Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
tefal stovember

Oma’s tips voor perfecte stoofpotjes

In samenwerking met Tefal

Advertentie

Iedereen weet dat het eten van oma altijd beter smaakt dan van wie dan ook. Maar hoe doet ze dat nou? Tijd om met #stovember een tipje van de sluier op te lichten en dé tips voor perfecte stoofpotjes met je te delen.

Tips voor perfecte stoofpotjes

Van de gedachte aan zo’n grote stoofpan op het vuur worden we allemaal blij. Maar wat voor vlees gebruik je om te stoven, welke kruidencombinaties zijn het lekkerst en wat zijn de andere do’sand don’ts? Met oma’s tips voor stoofpotjes geniet je nog meer van je heerlijke diner.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Het juiste vlees

Vegetarische stoofpotjes daargelaten, over het algemeen staat of valt een stoofpotje met het juiste vlees. Een van de belangrijkste tips voor stoofpotjes is dus om het juiste vlees in huis te halen.

Ideaal vlees om te stoven komt van de spieren van het dier die veel gebruikt worden. Het bevat veel bindweefsel, wat het vlees taai maakt. Tijdens het stoven wordt het bindweefsel langzaam afgebroken. Als je het vlees te lang stooft, valt het zelfs in hele kleine delen uit elkaar.

Vleessoorten die lekker zijn om te stoven, zijn runderriblappen, sukadelappen, varkenswangen, lamsschenkels, kippenbouten, konijndelen, hazenbouten of geitenstoofvlees.

2. De juiste pan

Naast goede ingrediënten heb je ook het juiste gereedschap nodig. Dat heb je vast zelf ook weleens bij je oma in de keuken gezien. Een goede braadpan is onmisbaar voor wie perfecte stoofpotjes wil maken. Helaas zijn deze vaak zwaar van stuk en daardoor niet altijd even makkelijk in gebruik. Gelukkig zijn de AIR pannen van Tefal een stuk handzamer doordat ze zijn van gietaluminium. Hierdoor zijn ze veel lichter dan je van stoofpannen gewend bent, maar met dezelfde kwaliteiten.

De AIR pan heeft daarnaast een keramische coating, wat heel handig is om een extra knapperige buitenkant te creëren, bijvoorbeeld bij het aanbraden van vlees. De pan kan tot een temperatuur van 250°C in de oven gebruikt worden, maar ook op alle andere warmtebronnen, inclusief inductie. Hiermee kan je stoofpotje haast niet mislukken.

3. Goed aanbraden

Om alle smaak uit het vlees te halen, is het belangrijk om het eerst kort te laten bruinen. Het aanbraden wordt in de scheikunde de Maillard reactie genoemd en de processen hierachter zorgen voor een verandering in geur en smaak. Door het vlees eerst aan te braden, geef je dus meer smaak aan je stoof.

Verhit voor het aanbraden een scheut olie in de braadpan en bak er de stukken vlees in een enkele laag en niet te dicht op elkaar kort in; doe dit eventueel in porties. Als je te veel vlees tegelijk in de pan doet, gaat het vlees in zijn eigen sap stoven in plaats van braden, wat je in dit stadium wil voorkomen. Haal het vlees na het aanbraden uit de pan en houd het apart op een bord.

air pan tefal

4. Groenten voor de smaak

Groenten zoals ui, knoflook, wortel, bleekselderij en prei geven body en smaak aan je stoofvlees. Fruit de groenten enkele minuten in een scheutje olie, want zoals bij vlees geldt hier ook dat het bakken tot een betere smaakontwikkeling leidt.

Ook tomatenpuree verdiept de smaak van je stoof. Voeg 2 el tomatenpuree toe aan de aangefruite groenten en bak 1 minuut mee. Blus het geheel daarna af met de vloeistof waarin je gaat stoven en doe het aangebraden vlees terug in de pan.

5. Meer dan alleen water

Als je enkel water gebruikt om in te stoven, zal je stoof misschien een beetje, nou ja, waterig smaken. Gebruik dus ingrediënten met een diepe smaak zoals donker bier, rode wijn, een lekkere bouillon en/of een sterke fond.

De kwaliteit van deze toevoegingen bepaalt de smaak van jouw stoof, dus gebruik alleen ingrediënten die je echt lekker vindt. Natuurlijk hoef je niet die dure archiefwijn voor je stoof te gebruiken, maar gebruik ook geen wijn die je niet lekker genoeg vindt om het zo te drinken.

Gebruik in plaats van bouillonblokjes ook liever zelfgemaakte bouillon of kant-en-klare bouillon uit een glazen pot, die zijn kwalitatief vaak veel beter. Schraap na het toevoegen van vloeistof(fen) naar keuze goed alle aanbaksels van de bodem los, die zitten namelijk bomvol smaak.

6. Tips voor stoofpotjes: rustig sudderen

Wanneer alle ingrediënten in de pan zitten, begint het sudderproces. De ideale stooftemperatuur ligt tussen de 85°C en 92°C.

Koken is uit den boze of, zoals de Engelsen zeggen: ‘a boiled stew is a spoiled stew’. Zet het vuur dus laag en leg het deksel een klein beetje schuin op de pan. Of zet de braadpan afgedekt in de oven op 140 graden, zo zorg je voor een constante temperatuur waarbij de stoof niet gaat koken.

7. De lekkerste kruidencombinaties

Heb je al deze tips voor stoofpotjes opgevolgd? Goed vlees, lekkere groente en een smaakvolle vloeistof? Dan ben je al een heel eind! Maar welke kruiden en specerijen gebruik je erbij? De onderstaande smaakcombinaties doen het altijd goed:

Traditioneel: laurier, kruidnagel, peperkorrels en foelie.
Frans: tijm, rozemarijn, laurier en salie (ook wel bekend als ‘bouquet garni’).
Italiaans: tijm, oregano, rozemarijn en peterselie.
Arabisch: kaneelstokje, komijn, koriander, ras el hanout, saffraan en citroenschil.

De traditionele smaakmakers doen het bijvoorbeeld heel goed in oma’s hachee:

oma's hachee

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!