Hoe eet je sushi?

We houden ervan, sushi eten! Maar hoe hoort het eigenlijk? Hoe eet je sushi? Wij sommen de do’s en dont’s voor je op, zodat nooit een flater slaat. Pak de stokjes erbij en zet de thee maar klaar, we gaan aan de slag!

sushi etiquette

Sushi etiquette

Do:

Nigiri (je weet wel, het bolletje rijst met vis erop) mag je met je vingers eten. Chopsticks not needed! Sashimi echter eet je wel met stokjes. Wist je dat er speciale oefenstokjes bestaan? Zometeen weet je dus hoe je sushi eet én kan je meteen oefenen met de stokjes.

Don’t:

De rijst in de sojasaus dippen. Buiten het feit om dat je waarschijnlijk veel te veel sojasaus pakt, valt de rijst er ook nog van uit elkaar. Dus altijd alleen de vis in de saus! Less is more, je hebt maar en klein beetje nodig om de juiste smaken omhoog te halen.

Do:

Hoe eet je sushi? In één hap! In principe is sushi altijd gemaakt om in één hap in je mond te stoppen. Dus geen geklieder met halve hapjes, gewoon in één keer naar binnen schuiven.

Don’t:

Wij wisten het ook niet, maar roer geen wasabi in je schaaltje sojasaus. Bij nigiri hoort het al tussen de rijst en de vis te zitten. Mocht je toch wat meer pit willen dan doe je de wasabi apart van de sojasaus op de vis. Ga dus niet zelf aan de slag met je ultieme mix van sauzen en dips.

Do:

De gari (ingemaakte gember) ligt er niet voor de sier! Eet hem dus vooral op tussen de verschillende sushi door, maar nooit tegelijk. Het reinigt je smaakpalet zodat je weer klaar bent voor de volgende hap. Probeer maar eens uit.

Don’t:

Sake drinken bij de sushi. Omdat beide op rijst gebaseerd zijn, complementeren ze elkaar niet goed volgens de Japanners. Bij sashimi past het dan weer erg goed. Bier of groene thee is beter bij sushi. Gelukkig zijn er ontzettend veel heerlijke Japanse biertjes te vinden. Zet ze maar alvast koud!

sushi etiquette

Bekijk nu ook:

Temaki (sushi hand rolls)

Temaki (sushi hand rolls)

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: