Advertentie
Het geheim van een perfecte paté? Goed vlees, een lekkere mix van kruiden en specerijen en een langzame garing in de oven. Lindenhoff-slager Bert geeft de beste tips!
De perfecte paté: het vlees
Voor de perfecte paté gebruik ik het liefst wild van zwijn. Dankzij de actieve levensstijl en gevarieerde voeding heeft het vlees van het wildzwijn een mooie zachte, maar toch uitgesproken en pittige wildsmaak.
De dieren hebben lekker rondgescharreld in de natuur, waar ze leven van onder andere bladeren, kruiden, eikels, beukennootjes, paddenstoelen en vruchten. Dat proef je allemaal terug in de paté.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Laagje spek
Een lekkere paté is niet compleet zonder een laagje spek. Wildzwijn is iets aan de droge kant, dus bekleed je vorm het liefst met een vettere soort, zoals plakken gerookt ontbijtspek van het Baambrugs big of gesneden Iberico lardo. Dit spek houdt z’n vet bij verwarming goed vast en draagt bij aan de binding van je paté. En – mooi meegenomen – het geeft enorm veel smaak af!
Specerijen
Als ik paté maak, kies ik voor warme smaken die het vlees complementeren, zoals kruidnagel, laurier, nootmuskaat en jeneverbessen, en bouillon van goede kwaliteit.
Goede bouillon
Maak je eigen bouillon of gebruik de gevogelte jus van Lindenhoff. Deze is getrokken van de karkassen van kippen en kalkoenen en heeft een rijke, diepe smaak.
Au bain-marie
We willen onze paté zachtjes garen, zodat hij niet uitdroogt en tot hij een kerntemperatuur van ongeveer 70°C heeft. Dit gaat het beste in een waterbad in de oven, bij een relatief lage oventemperatuur van 140-160°C.
Aan tafel!
Laat de paté eerst afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem daarna minimaal 24 uur in de koelkast zodat hij goed op kan stijven. Lekker met knapperig zuurdesembrood en zoetzure cranberrycompote. Ook lekker met een salade van geroosterde wintergroenten.
Zelf aan de slag met wild zwijn van Lindenhoff? Bestel de ingrediënten op Lindenhoff.nl en laat ze bij je thuisbezorgen.
Recepten voor de perfecte paté:
Wildzwijnpaté
Het geheim van een perfecte paté? Goed vlees, een lekkere mix van kruiden en specerijen en een langzame garing in de oven.
Paté maken
Varkensvlees is meestal de basis voor patés, maar ook bijvoorbeeld de variant van konijn (paté de lapin) is een klassieker. Kenmerkend voor een paté is dat er eigenlijk altijd lever in verwerkt wordt. Dit zorgt voor een typische smaak en is een methode om de bederfelijke lever wat langer te bewaren. De boerenpaté is afgedekt in de koelkast ongeveer 1 week houdbaar.
Paté de campagne
Minstens zo bekend als de boeuf bourguignon en de salade niçoise; paté. Samen met slager Gertjan Kiers maakt Yvonne een klassieke paté de campagne, oftewel boerenpaté.
Onze tips
Boerenkoolstamppot: ouderwets lekkere recepten en tips
7x de lekkerste ovenschotel recepten
Traybake: snelle en makkelijke recepten uit de oven
Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven
Zalm uit de oven: héél veel heerlijke recepten
Kaneelbroodjes maken: zo doe je dat
Pittige blaadjes: 5x recepten met rucola
5x overheerlijke chocolademousse recepten
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.