
Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom delen wij graag leuke (en lekkere) initiatieven van eigen bodem. Julie ging in gesprek met de founder van The Good Spice, Iona Mulder.
Lees verder na de advertentie
Koken met kruiden en specerijen, wie doet het niet? Het is de ideale manier om je gerechten een enorme smaaksensatie en soms net even wat extra pit te geven. Maar waar komen deze ingrediënten eigenlijk vandaan? En welke reis leggen ze af vanaf het land tot het potje in winkel? Hiervoor spraken we Iona Mulder, oprichtster van The Good Spice. Een eerlijke specerijhandel die op een duurzame manier jouw favoriete specerijen naar Nederland haalt. Inmiddels bestaat haar bedrijf nu 4,5 jaar en is ze klaar om het nog verder uit te breiden.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
The Good Spice
Voor Iona zijn er twee redenen geweest voor het opzetten van The Good Spice: de lage kwaliteit van specerijen die je nu in de winkel koopt en de achterliggende kennis en ontwikkelingen in Nederland rondom de afkomst en het maken van deze specerijen. Omdat er geen andere bedrijven zijn die hiermee bezig waren, besloot ze om dit zelf te doen en zo stap voor stap te beginnen aan dit avontuur. Van beginnen met het zoeken naar een boer die goede kwaliteit kurkuma op een duurzame manier verbouwt tot inmiddels een samenwerking met elf verschillende ketens waarin allerlei soorten specerijen worden verbouwd.

Wat is kurkuma en wat kun je ermee?
Met elke keten bouwt ze een persoonlijke band op en kijkt ze of de boeren zich aan bepaalde voorwaarden kunnen houden om duurzaam te verbouwen en vanuit daar de specerijen te importeren naar Nederland. Hierbij wordt tevens gekeken of de desbetreffende specerij echt in die regio groeit en of de werkende boeren zelf ook een visie hebben om duurzaam te werken, zoals een oogst zonder het gebruik van pesticiden en andere chemicaliën. Deze boeren krijgen hier een eerlijke prijs voor terug, er worden afspraken gemaakt over bepaalde verbouwingsmethoden en de boeren krijgen ondersteuning in het verduurzamen van hun bedrijf.


Korte keten
Is de oogst klaar? Dan wordt deze via de kortste route naar Nederland gehaald. In tegenstelling tot de specerijen die je terugvindt in de supermarkt, waar het wel zo’n twee jaar kan duren voordat het potje eindelijk in de winkel te verkrijgen is. Dit komt doordat er in de meeste ketens wel acht tussenpartijen tussen kunnen zitten. Al deze partijen willen altijd voorraad hebben, ook als een oogstjaar mislukt. Dit betekent dat ze altijd twee jaar oogst op voorraad hebben en dat de oudste oogst als eerste wordt verkocht. Ook al is het een gedroogd product, het verliest in die periode heel veel smaak en is allang niet meer vers.
Een tweede gevolg van de lange keten is dat doordat alle partijen winst willen behalen, er heel weinig overblijft voor de zwakste schakel in de keten: de boer. Door de lage prijs die boeren voor hun producten krijgen is het onmogelijk duurzaam te verbouwen en moeten ze focussen op kwantiteit in plaats van kwaliteit.
Verschil in smaak
De versheid en de goede prijs die The Good Spice betaalt zijn de belangrijkste redenen voor het enorme verschil in smaak met de specerijen van de grote marktleiders. “Wanneer de consument onze specerijen in huis heeft, willen we ze ook inspireren hoe ze de specerijen vaker kunnen gebruiken, ook voor makkelijke doordeweekse gerechten, zodat het van goede kwaliteit en vers blijft. Dat proef je in de gerechten”, zo legt Iona uit.



Elk potje een eigen verhaal
Omdat de specerijen vanuit verschillende regio’s over de hele wereld komen, hebben ze allemaal een eigen verhaal. Zo wordt de kardemom van The Good Spice verbouwd in Zuid-India, wat hét gebied is voor kardemom, maar ook waar het gebruik van pesticiden tijdens het verbouwen echt een groot probleem is.

Wat is kardemom en wat kun je ermee?
Zeven jaar geleden hebben twee jonge studenten besloten om hun kardemom volledig duurzaam te verbouwen op een groot stuk land van hun ouders. Ze besloten om dit helemaal anders aan te pakken. De eerste drie jaar hebben ze helemaal geen oogst gehad, omdat ze allerlei manieren moesten uitzoeken en ontwikkelen om duurzaam te verbouwen en tegelijkertijd een goed eindproduct te krijgen. Dit heeft uiteindelijk gezorgd voor gezondere omstandigheden, smaakvollere producten en toegang tot een hele mooie nieuwe markt. Daarmee willen ze tevens hun kennis overbrengen naar andere boeren in de omgeving om te laten zien dat het ook anders kan.
Sterke visie
“Onze komijn komt uit Afghanistan, waar we samenwerken met een Afghaanse man die is gevlucht naar Nederland en daar met familie samenwerkt. Zijn neef reist naar families in de noordelijke gebieden om het daar te verzamelen en steeds betere prijzen te betalen”, vertelt Iona. Volgens haar is het bijzondere aspect aan deze verhalen dat je ziet dat deze boeren echt zoveel kennis en een sterke visie hebben, maar helaas geen passende markt voor hun product.
The Good Spice kan deze markt wél bieden en zorgt er zo voor dat ze hun manier van werken ondersteunen. Deze inspiratie geeft Iona extra motivatie om hiermee door te gaan en nog verder uit te breiden met nieuwe samenwerkingen. “Het zou mooi zijn om onze kennis over te brengen bij de consument, boeren en concurrenten, zodat we een duurzame markt kunnen worden”, zegt Iona tot slot.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Recepten The Good Spice
Krijg je nu helemaal zin om aan de slag te gaan met verse kruiden? Dat begrijpen we! Bekijk onderstaande recepten en gebruik de verse kruiden van The Good Spice om je gerechten de lekkerste smaak en mooiste kleuren te geven.

Kurkuma-citroen cheesecake met vanille
De kurkuma en vanille samen zijn een verrassend lekkere combinatie. En ook leuk: de kleur knalt door de kurkuma van het bord!

Zalmspiesjes met een gember-citroen dipsaus
De dipsaus is romig en een klein beetje pittig door het verse gemberpoeder, en tegelijkertijd fris door de citroen en zoet door de honing. Zo zet je makkelijk en snel een feestelijk gerecht op tafel!

Noten- en zaden granola met chai
Wat deze granola echt anders maakt is niet alleen de rijke hoeveelheid aan noten en zaden, maar vooral de toevoeging van verwarmende specerijen. Een powerstart van je dag.
Onze tips

Move over, basilicum! Deze groene kruiden wil je proberen

Zo kun je verse kruiden het beste bewaren

Alles over vijfkruidenpoeder: wat zit erin en wat maak je ermee?

Dit zijn de lekkerste kruidenmixen van over de hele wereld

Vegan ontbijt: 7x de lekkerste recepten

13x recepten met eieren: van omelet tot quiche

Zo bak je de ultieme moelleux au chocolat

Marokkaanse gerechten: deze recepten wil je proberen
Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.