Advertentie
Pien laat haar eten zien
Een risotto waar je continu in moet roeren, dat klinkt niet als een handig kerstgerecht. Toch denkt Pien Wekking van @pienlaathaaretenzien op Instagram daar anders over. “Mijn ervaring is dat de mensen die samen een risotto maken, betere gesprekken hebben dan de mensen aan tafel.” In haar kookboek “Pien laat haar eten zien” deelt Pien meer handige tips en leuke gerechten voor de feestdagen.
Recepten voor de feestdagen
Het is niet voor niets dat wij in december overuren draaien op de redactie; er is geen moment in het jaar dat er zoveel wordt gezocht naar recepten dan rond de feestdagen. Het is hét moment waarop we massaal vrienden en familie uitnodigen om te komen eten. Leuk, maar het kán ook stressvol zijn. Pien van @pienlaathaaretenzien host het liefst elke week een etentje voor vrienden. Volgens haar zit het geheim van een ontspannen gastvrouw of -heer in twee dingen: goede voorbereiding en de juiste keuze van je gerechten. “Het is echt een bijzondere gedachte dat je bepaalde gerechten niet zou moeten kiezen omdat ze veel tijd kosten. Neem bijvoorbeeld een stoofgerecht. Zou hartstikke onhandig zijn, moet uren op het vuur staan. Maar ik vind dat juist perfect! Je zet het op en je hoeft er vervolgens niet meer naar om te kijken. Zo kun jij lekker bij je gasten aan tafel zitten.”
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
De risotto-belofte
“Een stoof en dus niet iets arbeidsintensief als een risotto?”, vraag ik Pien. “Haha, dat zou je denken, maar risotto is echt mijn favoriete gerecht voor etentjes! Het is zelfs een ding bij ons in de vriendengroep. Onze ervaring is dat de mensen die samen een risotto maken, betere gesprekken hebben dan de mensen die aan tafel zitten. Misschien omdat je samen echt met één ding bezig bent? Dus als je iemand over de vloer krijgt met wie je nog een goed gesprek moet voeren, ga dan voor risotto.” “Handige tip voor veel onuitgesproken familieperikelen”, grap ik.
Piens pavlova
Zelf is Pien ook wel even toe aan achterover leunen en aanschuiven. Januari van dit jaar tekende ze het contract voor haar eerste kookboek en in juni moest ze alle recepten aanleveren. Flink aanpoten, helemaal in combinatie met haar afstuderen. “Het was fijn dat ik goed wist wat ik wilde: een boek waarin het diner centraal staat. Dus voor-, hoofd- en nagerechten en cocktails. In dat kader ben ik gewoon gaan denken wat leuk en do-able is voor als je eters krijgt, maar wat ook zo easy is dat je ermee op de bank kunt gaan hangen.”
Pien vierde de lancering van haar boek de tweede week van oktober met een tweedaagse pop-upstore in Amsterdam. “Ik wilde in die pop-upstore alles samenbrengen voor het hosten van een perfect etentje. Zo kon je er mijn boek kopen, heeft mijn oma een aantal tafellakens gemaakt die te koop waren en werden er lekkere cocktails geschonken.” Pien hoopt dat mensen met haar boek genoeg zelfvertrouwen hebben om een onvergetelijk etentje te hosten tijdens de feestdagen. Voor haarzelf is het al lang duidelijk wat ze dit jaar gaat maken: “Ik maak al jarenlang iedere kerst een pavlova, ieder jaar in een andere smaak. Dat is een traditie waar ik ook dit jaar niet onderuit kom!” Wij durven wel punten in te zetten op Piens pavlova van dit jaar. Ben je benieuwd met welke topping hij dit jaar op tafel komt? Scroll snel verder voor het recept!
Tonijn crudo met wasabi en zalmeitjes
Pien: “Crudo betekent ‘rauw’ in het Italiaans. Verwar het niet met sashimi, ook een gerecht met rauwe vis. Bij sashimi wordt de vis in de meest pure vorm gegeten, terwijl er bij crudo een aantal ingrediënten aan de vis worden toegevoegd om de smaak te intensiveren: vaak een goede (olijf)olie en een zuurtje, zoals citroen of azijn. De pittige wasabi en de zachte zalmeitjes vormen een heerlijke toevoeging en de eetbare bloemen maken er een feestelijk geheel van.”
> naar het recept: tonijn crudo met wasabi en zalmeitjes
Spicy linguine frutti di mare
Een pittige tomatensaus met heerlijke zeevruchten? Dat vind je in deze geweldige pasta van Pien. Probeer maar eens uit!
> naar het recept: spicy linguine frutti di mare
Romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie
Volgens Pien is risotto misschien wel het ideale gerecht voor de feestdagen. Met dit recept begrijpen we dat helemaal!
> naar het recept: romige pompoenrisotto met geitenkaas en salie
Pornstar Martini pavlova
Pien: “Mijn favoriete tv-programma is Heel Holland Bakt. Mislukte taarten, gestreste kandidaten, ik vind het geweldig. Het leukste onderdeel? Het spektakelstuk, waarbij de deelnemers extra lang de tijd krijgen om zichzelf van hun beste kant te laten zien. Ik zou nooit mee kunnen doen aan Heel Holland Bakt omdat ik voor bakken geen talent heb. Maar ik heb wel mijn eigen spektakelstuk: deze pornstar martini pavlova, geïnspireerd op de beroemde cocktail met passievrucht.”
> naar het recept: Pornstart Martini pavlova
Lees ook:
Met deze tips kan je pavlova niet mislukken
Risotto recepten: 7x onze favorieten
De beste mocktails voor de feestdagen
Onze tips
Foodies boekenclub: “Het vega slowcookerboek”
Het nieuwste boek van Jamie Oliver ‘Simply Jamie’ cadeau bij Foodies
Foodies boekenclub: “IJs & Co 2.0”
Foodies boekenclub: “Planken met een Indische twist”
Rukmini Iyer over Het Groene Kookboek: “Er zijn zoveel tips & trucs die ik wil delen”
Foodies boekenclub: “Het Groene Kookboek” van Rukmini Iyer
De mooiste kookboeken om met Vaderdag cadeau te geven
Bas kookt met Rukmini Iyer uit “India Express”
Foodies boekenclub: “Sandwiches”
Dit zijn de beste Italiaanse kookboeken
Foodies boekenclub: “Wokbijbel” van Noni Kooiman
Foodies boekenclub: “Nistisima” van Georgina Hayden
Foodies boekenclub: “De Bridgerton Bijbel”
3x heerlijke barbecuerecepten van Jord Althuizen
Foodies boekenclub: “Groentefeest” van Sidney Schutte
Foodies boekenclub: “Makkelijk & Vers” van Brenda Kookt
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.