Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
kerstdiner vegetarisch

7x bakken met pruimen: dit zijn de lekkerste recepten

Advertentie

Wij zochten onze favoriete recepten met pruimen bij elkaar, want wie houdt daar nou niet van?! Ga jij met pruimen bakken binnenkort? Deel je baksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Bakken met pruimen

In een pruimentaartstrudel of beignet: pruimen zijn ontzettend veelzijdig. Hebben wij even geluk dat deze steenvrucht weer volop op de markt ligt. Stop je hele mandje ermee vol en ga aan de bak met deze heerlijke recepten. Bakken met pruimen smaakte nog nooit zo zoet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pruimentaart

Het liefst bakken met een heerlijke pruimentaart met verse pruimen, dit is dan ook misschien wel ons favoriete recept om te bakken met pruimen.

Pruimen-hazelnoottaart

Pruimen-hazelnoottaart

Verwerk verse pruimen van de markt in deze makkelijke omgekeerde pruimentaart. Zo maak jij het klassieke Franse dessert met je eigen twist. Draai ‘m wel pas vlak voor het serveren om: zo blijft het deeg lekker lang knapperig.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

10 grote pruimen
3 el + extra boter
320 g + 3 el suiker
4 eieren
1 vanillestokje
zout
200 g hazelnootmeel
250 ml slagroom

Bereiding

  1. Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten. Kneed 3 el boter en 120 g suiker door elkaar. Vet een springvorm (ca. 20 cm Ø) in met boter en verspreid de suikerboter over de bodem. Leg de pruimen met de bolle kant naar beneden in de vorm.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Splits de eieren. Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit. Klop de eidooiers met 200 g suiker en het vanillemerg romig. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met een snufje zout stijf. Spatel het eiwit voorzichtig door de eidooiers. Spatel het hazelnootmeel erdoorheen.

  3. Schenk het beslag over de pruimen in de springvorm en strijk glad. Bak de taart ca. 40 minuten in de oven. Klop de slagroom met 3 el suiker lobbig. Serveer de pruimen-hazelnoottaart met de slagroom.

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp

Nog meer bakken met pruimen:

Crêpes met gebakken pruimen, honing en mascarpone

Crêpes met gebakken pruimen, honing en mascarpone

Ideaal als toetje óf als ontbijt op bed. Hoe dan ook, wij zijn fan van deze smaakvolle crêpes met gebakken pruimen!

Naar het recept
Cover voor

Pruimenbeignets met amandel

De klassieke appelbeignets kent iedereen wel, maar wat dacht je van pruimenbeignets? Hetzelfde idee maar met een andere vulling. Zo lekker dat je ze het hele jaar door wilt eten!

Naar het recept
Cover voor

Pruimencheesecake

Het water loopt ons alleen al bij de gedachte aan cheesecake in de mond. In de zomer bakken we de taart het liefst met rijpe pruimen. De friszoete smaak gaat namelijk perfect samen met het romige van de taart.

Naar het recept
apple pie

Apple pie met speculaas en pruimen

Handen uit de mouwen en kneden maar. Je maakt in een mum van tijd deze heerlijke taart met appels en pruimen. Ben je super speculaas fan? Voeg dan ook een vleugje aan het deeg toe.

Naar het recept
kerstdiner vegetarisch

Tarte tatin met laurier

Het lijkt een vreemde combi: pruimen en laurier. Maar probeer het eens, de smaken gaan perfect samen en tillen je gerecht naar een hoger niveau. Hier gooi je hoge ogen mee! Serveer het dus gerecht als dessert bij een etentje. Je gasten zullen onder de indruk zijn.

Naar het recept
Cover voor

Pruimenstrudel

De duizenden laagjes van het filodeeg geven een heerlijk knapperig korstje. Geloof ons maar: bij hap één ben je verkocht. Je zal dit recept veel vaker willen maken.

Naar het recept

Lees meer over bakken:

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!