
Worstenbroodjes maken
Lees verder na de advertentie
Denk je aan Brabant, dan denk je aan worstenbroodjes. En wist je dat zelf worstenbroodjes maken helemaal niet moeilijk is? Wij delen vijf lekkere recepten voor zowel die typisch Brabantse broodjes als verrassende variaties.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Recepten voor worstenbroodjes:

Brabants worstenbrood van Houben
Wa? Of je worstenbrood lust! Staat er in koeienletters boven bakkerij van Houben Worstenbrood in Eindhoven. Laura de Grave zeker wel! Ze ging voor haar Nederland kookboek langs bij de bekende worstenbroodbakker.

Haagse worstenbroodjes
Niet alleen in Brabant kunnen ze er wat van, maar ook in Den Haag weten ze wat een lekker worstenbroodje is. Met dit recept van Nick Toet bak jij ze ook lekker bij je thuis.

Vega worstenbroodjes
Liever vega? Geen probleem! Je kunt natuurlijk een worstenbroodje vullen met vega gehakt, maar wil je iets spannenders? Ga dan voor deze vulling van clementine, cranberry en savooiekool.

Haverworstenbroodje met lingonberrycompote
Naast van gewone tarwebloem, kun je ook van haver heerlijke worstenbroodjes maken. Serveer ze met lingonberrycompote en kleine augurkjes. Dat is weer eens wat anders dan ketchup, mayo of mosterd!
Wil je nog meer weten weten over worstenbroodjes? Lees dan ook:

Brabants worstenbrood van Houben
Wa? Of je worstenbrood lust! Staat er in koeienletters boven bakkerij van Houben Worstenbrood in Eindhoven. Laura de Grave zeker wel! Ze ging voor haar Nederland kookboek langs bij de bekende worstenbroodbakker.
Ingrediënten
- 220 g tarwebloem (plus extra om te bestuiven)
- 1/2 tl kristalsuiker
- 4 g gedroogde gist (zakje 7 g van bijv. Dr. Oetker)
- 100 ml melk
- 40 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 tl zout
- 400 g varkensgehakt (bij Houben gebruiken ze varkensgehakt; of half-om-halfgehakt)
- 1 el paneermeel
- 2 eieren (middelgroot)
- 1/2 tl nootmuskaat
- 1/2 tl peper
Benodigdheden
- vershoudfolie
- deegroller
- bakpapier
Bereiding
Doe de bloem, suiker, gist en melk in een kom. Kneed het deeg met de hand 3 minuten door. Voeg de boter in stukjes en een ½ tl zout toe. Kneed het deeg nog 7 minuten door. Voeg, als het deeg te droog is, wat extra melk of boter toe. Is het te plakkerig, kneed het dan iets langer.
Verdeel het deeg in 10 porties en rol tussen je handpalmen tot balletjes. Leg ze op een met bloem bestoven bakplaat en dek af met vershoudfolie. Laat op een tochtvrije plek 25 minuten rijzen.
Meng in een kom het gehakt, het paneermeel, 1 ei, de nootmuskaat, de peper en de rest van het zout. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en rol 10 worstjes van 10-15 cm lang. Rol elk deegballetje met de deegroller uit tot een ovaal lapje dat iets groter is dan de worstjes.
Leg telkens een worstje in het midden van het stukje deeg. Vouw de korte kanten van het deeg naar binnen en vouw de onderen bovenkant dicht. Laat iets overlappen en knijp het deeg met je duim en wijsvinger dicht.
Leg de broodjes met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met vershoudfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen. Verwarm na 30 minuten de oven tot 230 °C.
Klop het laatste ei met 1 el water los in een kommetje. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het ei. Bak ze in het midden van de oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar. Laat 10 minuten rusten. Eet warm of koud.
Onze tips

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Wat eten we met Sinterklaas? 5x recepten voor pakjesavond

Sinterklaas toetje: dit zijn de lekkerste recepten

Sinterklaas snacks: 11x de lekkerste hapjes

Van romig tot pittig: heerlijke recepten voor zoete aardappelsoep

Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?



