Wat is koolraap?

Koolraap is een groente die met name in de herfst en winter populair is. Maar wat is koolraap precies? Deze raap lijkt op de knolraap. Het zijn beide gladde knollen met een paarse gloed. Maar knolrapen, ook wel meiknollen of meirapen genoemd, zijn een stuk kleiner. Ook de smaak is anders. De gegaarde variant heeft een diep oranje kleur en is dan ook een echte eyecatcher voor op tafel. Nu is de koolraap een beetje een vergeten groente, maar vroeger was dat wel anders. Ze zijn goedkoop en stonden voor de oorlog dan ook vaak op tafel bij gezinnen die het niet breed hadden. Met de term armeluisvoedsel doe je deze groente echter tekort, want deze knol is enorm veelzijdig en lekker!

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als je de gemiddelde supermarkt binnenstapt, liggen de koolrapen al op je te wachten. Voor je er meteen eentje in je winkelwagentje stopt, is het slim om eerst even de kijken of jouw exemplaar hard aanvoelt. Is hij zacht geworden? Kies dan voor een andere. Dit geeft namelijk aan dat de knol vanbinnen al oud en droog is geworden. Zonde van je lekkere gerecht!

Hoe smaakt koolraap?

Nu we je vraag ‘wat is koolraap?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze groente smaakt. Het heeft een zoete, aardse smaak, een beetje richting biet.

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

• Airfryer, pastamachines & blenders
• Ontdek uitgeprobeerde recepten
• Alles wat je nodig hebt voor in de keuken

Hoe kan je het vervangen?

Vind je de smaak van knolselderij niet zo lekker of is hij in geen velden of wegen te bekennen bij jouw supermarkt? Geen zorgen, je kunt het vervangen door bijvoorbeeld pastinaak of knolselderij.

Welk deel is eetbaar?

Welk deel van de koolraap kun je eten? Het is belangrijk om voor het bereiden de schil te verwijderen. Snijd ook de houtige bovenkant weg, die is niet lekker.

Hoe moet je koolraap bewaren?

Je kunt deze groente het beste donker, droog en koel bewaren. In de kelder of een voorraadkast en in ieder geval uit de zon. Koud en donker dus, maar niet in de koelkast. Ten minste, niet wanneer je de groenten in hun geheel bewaard. Zijn ze al geschild of gesneden? Bewaar ze dan wél in de koelkast.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal met deze knol? Heel veel! Je kunt hem bakken, grillen, koken, stoven, laten garen in de oven, gebruiken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om frietjes van te maken. Heb je al zin gekregen om met deze knol aan de slag te gaan? Kies dan snel een van deze recepten met koolraap uit, doe je schort om en tover iets verrassends op tafel!

1. Salade van gepofte koolraap met walnotenvinaigrette

Salade van gepofte koolraap

2. Gefrituurde koolraap met harissamayonaise en dille

Gefrituurde koolraap

3. Pot pie met koolraap en mosterd

Pot pie met koolraap

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: