1. Het juiste vlees

Een stoofpotje staat of valt met het juiste vlees, dus dit is een van de belangrijkste tips voor stoofpotjes. Ideaal vlees om te stoven komt van de spieren van het dier die veel gebruikt worden. Het bevat veel bindweefsel, wat het vlees taai maakt. Tijdens het stoven wordt het bindweefsel langzaam afgebroken. Als je het vlees te lang stooft, valt het zelfs in hele kleine delen uit elkaar. Vleessoorten die lekker zijn om te stoven, zijn runderriblappen, sukadelappen, varkenswangen, lamsschenkels, kippenbouten, konijndelen, hazenbouten of geitenstoofvlees.

2. Goed aanbraden

Om alle smaak uit het vlees te halen, is het belangrijk om het eerst kort te laten bruinen. Het aanbraden wordt in de scheikunde de Maillard reactie genoemd en de processen hierachter zorgen voor een verandering in geur en smaak. Door het vlees eerst aan te braden, geef je dus meer smaak aan je stoof. Verhit voor het aanbraden een scheut olie in de braadpan en bak er de stukken vlees in een enkele laag en niet te dicht op elkaar kort in; doe dit eventueel in porties. Als je te veel vlees tegelijk in de pan doet, gaat het vlees in zijn eigen sap stoven in plaats van braden, wat je in dit stadium wil voorkomen. Haal het vlees na het aanbraden uit de pan en houd het apart op een bord.

3. Groenten voor de smaak

Groenten zoals ui, knoflook, wortel, bleekselderij en prei geven body en smaak aan je stoofvlees. Fruit de groenten enkele minuten in een scheutje olie, want zoals bij vlees geldt hier ook dat het bakken tot een betere smaakontwikkeling leidt. Ook tomatenpuree verdiept de smaak van je stoof. Voeg 2 el tomatenpuree toe aan de aangefruite groenten en bak 1 minuut mee. Blus het geheel daarna af met de vloeistof waarin je gaat stoven en doe het aangebraden vlees terug in de pan.

Lamsstoof met Guinness

4. Meer dan alleen water

Als je enkel water gebruikt om in te stoven, zal je stoof misschien een beetje, nou ja, waterig smaken. Gebruik dus ingrediënten met een diepe smaak zoals donker bier, rode wijn, een lekkere bouillon en/of een sterke fond. De kwaliteit van deze toevoegingen bepaalt de smaak van jouw stoof, dus gebruik alleen ingrediënten die je echt lekker vindt. Natuurlijk hoef je niet die dure archiefwijn voor je stoof te gebruiken, maar gebruik ook geen wijn die je niet lekker genoeg vindt om het zo te drinken. Gebruik in plaats van bouillonblokjes ook liever zelfgemaakte bouillon of kant-en-klare bouillon uit een glazen pot, die zijn kwalitatief vaak veel beter. Schraap na het toevoegen van vloeistof(fen) naar keuze goed alle aanbaksels van de bodem los, die zitten namelijk bomvol smaak.

5. Tips voor stoofpotjes: rustig sudderen

Wanneer alle ingrediënten in de pan zitten, begint het sudderproces. De ideale stooftemperatuur ligt tussen de 85°C en 92°C. Koken is uit den boze of, zoals de Engelsen zeggen: ‘a boiled stew is a spoiled stew’. Zet het vuur dus laag en leg het deksel een klein beetje schuin op de pan. Of zet de braadpan afgedekt in de oven op 140 graden, zo zorg je voor een constante temperatuur waarbij de stoof niet gaat koken. Heb je een slowcooker? Deze is ideaal voor het bereiden van stoofpotten. Gebruik hiervoor altijd de LOW-stand die bij een lagere temperatuur werkt. Laat het vlees minstens acht uur sudderen, maar laat de slowcooker gerust tien uur aanstaan, dat komt de smaak en consistentie alleen maar ten goede.

Lees ook: slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder

De lekkerste kruidencombinaties

Heb je al deze tips voor stoofpotjes opgevolgd? Goed vlees, lekkere groente en een smaakvolle vloeistof? Dan ben je al een heel eind! Maar welke kruiden en specerijen gebruik je erbij? De onderstaande smaakcombinaties doen het altijd goed:

Traditioneel: laurier, kruidnagel, peperkorrels en foelie.
Frans: tijm, rozemarijn, laurier en salie (ook wel bekend als ‘bouquet garni’).
Italiaans: tijm, oregano, rozemarijn en peterselie.
Arabisch: kaneelstokje, komijn, koriander, ras el hanout, saffraan en citroenschil.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.