
Bij de pasta of als basis van een groene salade: rucola is een echte alleskunner. Deze lichtpittige blaadjes komen in allerhande gerechten goed tot hun recht. Dat bewijzen deze heerlijke recepten met rucola wel!
Lees verder na de advertentie
Rucola ken je vast wel. Het een slasoort die veel bij Italiaanse gerechten wordt geserveerd. De blaadjes zijn namelijk lichtpittig van smaak waardoor ze elk gerecht nét dat beetje extra geven. Het wordt ook wel raketsla of notensla genoemd omdat de blaadjes niet alleen een kick geven maar ook een tikkeltje bitter en nootachtig smaken.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?
Rucola bewaren

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Rucola eet je meestal rauw en de bladeren kunnen al gauw slap worden. Heb je het in huis gehaald maar ga je niet gelijk een van de onderstaande heerlijke recepten met rucola maken? Bewaar de blaadjes dan in een afgesloten verpakking in de koelkast. Het blijft dan een paar dagen goed. Wil je rucola liever langer bewaren? Wikkel de blaadjes dan in vochtig keukenpapier zodat ze niet slap worden.
Recepten met rucola:

Tagliatelle met ansjovis, rode peper, knoflook en rucola
Deze snelle pasta staat al binnen een kwartier op tafel, mits je de tagliatelle niet zelf maakt natuurlijk. Een beetje van je favoriete bladgroente erbij en je hebt een gezonde maaltijd.

Gegrilde peer met rucola en prosciutto
De zoete peer en hartige ham hebben een tegenhanger nodig. Je brengt dit gerecht in balans met wat blaadjes rucola. Bonuspunten voor het feit dat het daarmee ook nog van het bord af knalt.

Portobelloburger met krokante halloumi en rucolapesto
Pesto van basilicum kennen wij allemaal wel, maar heb je ook weleens pesto van rucola geprobeerd? Net zo lekker, zeker op zo’n sappige burger als deze….

Crostini met MonChou-rucoladip
Niet alleen in pesto, ook in andere dips doet de bladgroente het goed. Deze crostini met MonChou-rucoladip is een van onze favoriete borrelhapjes!

Tagliata di manzo met rucola en grana padano
Een ’tagliata’ bestaat uit sneetjes kortgebakken rundvlees, geserveerd op een bedje van sla en afgewerkt met geraspte Parmezaanse kaas.
Ingrediënten
Voor de dressing
Bereiding
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Was intussen de rucola en droog hem in een slacentrifuge. Roer voor de dressing de olijfolie, de balsamicoazijn en het sjalotje door elkaar.
Wrijf het vlees in met de olijfolie en bak het in een gloeiend hete pan ca. 2 minuten per zijde. Het vlees moet nog mooi rood van binnen zijn. Neem uit de pan en dek losjes af met aluminiumfolie. Laat het vlees ca. 2 minuten rusten.
Meng de rucola voorzichtig met de helft van de dressing. Verdeel met de tomaatjes over een schaal. Snijd het vlees met een zeer scherp mes in dunne plakjes. Bestrooi met wat zeezout en versgemalen peper. Verdeel de plakjes vlees over de rucola. Druppel er de rest van de dressing over en maak af met de grana padano.
Receptuur en fotografie: Willem van Santen
Onze tips

11x sperziebonen recepten die je deze week nog wilt maken

4x de lekkerste recepten met pesto

Borrelen met MonChou: 3x recepten voor op de borrelplank

Flammkuchen toppings: dit zijn de combinaties die werken

6x bakken met speculaaskruiden

Zelf stoofperen maken: ouderwets lekker recept

Gourmettips voor een gezellige avond

Wat eet je bij kaasfondue? Dit zijn de lekkerste dips

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.



