Hoe eet je sushi?

We houden ervan, sushi eten! Maar hoe hoort het eigenlijk? Hoe eet je sushi? Wij sommen de do’s en don’ts voor je op, zodat nooit een flater slaat. Pak de stokjes erbij en zet de thee maar klaar, we gaan aan de slag!

zelf sushi maken

Sushi etiquette: hoe eet je sushi?

Do:

Nigiri (je weet wel, het bolletje rijst met vis erop) mag je met je vingers eten. Chopsticks not needed! Sashimi echter eet je wel met stokjes. Wist je dat er speciale oefenstokjes bestaan? Zometeen weet je dus hoe je sushi eet én kan je meteen oefenen met de stokjes.

Don’t:

De rijst in de sojasaus dippen. Buiten het feit om dat je waarschijnlijk veel te veel sojasaus pakt, valt de rijst er ook nog van uit elkaar. Dus altijd alleen de vis in de saus! Less is more, je hebt maar en klein beetje nodig om de juiste smaken omhoog te halen.

Do:

Hoe eet je sushi? In één hap! In principe is sushi altijd gemaakt om in één hap in je mond te stoppen. Dus geen geklieder met halve hapjes, gewoon in één keer naar binnen schuiven.

Don’t:

Wij wisten het ook niet, maar roer geen wasabi in je schaaltje sojasaus. Bij nigiri hoort het al tussen de rijst en de vis te zitten. Mocht je toch wat meer pit willen dan doe je de wasabi apart van de sojasaus op de vis. Ga dus niet zelf aan de slag met je ultieme mix van sauzen en dips.

Do:

De gari (ingemaakte gember) ligt er niet voor de sier! Eet hem dus vooral op tussen de verschillende sushi door, maar nooit tegelijk. Het reinigt je smaakpalet zodat je weer klaar bent voor de volgende hap. Probeer maar eens uit.

Don’t:

Sake drinken bij de sushi. Omdat beide op rijst gebaseerd zijn, complementeren ze elkaar niet goed volgens de Japanners. Bij sashimi past het dan weer erg goed. Bier of groene thee is beter bij sushi. Gelukkig zijn er ontzettend veel heerlijke Japanse biertjes te vinden. Zet ze maar alvast koud!

hoe eet je sushi?

Bekijk nu ook:

Temaki (sushi hand rolls)

Je kent ze vast als je weleens sushi in een restaurant hebt gegeten. Temaki, oftewel handrollen met sushi. Probeer ze eens zelf te maken met dit heerlijke recept!

Temaki (sushi hand rolls)

Basisrecept sushirijst

Alles begint natuurlijk bij een goede basis. Zo ook de rijst die je gebruikt voor sushi. Dit basisrecept voor sushirijst is onze favoriet. Afkomstig uit het boek “Mijn Japanse Keuken” van Stevan Paul.

hoe eet je sushi: sushirijst

Saba nori maki (makreelrol)

Dit recept maak je met kakelverse makreel, het liefst uit de Noordzee. Ga naar een goede vishandel voor de beste vis en maak deze heerlijke makreelrol. Het recept komt uit het boek “Homakase” van Oof verschuren. Hou je van sushi? Dan mag dit boek niet ontbreken in je boekenkast!

Homakase

Bestel nu het boek:

Homakase
€38,99

Homakase: Saba nori maki (makreelrol)

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.