
In de supermarkt de perfect rijpe avocado vinden is een lastige klus. Niet voor niets zitten de helft van de avocado’s zonder steeltjes en onder de vingerafdrukken. Zijn de enige verkrijgbare avocado’s ook nog eens kneiterhard? Geen zorgen! Met deze tips maak jij avocado’s binnen no time rijp!
Lees verder na de advertentie
Avocado rijp maken
Twijfel jij of de avocado rijp is die je in je handen hebt? Begin dan niet met knijpen maar doe de ‘steeltjes-test’. Door het knijpen kunnen er namelijk beurse plekken ontstaan en dat is zonde van de avocado die je eigenlijk nog lang kunt bewaren. Verwijder daarom het knopje bij de steelaanzet en kijk naar de kleur die hieronder verschijnt. Is het heel erg licht/mintgroen? Dan is hij nog niet rijp. Die herkenbare groene kleur van een avocado: ready to go! Bruin of beschimmeld? Leg (of gooi) maar weg! Die is overrijp.
Is jouw avocado nog niet helemaal rijp? Dan zijn er meerdere trucs om je avocado sneller rijp te maken. Wist je dat het dan ook een stuk veiliger is om je avocado te snijden? Lees snel verder om erachter te komen welke tips dit zijn.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Avocado snel rijpen
Avocado bevat net als bananen en appels het stofje ethyleen. Deze stof versnelt de rijping en laat dat nou precies zijn wat we willen! De grote truc is dus om ervoor te zorgen dat dit stofje niet kan ontsnappen. Om dit te voorkomen kun je de vrucht bijvoorbeeld in aluminiumfolie inpakken of onderin een diepe kom bedekt met bloem leggen.
Zo kan het stofje nergens heen en is je avocado sneller rijp. Ook helpt het om de vrucht in de buurt van andere groente- en fruitsoorten te leggen die dezelfde stof bevatten. Denk aan tomaten, kiwi’s en bananen. Het ethyleengas dat zij uitstoten zal ervoor zorgen dat je avocado sneller rijp is.
Lees verder na de advertentie
Avocado nog sneller laten rijpen door te verwarmen
Liever gelijk resultaat? Dan kan je het beste de avocado verwarmen. De vrucht rijpt namelijk sneller in een warme omgeving.
Lees verder na de advertentie
In de oven
Verwarm hiervoor de oven op ca. 90 graden Celsius en verpak de avocado in aluminiumfolie, zodat het ethyleengas niet kan ontsnappen. Is de oven warm? Leg de avocado erin en check na ongeveer tien minuten of ‘ie al zacht genoeg is.
Lees verder na de advertentie
In de magnetron
Heb je geen oven of duurt het je te lang? In de magnetron gaat het nog sneller, maar de smaak zal wel wat verloren gaan. Prik hiervoor gaatjes in de schil van een avocado en doe hem 30 seconde in de magnetron.

Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Kerst Tip

Op tijd besteld = voor kerst geleverd
Onze tips

10x lekkere lunch gerechten met avocado

15x de lekkerste recepten met avocado

Avocado snijden? Zo doe je dat supersnel en veilig

All about avocado: 10 feitjes over de avocado die jij nog niet kent

Dé kerstdessert-hack: cheesecake uit de snelkookpan

Met deze simpele trucjes proef jij wijn zoals een sommelier

Zo maak jij je gerechten slim van tevoren en ga je stressvrij de feestdagen in

Zo overleef je kerst zónder stress: 5 tips die echt werken

Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



