Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
nick toet

Achter de schermen: comfortfood koken met Nick Toet

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Het kerstmenu heb je misschien al af, maar heb je ook aan de dagen na kerst gedacht? Dat zijn dé dagen waarop je hunkert naar comfortfood. Wij vroegen Nick Toet van het YouTube-kanaal EtenmetNick om zijn favoriete katerrecepten.

Comfortfood met Nick Toet

Nieuwjaarsdag. Met een lichte kater rol je veel te laat je bed uit. Eenmaal beneden tref je de keuken aan zoals je ’m gisteren hebt achtergelaten: wijnglazen in de vensterbank, torenhoge stapels vieze vaat en aangekoekte pannen. Na een uur boenen is je keuken weer schoon en zak je voldaan in de bank. Benen op tafel en nog één keer die foute kerstfilm kijken. Je spreekt met jezelf af: vandaag doe jij he-le-maal níets meer.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koken met Nick Toet

Koken voor vrienden en familie rondom de feestdagen is fantastisch. Gastvrouw of -heer spelen is een dankbare taak, maar na een paar dagen in de rol van sterrenchef ben je – letterlijk en figuurlijk – wel een beetje uitgekookt. Dat snappen we! En daarom vroegen we Nick Toet van het YouTubekanaal Eten met Nick om makkelijk comfortfood.

nick toet

Achter de schermen

Bij Foodies volgen we Nick Toet al een hele tijd. Zijn filmpjes op YouTube zijn dé reden dat men nodig geurtelevisie moet uitvinden. Kaasdraden trekken, juicyburgers bakken of echt knapperige kip frituren? Laat dat maar aan Nick over! Wij gingen bij hem op bezoek, voor een kijkje achter de schermen. Want waar wordt al dat comfortfood nou gemaakt?

Zodra we de drempel over zijn in zijn woning in Voorburg, waaien de etensgeuren ons tegemoet. Nick heeft de voorbereidingen voor vandaag al getroffen en de knapperige kipschnitzels komen net uit de pan. Eenmaal in zijn keuken herkennen we direct die bekende groene muur. “Ik maak al mijn video’s gewoon thuis, vanuit mijn eigen keuken. Het is niet groot, maar groot genoeg!” lacht Nick als hij ons rondleidt.

Hij wijst naar een klein oud houten krukje in de hoek van zijn keuken. “Al mijn video’s neem ik, zittend op dit krukje. Als ik sta ben ik namelijk veel te groot en kom ik zelf niet op de camera.” Ik vind het grappig om te zien dat zijn professionele video’s, met zoveel simpele dingen wordt gemaakt. Dat maakt het wel persoonlijk allemaal.

nick toet

Van dumpert.nl naar YouTube

Terwijl we het vlees voor de bulgogi grilled cheese sandwich in de hete wok gooien, vertelt Nick ons tussen het sissen van het vlees door hoe hij ooit is begonnen als kok. Na zijn koksopleiding en het Grafisch Lyceum, ging Nick aan de slag als video-editer bij de website dumpert.nl. Daar zette hij onder andere een kanaal op met kookvideo’s.

Dat viel in de smaak. “Dat heb ik ongeveer twee jaar gedaan. Het kanaal liep uiteindelijk niet goed genoeg, dus stopte dumpert.nl er weer mee. Toen ben ik voor mezelf verder gegaan. Ik ben nog een tijdje in dienst gebleven bij dumpert.nl, voor ik echt fulltime voor EtenmetNick ging werken.” Inmiddels heeft hij meer dan 187.000 abonnees op zijn YouTube-kanaal en komt er iedere week een nieuw gerecht online.

Nick houdt er een heuse filmplanning op na en weet al een paar weken van tevoren wat hij wanneer gaat koken en wanneer het online komt. “Ik kijk wel naar wat goed scoort, maar ik probeer ook dicht bij mezelf te blijven. Wat vind ik leuk om te maken?” De volgers van EtenmetNick zijn gek op comfortfood, en dan met name met vlees. Zoet scoort volgens Nick Toet altijd wat minder dan hartige gerechten. Maar dat weerhoudt ‘m er niet van om er af toe tóch een lekker dessert of zoete snack in te gooien, zoals deze wentelteefjes.

nick toet

Meteen voor ’t echie

Op de vraag of hij nooit eens klaar is met al dat koken antwoordt Nick: “Nooit! Ik vind het leuk om mensen iets te leren over eten en om mensen blij te maken met goed eten. Dat koken voor zijn kanaal Etenmetnick gaat overigens niet altijd in één keer goed, zo vertelt hij. “Ik maak in mijn video’s altijd alles voor de eerste keer. Ik doe niet aan voorkoken. En tja, als het misgaat dan komt de video ook gewoon online. Juist om te laten zien dat dat mij ook kan gebeuren. Maar daarna wil ik het wel nóg een keer maken.”

Als je Nick al wat langer volgt, dan weet je dat hij graag alles from scratch maakt. Dus maakt hij een bulgogi grilled cheese sandwich? Dan maakt hij óók het casinobrood zelf. “Het is echt geen must om dat te doen, ik geef je ook altijd een shortcut als je het makkelijk wilt houden. Maar ik vind het juist leuk om óók te laten zien hoe je iets zelf maakt. En dat dat vaak helemaal niet zo heel moeilijk is.”

Ga aan de slag met Nick’s recepten voor comfortfood

1. Bulgogi grilled cheese sandwich

Nick: “De shortcut van dit gerecht zit ‘m in het brood. Je kunt namelijk ook gewoon casinobrood uit de supermarkt gebruiken. Heb je nog wel wat kookzin- en energie over? Dan is het maken van je eigen brood wel de moeite waard.”

> naar het recept: bulgogi grilled cheese sandwich

bulgogi grilled cheese sandwich

2. Snelle ramen met kip van Nick Toet

Nick: “Een kom met verwarmende bouillon, noedels en knapperige kipschnitzel. Tja, als je vraagt om comfortfood, dan is dit wat ik in gedachten heb.”

> naar het recept: snelle ramen met tori katsu

snelle ramen met kip

Lees ook:

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!