Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
donna hay

Donna Hay over haar nieuwste boek Even More Basics to Brilliance

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Onlangs lanceerde Donna Hay haar nieuwste boek 'Even More Basics to Brilliance' en vierde dat met een intiem diner met foodieslezers in Amsterdam. Foodies sprak met haar over haar drive, haar bedrijf en haar gezin.

Even More Basics to Brilliance van Donna Hay

Op de vraag waar ze na al die jaren nog steeds haar inspiratie vandaan haalt, antwoordt ze: “Overal! Uit de natuur, uit de mode of de kunst. Als ik mezelf wil inspireren kijk ik juist níet naar andere kookboeken of kookprogramma’s.” Het blijkt wel: zelfs na maar liefst 26 (!) boeken is Donna Hay nog lang niet uitgekookt. Begin november lanceerde ze haar nieuwste boek: ‘Even More Basics to Brilliance‘, vol met basisrecepten, shortcuts en twists.

Even More Basics to Brilliance

€ 32,31
donna hay even more basics to brilliance

Intiem diner met Donna Hay

Tijdens haar boektour deed Donna twee dagen Amsterdam aan en Foodies had de eer om samen met haar te dineren! Samen met zes lezers – én ultieme Donna-fans – verzamelden Marieke en Yvonne zich in het prachtige Villa Nicola in Amsterdam. Op het menu uiteraard gerechten uit haar nieuwste boek. Zelfgemaakt platbrood met wittebonendip en hummus, geroosterde bloemkool, gegrilde lam en zelfgemaakte falafel en veel meer.

In gesprek met Donna Hay

Vooraf aan het diner hadden we de mogelijkheid om Donna Hay even te spreken over haar nieuwste boek. We hingen aan haar lippen toen ze vertelde over haar nieuwe boek, haar perfectionisme en haar liefde voor mooi keramiek. Zo komt het servies dat op de cover van haar nieuwste boek is gebruikt, van een Nederlande keramiste!

1. Hoe belangrijk is de styling van een gerecht voor jou?

“Naast de korte, foolproof recepten en de handige tips; als de foto je niet doet watertanden, dan ga je het niet maken. Voor mij is het alles! Het maakt niet uit hoe goed een recept is, als je bij het zien van de foto geen honger krijgt, dan plaats ik het recept niet. Ik begin met het bedenken van een recept, maar de styling is de finale. Dat is waar het allemaal samen moet komen.”

2. Denk je de styling altijd van tevoren uit of is het improvisatie?

“Soms heb ik van tevoren helemaal een idee in mijn hoofd, maar meestal bedenk ik het pas als ik met het recept bezig ben. Soms heb je een idee in je hoofd en dan werkt het uiteindelijk niet. Je moet wel het vertrouwen hebben om dan je oorspronkelijke idee uit je hoofd te kunnen zetten en door te kunnen gaan met iets anders. Overigens heb je hier allemaal niet heel veel tijd voor: als een gerecht klaar is, moet het zo snel mogelijk op de foto. Het liefst als de kaas nog heet en bubbelend is of de pasta nog glanst.”

3. Hoe blijf je geïnspireerd als het op koken aankomt?

“Het mooiste aan eten is dat het net zo snel verandert als mode. En tegenwoordig verandert er zoveel in de beschikbaarheid van producten. Producten van over de hele wereld zijn veel beter beschikbaar nu dan vroeger. Ik probeer altijd shortcuts te bedenken bij recepten; ik wil dat iedere thuiskok het kan maken. Er is bijvoorbeeld een recept voor gekaramelliseerde uien in het boek, wat echt een smaakmaker is in veel gerechten. Maar ik háát het om 45 minuten lang de uien te roeren.

Dus ik bedacht een snellere manier. Je wilt de cellen in de uien afbreken zodat er suiker vrijkomt en het karamelliseert. Door een kopje water toe te voegen en een deksel op de pan te leggen, breek je die cellen veel sneller. Als je dan het deksel eraf haalt, gaat het karamelliseren heel snel. Dat soort experimenten houden het koken echt leuk.”

4. Kijk je zelf vaak in andere kookboeken of naar kookshows op tv?

“Mijn inspiratie komt overal vandaan, behalve van eten. Ik houd heel erg van keramiek, mode en kunst. Je moet je brein geïnspireerd houden, maar omdat ik met eten werk betekent het niet automatisch dat ik naar nog meer eten moet kijken. Misschien wel juist naar minder. Mooi servies, mooi interieur of een uniek behang: dat triggert mij. En dat probeer ik dan weer op een creatieve manier te vertalen naar mijn eten.”

5. Je hebt twee zoons. Koken zij ook graag?

“Eén van mijn zoons is net het huis uit. Hij is vooral heel druk met zijn studie. Mijn jongste zoon woont nog thuis. Bij hem wil ik er altijd onopgemerkt zoveel mogelijk groenten in krijgen. Dus ik maak dan muffins met groenten en pitten en zaden. Die gingen overigens zo snel op, dat ik er niet tegen kon bakken! Toen hoorde ik van een andere moeder dat haar zoon mijn muffins zo lekker vond. Bleek dat mijn zoons ze gewoon doorverkocht op school, haha! Ik vat het maar op als een compliment.”

6. Hoe gevoelig ben jij voor trends van bijvoorbeeld social media?

“Ik zie ze allemaal, de tiktoktrends, maar ik doe er zelf niet veel mee. Ik denk dat dat ook mijn kracht is: lekkere en makkelijke recepten, voor ieder moment. Op zondag wil ik een groot stuk vlees braden en op vrijdag wil ik een bakrecept voor het weekend krijgen. Op maandag wil ik juist veel eten maken wat ik makkelijk kan bewaren voor de volgende dag.”

7. In Australië vier je kerst in de zon. Hoe beïnvloedt dat de gerechtkeuze?

“Enerzijds hebben we de Engelse tradities zoals een grote kalkoen uit de oven of een traditionele christmaspudding, maar dat wisselen we wel af met veel zeevruchten en vis. Veel mensen kopen met kerst ook een mooie kreeft. En ik denk dat we wat meer groentes en salades erbij serveren. Dus ja; het is wat luchtiger allemaal, maar wel nog steeds kerst zoals jullie dat ook vieren. Alleen nemen wij een frisse duik tussen de gangen door, haha.”

Aan de slag met nieuwe recepten van Donna Hay?

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Duik snel de keuken in met één van onze favoriete recepten uit haar nieuwste boek!

1. Maak haar recept voor chocolademousse

Een goed basisrecept voor chocolademousse mag niet in je kookrepertoire ontbreken. Dit recept van Donna Hay is foolproof.

> naar het recept voor chocolademousse

chocolademousse

2. Of haar chocolademousse-tiramisu

Met het bovenstaande basisrecept voor chocolademousse van Donna Hay, maak je eenvoudig dit spannende toetje. Je verwerkt de mousse in dit prachtige dessert:

> naar het recept: chocolademousse-tiramisu

chocolademousse tiramisu

Onze tips

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!