Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Karsu's Kitchen

Foodies boekenclub: “Karsu’s Kitchen”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Deze week vertellen we je alles over het boek "Karsu's Kitchen" van Karsu. Naast dat het een prachtig boek is met geweldige recepten gaat van alle bestellingen vóór 7 maart 2023 100% van de winst naar de aardbeving-slachtoffers in de provincie Hatay, Turkije.

Karsu’s Kitchen

Het nieuwe boek “Karsu’s Kitchen” van Karsu bevat meer dan 75 smaakvolle recepten uit de Turkse keuken. Maak samen met Karsu een culinaire droomreis langs tafels vol mezze tot simpele snelle maaltijden, van vega tot vis en vlees. In haar eerste kookboek deelt Karsu recepten en verhalen uit de rijke Turkse keuken. Het boek staat vol met persoonlijke verhalen, een culinaire reis van Istanbul naar Hatay en prachtige fotografie van fotografen Remko Kraaijeveld en Elvan Ünlü.

Karsu’s Kitchen

€ 34,99
Karsu's kitchen

Opbrengsten naar Turkije

De verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië zal je niet zijn ontgaan. Ook verschillende familieleden van zangeres Karsu Dönmez zijn getroffen door deze heftige ramp. Daarover vertelde ze onlangs bij Eva Jinek aan tafel. Met haar nieuwste kookboek “Karsu’s Kitchen” zamelt ze nu geld in voor de aardbeving-slachtoffers. Van alle pre-orders vóór 7 maart 2023 gaat 100% van de winst naar de slachtoffers in de Turkse provincie Hatay. Wil je ook een steentje bijdragen? Reserveer het boek dan nu alvast.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Karsu

Als je het programma ‘Karsu’s Turkse Keuken’ hebt gezien op 24Kitchen weet je dat Karsu niet alleen ontzettend mooi kan zingen, ze kan ook nog eens erg goed koken. Heel erg goed zelfs. Karsu heeft naast koken nog een andere passie: muziek produceren. Ze is zangeres, pianiste, componiste en presentatrice en trad op in meer dan 20 landen, van het Concertgebouw tot Carnegie Hall en staat voor uitverkochte stadions in Turkije. Met haar deelname aan De Beste Zangers veroverde ze de harten van het grote Nederlandse publiek.

Turkse keuken en verhalen

In haar eerste kookboek deelt Karsu niet alleen typische familierecepten, ze deelt ook prachtige en persoonlijke verhalen over haar familie, de recepten en Turkije. Zeker nu is het relevanter dan ooit om de verhalen en recepten te delen, zeker nu een groot deel van Turkije en Syrië in puin liggen door de verschrikkelijke aardbeving.

Zo vind je het allerlekkerste dessert ooit in haar boek (künefe), maar ook geweldige recepten voor lamsspiesjes, rijst met artisjokken en groentefritters. Blader kort door het boek heen en het water loopt je spontaan in je mond, gegarandeerd. Kortom, door het boek te bestellen steun je niet alleen de slachtoffers van de aardbeving; je haalt ook nog eens een ontzettend mooi en goed kookboek in huis vol met prachtige verhalen en recepten!

Recepten uit Karsu’s Kitchen

Om je alvast een voorproefje te geven mogen we een aantal heerlijke recepten uit “Karsu’s Kitchen” met je delen. Kies je favoriete recept en duik de keuken in om de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Maar niet voordat je het boek hebt besteld uiteraard.

Çöp şiş (lamsspiesjes met uiensalade)

Karsu: “Na een van mijn eerste concerten in Turkije waren we met het toen nog kleine team met een lege maag gestrand bij een van de kebabzaakjes die op dat late tijdstip nog open was. Met een beperkte kaart weet je vaak al dat je op het juiste adres bent omdat ze zich specialiseren in maximaal vijf gerechtjes en daar dan heel goed in zijn. Dit zaakje had spiesjes als specialiteit. Heerlijke spiesjes van gemarineerde lamsbout. Het kwam met dun lavaşbrood, gegrilde groenten en verschillende toppings. Ik zat een tijd te pielen om de stukjes lamsvlees van de spiesjes af te halen toen een jonge ober grinnikend zei: ‘Mag ik het voordoen, mevrouw?’ ‘Nou, show me the magic,’ zei ik enthousiast. De jonge nam een stukje brood en in een handomdraai pakte hij met het brood de stukjes lamsvlees vast. Vervolgens trok hij heel handig het stokje eruit. ‘En nu kunt u het vullen naar wens!’”

> naar het recept: Çöp şiş (lamsspiesjes met uiensalade)

Cop Sis (lamsspiesjes met uiensalade)

Künefe

Karsu: “‘Evde kalmadın, maşallah’, zei mijn oma. Letterlijke betekenis: ‘Je bent gelukkig niet thuisgebleven.’ Figuurlijke betekenis: ‘Je hebt alle kneepjes des levens onder de knie, nu kun je trouwen!’ En door deze zin te horen wist ik dat ik de fijne kneepjes van het maken van de künefe had gemasterd. Oma Nüriye drukte met haar vinger op de goudbruine knapperige bovenkant. Het krokante laagje was perfect zei ze, en door het zachtjes drukken kon zij als geen ander ook aanvoelen dat de vulling van zachte kaas ook perfect was gesmolten. Ze gaf mij met een blik een goedkeuring en goede vriend Steven stond erbij en applaudisseerde joelend naar mij in de keuken. En jawel, het lukt mij behoorlijk goed altijd de künefe te maken.”

> naar het recept: künefe

Künefe

Öcce (groentefritters)

Karsu: “Er was een tijd dat mijn ouders het echt niet breed hadden. Ik heb dat heel bewust meegemaakt als puber. Misschien schaamde ik me er destijds voor, maar nu ben ik juist heel dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken. Ik begrijp nu veel meer de waarde van iets en weet me prima te redden met weinig financiële middelen. Ik heb dan ook zelden echt gedacht dat we weinig te spenderen hadden. Al kan ik me die middag in de Efteling nog wel goed voor de geest halen. Mam had met kortingsbonnen van de supermarkt kaarten gehaald, maar ze had niet nog een paar euro’s extra om daar een patatje te kopen. Om ons dat pijnlijke moment te besparen, vertelde ze dat wij uitverkoren waren om te picknicken in de Efteling, waarop we met een zelf meegebracht kleedje midden op een grasveldje tussen de attracties gingen zitten. Ze pakte uit een doosje öcce die ze diezelfde ochtend had klaargemaakt. Ik zal die smaak nooit vergeten, het was zo lekker dat het me deed vergeten dat wijzelf op een attractie leken. Boeie! Wij hadden lekker de öcce van mam, beter dat het patatje van de Efteling! Haha.”

> naar het recept: öcce (groentefritters)

Öcce

Lees ook:

Foto’s: Remko Kraaijeveld en Elvan Ünlü. 

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!