
De keuken van Sichuan
Lees verder na de advertentie
De recepten uit de Chinese Sichuan keuken zijn helemaal niet ingewikkeld, maar plan wel een bezoekje aan de toko voor een aantal typisch Chinese smaakmakers. Deze ingrediënten geven de gerechten hun authentieke smaak. We hebben ze voor het gemak voor je op een rijtje gezet. Wil je alle gerechten maken? Haal dan chiu chow-chiliolie, Toban Djan chili-bonenpasta, szechuanpeperkorrels, chinkiang zwarte azijn, shaoxing rijstwijn, lichte sojasaus en donkere sojasaus in huis. Dat klinkt misschien als een hoop maar wanneer je deze ingrediënten eenmaal in huis hebt, kan je volop variëren met deze heerlijke gerechten uit de Sichuan keuken. Laat je dus vooral niet afschrikken en begin met experimenteren.
De lekkerste Chinese recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Geroerbakte spitskool
Dit is een heel makkelijk en toegankelijk gerecht dat net iets minder zuur en pittig is dan je van de Sichuankeuken gewend bent. Dus vind je de uitgesproken smaken nog een beetje spannend? Dan is dit een goed gerecht om mee te starten. De geroerbakte spitskool is een echte allemansvriend en maakt iedereen blij.
Koude sesamnoedels met chiliolie
Je hoeft echt niet voor alle ingrediënten naar de toko. Ook sesam en pindakaas zijn belangrijke smaakmakers in de Chinese Sichuankeuken. Deze koude sesamnoedels zijn waanzinnig populair in China. Ze bieden namelijk verkoeling op de warme dagen. Tip van ons: je kunt de noedels gemakkelijk van tevoren maken en goed koud laten worden in de koelkast. Haal ze er kort van tevoren uit en serveren maar.
Mapo tofu
Mapo tofu is een van de bekendste gerechten uit Sichuan. De Toban Djan – een pasta gemaakt van gefermenteerde bonen, chilipepers en zout – is een echte gamechanger in dit gerecht. De pasta geeft dan ook ontzettend veel smaak af. Geloof ons; dit gerecht is het tripje naar de toko zeker waard.
Aubergines met ‘visaroma’
Anders dan de naam doet vermoeden bevat dit gerecht geen vis. Het ‘visaroma’ verwijst naar de typische smaken die in de Sichuankeuken traditioneel worden gebruikt bij de bereiding van vis. Het resultaat is een perfect evenwicht tussen zoet, zuur en pittig. Tip: Je kunt dit groentegerecht prima een dag van tevoren bereiden en de volgende dag opwarmen, zo krijgt de aubergine de tijd om alle smaken op te nemen.
Geplette-komkommersalade
Deze geplette-komkommersalade is een onmiskenbare klassieker uit de Chinese keuken. Door de komkommers te pletten, ontstaat er meer oppervlak en kunnen ze beter de dressing opnemen. En dat proef je! Hoe langer je de salade laat staan, hoe lekkerder hij wordt.
Dumplings in zuur-pittige bouillon
ls er één gerecht de typische smaken van de Sichuankeuken heeft, dan is het wel deze bouillon met dumplings. Het gerecht smaakt heerlijk zuur, een tikkeltje zoet, een beetje pittig en vol umami. De zachte dumplings zuigen zich vol met de heerlijke smaken van de bouillon en zijn onweerstaanbaar. Geloof ons: dit moet je proeven!
Onze tips

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Zó bak je de brownie van je dromen

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.









