Foodies Italië
Foodies Italië
cover Foodies Italië 2025
Maille Cluster

Mosterd bij de maaltijd

In samenwerking met Maille

Mosterd is lekker bij bitterballen, maar je kunt er zoveel meer mee. Verwerk het wat vaker in je dagelijkse recepten, zoals deze crostini, quiche en zalm. Met de mosterd van Maille zit je dan sowieso goed.

Lees verder na de advertentie

Waar komt mosterd vandaan?

Mosterd is misschien wel een van de oudste smaakmakers die er is. Het werd in de Franse en Duitse keuken al gebruikt in de tiende eeuw. Mosterd wordt gemaakt van de mosterdplant, waar mosterdzaadjes vanaf komen. Als je in september in Frankrijk over het platteland rijdt, is de kans groot dat je uitgestrekte velden met gele bloemetjes ziet. Dat is de mosterdplant. De zaadjes die van deze plant komen zijn rond en bruin. De zaadjes van de zwarte mosterdplant worden één keer per jaar geoogst, de gele mosterdplant kan vaker geoogst worden. Doorgaans vindt de oogst van juli t/m november plaats. De zaadjes die van de plant komen, worden fijngemalen tot poeder en vervolgens gemengd met water, azijn en smaakstoffen. En in dát proces, krijg mosterd zijn echte, unieke smaak.

Wekelijks de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De mosterd van Maille wordt gemaakt met witte wijn of wittwijnazijn. Dit geeft een intrigerende prikkelende smaak. De mosterd is breed inzetbaar in de keuken. Gebruik het op een simpele boterham met oude kaas of voeg eens een lepeltje toe aan klassieke pesto. Verderop in het artikel zie je hoe je mosterd nog meer kunt gebruiken in de keuken, in bijvoorbeeld een quiche of als heerlijke romige saus bij een stukje zalm. Mosterd geeft de bekende ‘kick’ in een gerecht. Bij Maille is er zelfs een heuse mosterdsommelier in dienst, die niet alleen gerechten met mosterd maakt, maar ook cocktails.

Klassieke status

Misschien staat ‘ie ook wel bij jou in de koelkast, een potje Maille mosterd. Het merk Maille bestaat al sinds 1747 en is opgericht door Antoine Maille, een charmante Fransman. Zo’n 270 jaar leeft het merk Maille nog steeds voort en is er groot team van experts die de kwaliteit van het product waarborgt. Zo wordt bij het maken van de Dijon mosterd het mosterdzaad niet gebroken, maar gesneden, zo ontstaat de fijne structuur, die je waarschijnlijk wel herkent van de mosterd. Met veel zorg worden de zaadjes in het hart van het Franse Bourgogne geselecteerd en verwerkt. De juiste structuur en scherpte; daar gaat het bij mosterd om. Inmiddels is het assortiment van Maille uitgebreid tot 84 unieke mosterdvarianten. Welke mosterd, naast grove mosterd en dijonmosterd, kan jij nog meer opnoemen?

Leuk weetje

Wist je dat grove mosterd ook wel mosterd a l’ancienne wordt genoemd? Deze mosterd wordt gemaakt van hele mosterdzaadjes in plaats van gesneden zaadjes. Daardoor behoudt deze mosterd z’n bite!

Recepten met Maille

Als je één gerecht met mosterd zou moeten kennen, is het toch wel de klassieke dressing met mosterd. De dressing is heel eenvoudig en er is een handig ezelsbruggetje voor: 3 delen olie, 2 delen azijn en 1 deel mosterd (3,2,1). Varieer hier gerust met verschillende soorten mosterd en pak wat je lekker vindt.

Heb je de smaak te pakken? Maak dan deze heerlijke maaltijden met mosterd:

Maille Quiche

Quiche met mosterdbeslag

Wie mosterd op subtiele wijze wil laten schitteren, doet er goed een paar lepels door het quichebeslag te roeren. Zo geef je de Franse klassieker een klein vleugje pit, zonder dat het gerecht te scherp wordt. Superlekker met ingrediënten als prei, oude kaas en wat knapperig geroosterde nootjes.

Tip: Nog meer pit in je gerecht? Doe ook een paar lepeltjes mosterd door het deeg. 

Naar het recept
Maille Crostini

Crostini met mosterd, paté en augurk

Voor een herfstig hapje hoef je niet verder te zoeken: deze crostini zijn de perfecte metgezel bij de borrel. Ideaal voor wie snel iets in elkaar wil zetten na een frisse herfstwandeling, in amper een kwartiertje staan ze immers al op tafel.

Naar het recept
Maille zalm mosterd

Zalm in mosterdsaus met herfstsalade

Zalm gedijt goed met mosterdsaus. Al helemaal in het gezelschap van een herfstsalade bomvol textuur. Daar zorgen de groene linzen, de spruitjes en de oesterzwammen namelijk wel voor – en dat doen ze goed ook.

Tip: Lekker met spelt of knapperig brood erbij.

Naar het recept

Onze tips

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!