Lees verder onder de advertentie
Koken met je kerstboom? Jazeker! Je verwacht het misschien niet maar de dennennaalden van je kerstboom zitten vol smaak en karakter. Niet voor niets wordt er in Scandinavië al decennialang gekookt met sparrennaalden. In het noorden is het een waardevol botanisch ingrediënt. Botanisch bierbrouwer Lowlander gebruikt het dan ook graag als smaakmaker in hun bier. Om anderen te inspireren ook te koken met je kerstboom hebben ze samen met chef-koks Joris Bijdendijk en Samuel Levie een te gek kookboek gemaakt.
Lees verder onder de advertentie
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Ben je op zoek naar culinaire inspiratie, uitdaging én wil je graag meer lezen over koken?
Shop een losse editie van Foodies Magazine al vanaf 6,50
Je kerstboom eten
In dit kookboek vind je heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken. Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Speciaal voor jou hebben wij de lekkerste recepten uitgezocht. Want koken met dennennaalden is niet alleen lekker maar ook nog eens goed voor het milieu. Per jaar worden er miljoenen kerstbomen gekocht om vervolgens in de vuilnisbak te belanden. Beschouw je boom niet meer als afval maar maak er beetje bij beetje wat lekkers mee!
Koken met dennennaalden
Voordat je gaat koken met met je kerstboom willen wij eerst een kleine disclaimer geven. Want je kunt niet zomaar elke kerstboom eten. De spar, den en zilverspar zijn eetbaar, maar pas op voor de taxus. Deze boom, bekend om zijn holle rode vruchten, is extreem giftig. Als jouw kerstboom is bespoten met een brandwerende spray, is je boom ook niet meer eetbaar. Helaas zijn niet-biologische bomen vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen. Dit is zeker niet goed voor de biodiversiteit en het milieu, maar kan – wanneer je slechts een beperkte hoeveelheid naalden consumeert – geen kwaad.
Aan de slag?
- Knip of snijd de takken van je kerstboom, zodat je gemakkelijker de naalden van de takken kunt plukken. Pluk de naalden los met je hand, of houd de tak ondersteboven vast en knip met een schaar naar boven toe, tegen de naalden in.
- Verzamel de naalden, doe ze in een pot of zeef en overgiet ze met kokend water om ze te desinfecteren en om achtergebleven vuil te verwijderen. Dit hoeft maar enkele seconden, dus laat de naalden niet te lang onder water, om de smaak te behouden.
- Laat de naalden goed uitlekken en drogen op een schone theedoek. Zodra ze droog zijn, kun je ze gebruiken in de recepten.
Crostini met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen
Een crostini is een klassiek Italiaans hapje gemaakt met geroosterd brood. In dit recept beleg je het met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen. Hoewel ricotta en vijgen een klassieke combinatie zijn, geven de sparrennaalden een verrassende touch. De aardse tonen van de sparrennaalden smaken heerlijk op geroosterd brood.
> naar het recept: crostini met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen
Sparrennaaldenboter
Move over kruidenboter, wij maken dit jaar sparrennaaldenboter! Lekker om op je borrelbrood te smeren of te serveren bij het kerstontbijt. Of scroll verder om erachter te komen hoe je het verwerkt in een zoet nagerecht.
> naar het recept: sparrennaaldenboter
Gebakken appels met vanille-mascarpone
Door de appels te bakken in sparrennaaldenboter krijgen ze een unieke smaak. In combinatie met de zoete vanille-mascarpone is het een nagerecht dat je niet snel zal vergeten.
> naar het recept: appels gebakken in sparrennaaldenboter met vanille-mascarpone
Geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom
Volgens chef-kok Samuel Levie is geroosterde biet de perfecte vleesvervanger. Door deze groente te roosteren krijgt het een heerlijke hartige smaak. Maak het hoofdgerecht vervolgens af met beurre-boom en dennenzout en je hebt een gerecht waar je u tegen zegt.
> naar het recept: geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom
Knolselderijsteak Wellington
Maak het klassieke gerecht Wellington vegetarisch door het met knolselderij te bakken. Het feestelijke effect is hetzelfde, zeker door de speciale sparrennaaldensaus.
> naar het recept: knolselderijsteak Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus
Lees ook: Zo haal je de geur van kerst in huis
Onze tips
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Van sushi tot saté: dit zijn de lekkerste Aziatische streetfood recepten
Smoothie maken: 7x de lekkerste recepten
12x risotto recepten om van te genieten
Flammkuchen: 7x heerlijke recepten
Wentelteefjes maken: 7x de lekkerste recepten
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.
Lees verder onder de advertentie