Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Jadis Lemon Kitchen

Foodies boekenclub: “Jadis’ Lemon Kitchen”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Dit keer alles over "Jadis' Lemon Kitchen" van Jadis Schreuder.

Jadis’ Lemon Kitchen

Dit is alweer het derde kookboek van Jadis’ Lemon Kitchen, met het concept voor dé perfecte smaakbalans in 70 verrassend eenvoudige gerechten. Janny van der Heijden schreef het voorwoord, waarin ze al wat vertelt over smaak, textuur en mondgevoel. De recepten van Jadis Schreuder zijn rijk aan smaak. Wat is de sleutel voor de perfecte smaakbalans? En hoe bereik je die zo makkelijk mogelijk? Jadis laat in dit boek zien hoe door smaakmakers te combineren – met citroen als haar favoriete ingrediënt – ieder gerecht volmaakt van smaak wordt, ongeacht de keuken, ongeacht of het hartig of zoet is. Ze legt uit hoe je kunt spelen met gelaagdheid in smaken en zo kunt freestylen met ingrediënten. Proef, sta even stil, en geniet van haar hartverwarmende en ook perfect uitgebalanceerde gerechten.

Jadis’ Lemon Kitchen

€ 22,50
cover jadis lemon kitchen

Jadis Schreuder over haar nieuwe boek

“Dit is misschien wel het persoonlijkste kookboek dat ik ooit heb gemaakt”, vertelt Jadis over haar nieuwe boek. “Tijdens het maken ben ik regelmatig van koers veranderd, maar ik ben ontzettend trots op het eindresultaat. Mijn naam – Jadis – betekent ‘er was eens’, eigenlijk zegt de titel Jadis’ Lemon Kitchen precies wat het boek is. Het boek vertelt mijn persoonlijke en culinaire verhaal. Door het schrijven van dit verhaal, aan de hand van alle recepten, heb ik veel geleerd én ben ik een stuk closer geworden met mijn ouders.” Volgens Jadis was het schrijven van dit boek haast een analyse van haar stamboom, zo vertelt ze trots hoeveel ze eigenlijk heeft geleerd van haar ouders en grootouders op het gebied van eten.

Dat het derde boek van Jadis pas meer vertelt over wie zij is heeft een reden. Jadis legt uit: “Mijn eerste boek was een ode aan de citroen, mijn lievelingsingrediënt. Het tweede boek was een ode aan Sicilië, daar waar de citroenen onmisbaar zijn. In de afgelopen jaren kreeg ik vaak de vraag wie ik nu eigenlijk zelf ben, waarom ik zo gek ben op citroenen en hoe The Lemon Kitchen is ontstaan. Ik voelde altijd een soort blokkade bij dit soort vragen, maar toch werd het tijd dat ik dit aanging. Dit boek komt dan ook uit mijn tenen. Eten beleven en smaak is ontzettend belangrijk voor mij, mede door mijn jeugd en opvoeding. Tegenwoordig koester dat elke dag, maar dat is niet altijd zo geweest.”

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Jeugd vol met smaken

Het maken van dit boek was voor Jadis pittig, en tegelijkertijd therapeutisch. “Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog jong was, dat heeft er best ingehakt”, vertelt Jadis. “Toch ging ik altijd op zoek naar gelukmomentjes, en daarin was eten de rode draad. Ondanks dat mijn vader en moeder allebei een totaal ander smaakpalet hebben, kreeg ik veel van ze mee. Ze leerden me veel over verschillende smaken en texturen en om bewust te proeven. Het boek is dan ook geen zwaar verhaal, maar juist heel positief.”

De vader van Jadis wist ontzettend veel over de Thaise keuken, een keuken waarbij balans ontzettend belangrijk is. Mede door het gebruik van zuur, als tegenhanger van de pit, zit veel Thaise gerechten boordevol smaak én balans. Haar moeder hield daarentegen vooral van verschillende soorten pasta, van verse vis en stond veel in de keuken. Ook bij haar was ‘het zuurtje’ altijd een belangrijke smaak in de gerechten. Jadis vertelt: “Terwijl ik nog op school was kon ik al fantaseren over wat mij moeder die dag zou koken. Met mijn vader kookte ik veel samen, hij nam me al vroeg mee naar de toko. Tijdens het koken vertelde hij zijn reisverhalen van vroeger, ondertussen zette hij de lekkerste gerechten op tafel.”

Jadis' Lemon Kitchen

Fotografie: Rianne Wijnen

Eigen smaak ontwikkelen

Volgens Jadis is het ontzettend belangrijk om je eigen smaak te ontwikkelen. “Ontdek vooral wat je zelf erg lekker vindt”, vertelt ze. “Als je weet wat je eet, maar ook wanneer, leer je veel over je eigen smaak. Wat is bijvoorbeeld je troosteten en wat is je gelukseten? Wat vind je lekker, gaat het om de smaak, de textuur of het mondgevoel? Neig je meer naar zure smaken? Ontdek dan bijvoorbeeld eens of je van citroen houdt, of toch liever limoen, sinaasappel of yuzu gebruikt om wat zure smaak toe te voegen aan een gerecht.” Het boek van Jadis is dan ook niet zomaar een kookboek, ze neemt je aan de hand en legt je uit hoe je een eigen smaakpalet kunt ontwikkelen, aan de hand van haar eigen jeugd en haar eigen zoektocht.

Heb je ontdekt wat jouw smaak is? “Ga dan eens goed kijken naar producten”, legt Jadis uit. “Het is zo belangrijk om goede en mooie producten te gebruiken als je kookt. Seizoensgebonden en verse producten zitten vol met smaak. Het is zonde om alleen maar snel eten te bereiden uit pakjes en zakjes. Dat vind ik ook zo mooi aan landen zoals Italië bijvoorbeeld, daar vind je veel meer verse producten in de supermarkt dan hier in Nederland. Ik koop bepaalde producten al jaren direct bij de boer. Daar betaal ik bewust meer voor, ik rijd er zelfs voor om. Maar als ik vervolgens een hap neem is het net als je een hapje geluk eet, zo lekker is het.”

Mensen in de watten leggen

Koken en eten is misschien zelfs wel meer dan een passie voor Jadis. Ze is niet alleen kookboekenauteur en presentatrice van kookprogramma’s, ze is ook chef en voedselexpert. “Als mensen komen eten vraag ik altijd waar ze zin in hebben”, vertelt Jadis. “Als chef wil ik mensen graag voorzien in hun behoefte. Niet alleen voor gasten overigens, dit doe ik ook voor vrienden en familie. Gaandeweg stel ik vragen om te ontdekken wat iemand écht lekker vindt qua eten. Eigenlijk zouden we dat allemaal moeten doen als we voor elkaar koken, dat begint thuis al.”

Jadis legt uit dat goede recepten voornamelijk om balans draaien, al heeft iedereen natuurlijk een eigen smaak. “Smaak heeft ook te maken met herinneringen, misschien vind je een bepaalde smaak of textuur niet lekker omdat je er een slechte herinnering aan hebt uit je jeugd. Of juist andersom, misschien is er wel iets wat je ontzettend lekker vindt omdat het je terug doet denken aan mooie momenten.”

Lemon Kitchen Jadis

Fotografie: Rianne Wijnen

Succesrecept

Op de vraag of Jadis een succesrecept heeft in haar nieuwe boek is ze even stil. “Eigenlijk zijn ze allemaal favoriet, maar de spaghetti met citroen-botersaus vind ik echt fantastisch. Het broodkruim geeft dit gerecht een heerlijke crunch, door de citroen heeft het een zuurtje, de ansjovis voegt een zilte smaak en wat zout toe en de verse basilicum maakt het lekker kruidig. Dit is zo’n gerecht waarbij alles in balans is, zo kook ik thuis het liefst. En dat is precies wat ik mensen graag wil meegeven, mijn stijl van koken en smaakbeleving.”

Benieuwd naar de recepten uit Jadis’ Lemon Kitchen? Hieronder delen we onze favoriete recepten uit het boek!

Spaghetti met citroen-botersaus, ansjovis, parmezaan en broodkruim

Jadis: “Dit gerecht heb ik in Sicilië geproefd. Hiervoor ben ik tijdens één vakantie samen met Ritchie wel vier keer terug geweest. Het ziltige van de ansjovis met het frisse van de citroen en het romige van de parmezaan met kookvocht en de structuur van de spaghetti die je om je vork bindt. In één woord: hemels! Het gerecht vraagt om een strakke timing. Vanaf het moment dat de spaghetti in de pan begint te koken, heb je ongeveer 10 minuten om het hele gerecht te maken. Zet dus alles van tevoren klaar, dan heb je tijd genoeg! Tip: als je de ansjovis-smaak te pakken hebt, zet dan wat extra op tafel om erbij te serveren.”

> naar het recept: spaghetti met citroen-botersaus, ansjovis, parmezaan en broodkruim

Spaghetti in citroen botersaus

Kokkels in beurre blanc

Jadis: “Beurre blanc is mijn favoriete saus bij vis, schaal- en schelpdieren. Hij is een perfecte samensmelting van smaken: romig, vettig en zuur. In dit recept heb ik gekozen voor kokkels: een duurzame keuze, omdat ze uit Nederland komen. En omdat ze érg lekker zijn. Maar je kunt deze schelpdiertjes vervangen door andere soorten vis, – schaal en schelpdieren zoals de alikruiken (slakjes uit de zee). Tip: als je geen tijd hebt om de kruidenolie te maken, geen probleem, de beurre blanc zelf is al geweldig lekker. Maar het zal je gerecht wél extra finesse geven en het ziet er prachtig uit!”

> naar het recept: kokkels in beurre blanc

kokkels in beurre blanc

Pad thai met grote garnalen, tofu, pinda’s en veel limoen

Jadis: “Toen ook mijn zus Sanya naar Thailand was geweest, vroeg ik haar regelmatig om te vertellen over haar favoriete gerechten in Thailand. Vaak waren het streetfoodgerechten zoals pad thai. Ik watertandde van haar verhalen. Pad thai is een simpel gerecht dat echt razendsnel op tafel staat en een perfecte balans heeft tussen zoet, zuur, pittig en een bite. Het draait allemaal om timing en natuurlijk om de hemelse saus, die bestaat uit tamarinde (zuur van zichzelf), vissaus, limoen, kokosbloesem of palmsuiker en de crunchy pinda’s. De garnalen kun je ook vervangen door kip en als je het liever vegetarisch wilt houden, dan kun je tofu gebruiken. Je kunt er altijd nog extra wokgroenten (groenten die snel gaar zijn) bijdoen. Het leuke van pad thai is dat je de voorbereidingen lang van tevoren kunt doen. Wanneer je gasten binnen zijn, betover je ze met je heerlijke geuren en je supersnelle pad thai.”

> naar het recept: pad thai met grote garnalen, tofu, pinda’s en veel limoen

Pad thai met grote garnalen, tofu, pinda’s en veel limoen

Limoncellotartelettes met walnoten

Jadis: “In één van mijn vorige kookboeken staat een recept voor citroentartelettes. Dit was voor vele lezers samen met het zelfgemaakte limoncellorecept een favoriet. Daarom leek het mij leuk om voor dit boek een tartelettevariant met limoncello te ontwikkelen. Ik speel met de bouwstenen die werken en voeg daar nieuwe varianten aan toe. Krokant, bros, romig, fris én intens: dit recept blijft een winnaar. Ideaal om een dag van tevoren te maken als je iets te vieren hebt (of je hier gewoon zin in hebt).”

> naar het recept: limoentartelettes met walnoten

Limoncellotartelettes met walnoten

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!