mandje, maar controleer eerst of de blaadjes er frisgroen uitzien. Donkere, verlepte exemplaren kun je beter links laten liggen.
Hoe smaken raapstelen?
Lees verder na de advertentie
Nu ben je vast ook benieuwd hoe dit lentegroen smaakt. Je proeft al snel een lichtpittige smaak, die doet denken aan jonge spinazie, rucola of waterkers, maar dan net iets milder en met een typische lenteachtige frisheid. Ook hebben ze een lichte mosterdsmaak.
Hoe kan je het vervangen?
Greep je toch mis op de markt of is deze groente toch niet helemaal jouw ding? Je kunt ze vervangen door jonge spinazie of rucola. Die twee zijn over het algemeen het hele jaar door te verkrijgen.
Lees verder na de advertentie
Welk deel is eetbaar?
Voor je raapstelen kunt verwerken in jouw lekkere gerecht, is het nodig dat je hem goed schoonmaakt. Je kunt hem rauw eten, maar ook gekookt, gestoofd of gebakken. Raapstelen voorbereiden om verder te bereiden doe je als volgt:
- Snijd je eerst de wortel af. Die is niet eetbaar;
- Was de groente vervolgens in ruim koud water;
- Bereid de raapstelen zoals in een van onderstaande recepten en klaar is Kees!
Hoe moet je ze bewaren en hoe lang blijven ze goed?
Het is aan te raden om raapstelen zo vers mogelijk te kopen. Ga je er niet meteen mee aan de slag? Dan kun je ze bewaren in de koelkast. Meestal blijven ze slechts drie dagen goed, dus wacht niet te lang. Het is ook mogelijk om de groente in te vriezen. Blanceer ze kort en stop ze in een diepvrieszakje, zodat je ze enkele maanden kunt bewaren.
Wat kun je er allemaal mee?
Raapstelen zijn super veelzijdig. Je kunt ze koken, stomen, koud verwerken in een salade, er soep of stamppot van maken en nog veel meer! Enthousiast geworden? Probeer deze recepten met raapstelen eens.

Lamsrack met aardappelsalade
Deze aardappelsalade is heerlijk in het voorjaar, zeker als je voor het eerst weer buiten kunt eten. Serveer met een lamsrack én raapstelen voor een fantastische maaltijd.

Mizunasalade met geroosterde citrus en geitenkaas
Je kunt ook gemakkelijk een goede maaltijdsalade maken met raapstelen. Voeg wat zachte geitenkaas toe en combineer deze met citroen voor een heerlijke smaakbeleving.

Brie met raapstelen en kruisbessenchutney
Kaas is baas, dat wisten jullie vast al. Dit recept bevestigt dat alleen maar, probeer maar eens uit!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Onze tips

11x de lekkerste recepten met spinazie

7x vergeten groenten die je echt eens wil proberen

Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola

Dit zijn de seizoensgroenten in juni

Wat is taaitaai en waar komt het vandaan?

Wat is artisjok en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Koolraap: wat is het & lekkerste recepten

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Wat is okra en wat kun je ermee?

Wat is cottage cheese en wat kun je ermee?

Wat is mascarpone en wat kun je ermee?

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.


