
Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker
Lees verder na de advertentie
Op 8 november is het eindelijk zover. Yotam Ottolenghi & Noor Murad komen naar Nederland voor een workshop met Foodieslezers in de Kookfabriek in Amsterdam. Kon je er niet bij zijn? Geen nood, ook op afstand kun je meekoken uit het nieuwe boek “Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker“. We delen namelijk drie heerlijke recepten uit het boek!

Ottolenghi Test Kitchen

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Het is een magische plek. Een plek waar de inspiratie altijd stroomt. Een plek waar je kunt leren, kunt proeven, kunt vallen en ook weer kunt opstaan. De plek waar iedere chef-leerling van droomt: de Ottolenghi Test Kitchen. Noor Murad is een van de gelukkigen die een plekje kreeg in het team van The Big Y, zoals de leerlingen Yotam noemen. Zij leerde er de fijne kneepjes van het vak en ontwikkelde er haar eigen kookstijl. Ze wordt er ‘de koningin van de Midden-Oosterse keuken’ genoemd, nadat Yotam haar op dat podium had gezet.
“Ge-Ottolenghificeerd”
Ze heeft de afgelopen jaren in de testkeuken al heel wat gerechten gekookt, geproefd en ‘ge-Ottolenghificeerd’. Een begrip dat wat uitleg nodig heeft. ‘Ottolenghificeren’ staat niet in het hedendaagse woordenboek, maar mag daar wat ons betreft gerust aan toegevoegd worden. Het is een begrip dat al jarenlang meegaat en waar iedereen zich inmiddels wel een voorstelling bij kan maken.
Officieel betekent het, volgens het gebruik in de testkeuken, de volgende drie dingen: iets ondubbelzinnig Ottolenghi laten smaken, er flair aan toevoegen en het creëren van een verrassing in de mond. Maar wat is dan precies ‘iets ondubbelzinnig Ottolenghi laten smaken?’. Dat kan je enkel weten als je veel recepten van Ottolenghi hebt geproefd en hebt gekookt. Door het gebruik van specerijen, verse groene kruiden of andere stevige smaakmakers, hebben zijn gerechten altijd net wat meer smaak. Wat meer diepgang. Dát is typisch Ottolenghi.
Extra lekker
In de volksmond zou je natuurlijk ook gewoon kunnen zeggen dat de gerechten van Ottolenghi altijd ‘extra lekker’ zijn, zoals de titel van zijn nieuwste kookboek luidt. Samen met Noor dook hij de keuken in om hun eigen én jouw creativiteit te boosten.
“Dit boek gaat uit van het idee van overvloed en creativiteit, van selecteren en kiezen, mengen en combineren, van bij nul beginnen en op tien eindigen, met nog heel veel ruimte voor uitbreiding”, aldus Yotam. Volgens hem ga je met dit boek op verkenning door zijn testkeuken. Door zijn potjes met sauzen, zijn busjes met strooisels, zijn potten met zuur en zijn tuin met verse oogst. Het zijn díe extra’s die de maaltijd aankleden, die een gerecht nog verrukkelijker maken. Het zijn de tools waarmee jij thuis kunt ‘Ottolenghificeren’.
Drie recepten uit Ottolenghi Test Kitchen – Extra lekker:
Garnalen in kokosbouillon met gebakken smaakgevers
Yotam: “Dit gerecht is geïnspireerd op Zuidoost-Aziatische smaken en draait om het opbouwen van een volle, diepe smaak, waarbij garnalenschalen zorgen voor een rijke, pittige bouillon. Voel u vrij om andere schaal- en schelpdieren of vis te gebruiken en ze direct in de bouillon te koken. Serveer dit gerecht met de geurige kokosrijst of simpelweg jasmijn- of bruine rijst.”
Bladgroenten met krokante knoflook
Noor: “‘Serveer er een bladgroente bij’ is een veel gebruikte serveersuggestie in de geschiedenis van de Ottolenghi-boeken, en zo is dit gerecht ‘het groente bijgerecht’ dat u simpelweg aan maaltijden in het weekend kunt toevoegen: zo op zich al erg lekker, maar eenvoudig genoeg om niet al te zeer af te leiden van het hoofdgerecht. U kunt de snijbiet ook door andere bladgroenten vervangen, bijvoorbeeld spinazie, boerenkool of andere kool.”
> naar het recept: bladgroenten met krokante knoflook
Geblakerde kip met karamel-clementinedressing
Yotam: “Wees niet bang om de kippendij en flink te blakeren (zorg wel voor een goed geventileerde keuken) – dit zal aan de al sprankelende dressing een intense smaak toevoegen en voor een zeer pittige eetervaring zorgen. Dit gezegd hebbend, kunt u de kippendij en ook in de oven grillen, of ze eventueel door kippenborst vervangen. Gebruik een keukenschaar om de botjes wat gemakkelijker uit de dij en te halen, of vraag de slager dit voor u te doen, zorg wel dat het vel heel blijft. U kunt ook zonder probleem de clementines door sinaasappelpartjes vervangen; het gerecht is dan net zo lekker.”
Foto’s: Elena Heatherwick
Lees ook:
Onze tips

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Gezond eten zonder gedoe? Jamie Oliver deelt zijn 50 healthy hacks

Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.






