Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Worstenbrood Houben

Worstenbroodjes maken: zo doe je dat!

Profielfoto van
AnneAnne Mebelder
Tijd om te bakken. Wij zochten onze favoriete recepten voor worstenbroodjes bij elkaar. Ga jij worstenbroodjes maken? Deel je baksels op Instagram, tag ons en gebruik #iamfoodies!

Worstenbroodjes maken

Lees verder na de advertentie

Denk je aan Brabant, dan denk je aan worstenbroodjes. En wist je dat zelf worstenbroodjes maken helemaal niet moeilijk is? Wij delen vijf lekkere recepten voor zowel die typisch Brabantse broodjes als verrassende variaties.

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Recepten voor worstenbroodjes:

Worstenbrood Houben

Brabants worstenbrood van Houben

Wa? Of je worstenbrood lust! Staat er in koeienletters boven bakkerij van Houben Worstenbrood in Eindhoven. Laura de Grave zeker wel! Ze ging voor haar Nederland kookboek langs bij de bekende worstenbroodbakker.

Naar het recept
Eten met Nick: Haagse worstenbroodjes

Haagse worstenbroodjes

Niet alleen in Brabant kunnen ze er wat van, maar ook in Den Haag weten ze wat een lekker worstenbroodje is. Met dit recept van Nick Toet bak jij ze ook lekker bij je thuis.

Naar het recept
Vega worstenbroodjes met vulling van clementine, cranberry en savooiekool

Vega worstenbroodjes

Liever vega? Geen probleem! Je kunt natuurlijk een worstenbroodje vullen met vega gehakt, maar wil je iets spannenders? Ga dan voor deze vulling van clementine, cranberry en savooiekool.

Naar het recept
Haverworstenbroodje met lingonberrycompote

Haverworstenbroodje met lingonberrycompote

Naast van gewone tarwebloem, kun je ook van haver heerlijke worstenbroodjes maken. Serveer ze met lingonberrycompote en kleine augurkjes. Dat is weer eens wat anders dan ketchup, mayo of mosterd!

Naar het recept

Wil je nog meer weten weten over worstenbroodjes? Lees dan ook:

Uitgelicht recept
Worstenbrood Houben

Brabants worstenbrood van Houben

Wa? Of je worstenbrood lust! Staat er in koeienletters boven bakkerij van Houben Worstenbrood in Eindhoven. Laura de Grave zeker wel! Ze ging voor haar Nederland kookboek langs bij de bekende worstenbroodbakker.

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

  • 220 g tarwebloem (plus extra om te bestuiven)
  • 1/2 tl kristalsuiker
  • 4 g gedroogde gist (zakje 7 g van bijv. Dr. Oetker)
  • 100 ml melk
  • 40 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 1 tl zout
  • 400 g varkensgehakt (bij Houben gebruiken ze varkensgehakt; of half-om-halfgehakt)
  • 1 el paneermeel
  • 2 eieren (middelgroot)
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl peper

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • deegroller
  • bakpapier

Bereiding

  1. Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 minuten door. Voeg de boter in stukjes en een ½ tl zout toe. Kneed het deeg nog 7 minuten door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed het dan iets langer.

  2. Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 minuten rijzen.

  3. Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, 1 ei, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.

  4.  Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen en vouw de onderen bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.

  5. Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 minuten de oven tot 230 °C.

  6. Klop het laatste ei met 1 el water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten rusten. Eet warm of koud.

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!