Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
koken dennennaalden

Zo kun jij je kerstboom eten en koken met dennennaalden

Advertentie

De feestdagen zijn voorbij en dit is voor velen hét moment om de kerstboom op te ruimen. Maar gooi het vooral niet bij het grof vuil, want wist je dat je de kerstboom kan eten? Wij delen heerlijke recepten met dennennaalden, zodat jij kunt koken met je kerstboom!

Koken met je kerstboom? Jazeker! Je verwacht het misschien niet maar de dennennaalden van je kerstboom zitten vol smaak en karakter. Niet voor niets wordt er in Scandinavië al decennialang gekookt met sparrennaalden. In het noorden is het een waardevol botanisch ingrediënt. Botanisch bierbrouwer Lowlander gebruikt het dan ook graag als smaakmaker in hun bier. Om anderen te inspireren ook te koken met je kerstboom hebben ze samen met chef-koks Joris Bijdendijk en Samuel Levie een te gek kookboek gemaakt.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Je kerstboom eten

In dit kookboek vind je heerlijke vegetarische recepten om je kerstboom op te eten en te drinken. Van basisrecepten als sparrennaaldenboter en -jam tot feestelijke voor- en hoofdgerechten, zoete desserts en de lekkerste drankjes. Speciaal voor jou hebben wij de lekkerste recepten uitgezocht. Want koken met dennennaalden is niet alleen lekker maar ook nog eens goed voor het milieu. Per jaar worden er miljoenen kerstbomen gekocht om vervolgens in de vuilnisbak te belanden. Beschouw je boom niet meer als afval maar maak er beetje bij beetje wat lekkers mee!

Eet & drink je kerstboom

€ 21,00
Cover voor Eet & drink je kerstboom

Koken met dennennaalden

Voordat je gaat koken met met je kerstboom willen wij eerst een kleine disclaimer geven. Want je kunt niet zomaar elke kerstboom eten. De spar, den en zilverspar zijn eetbaar, maar pas op voor de taxus. Deze boom, bekend om zijn holle rode vruchten, is extreem giftig. Als jouw kerstboom is bespoten met een brandwerende spray, is je boom ook niet meer eetbaar. Helaas zijn niet-biologische bomen vaak behandeld met bestrijdingsmiddelen. Dit is zeker niet goed voor de biodiversiteit en het milieu, maar kan – wanneer je slechts een beperkte hoeveelheid naalden consumeert – geen kwaad.

Aan de slag?

  1. Knip of snijd de takken van je kerstboom, zodat je gemakkelijker de naalden van de takken kunt plukken. Pluk de naalden los met je hand, of houd de tak ondersteboven vast en knip met een schaar naar boven toe, tegen de naalden in.
  2. Verzamel de naalden, doe ze in een pot of zeef en overgiet ze met kokend water om ze te desinfecteren en om achtergebleven vuil te verwijderen. Dit hoeft maar enkele seconden, dus laat de naalden niet te lang onder water, om de smaak te behouden.
  3. Laat de naalden goed uitlekken en drogen op een schone theedoek. Zodra ze droog zijn, kun je ze gebruiken in de recepten.

Crostini met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen

Een crostini is een klassiek Italiaans hapje gemaakt met geroosterd brood. In dit recept beleg je het met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen. Hoewel ricotta en vijgen een klassieke combinatie zijn, geven de sparrennaalden een verrassende touch. De aardse tonen van de sparren­naalden smaken heerlijk op geroosterd brood.

> naar het recept: crostini met sparrennaalden-ricotta en geroosterde vijgen

Crostini met sparrennaaldenricotta

Sparrennaaldenboter

Move over kruidenboter, wij maken dit jaar sparrennaaldenboter! Lekker om op je borrelbrood te smeren of te serveren bij het kerstontbijt. Of scroll verder om erachter te komen hoe je het verwerkt in een zoet nagerecht.

> naar het recept: sparrennaaldenboter

koken met dennennaalden

Gebakken appels met vanille-mascarpone

Door de appels te bakken in sparrennaaldenboter krijgen ze een unieke smaak. In combinatie met de zoete vanille-mascarpone is het een nagerecht dat je niet snel zal vergeten.

> naar het recept: appels gebakken in sparrennaaldenboter met vanille-mascarpone

Appels in sparrennaaldenboter

Geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom

Volgens chef-kok Samuel Levie is geroosterde biet de perfecte vleesvervanger. Door deze groente te roosteren krijgt het een heerlijke hartige smaak. Maak het hoofdgerecht vervolgens af met beurre-boom en dennenzout en je hebt een gerecht waar je u tegen zegt.

> naar het recept: geroosterde biet met aardpeer en beurre-boom

Biet met aardpeer en beurre-boom

Knolselderijsteak Wellington

Maak het klassieke gerecht Wellington vegetarisch door het met knolselderij te bakken. Het feestelijke effect is hetzelfde, zeker door de speciale sparrennaaldensaus.

> naar het recept: knolselderijsteak Wellington met sparrennaalden-hollandaisesaus

Knolselderijsteak wellington

Lees ook: Zo haal je de geur van kerst in huis

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!