
Plantkracht
Lees verder na de advertentie
Dat veel in de natuur zijn en ook gezond eten belangrijk is, weten we allemaal. Maar dat bepaalde planten, paddenstoelen, wortels en bloemen zeer specifiek je lichaam en geest kunnen ondersteunen, doen we meestal af als bakerpraatjes. Zonde, want planten worden wereldwijd al duizenden jaren gebruikt als (ondersteunend) medicijn. In het boek “Plantkracht” van Wouter & Joris Bijdendijk lees je hier dan ook alles over.
In “Plantkracht” beschrijft Wouter Bijdendijk zo’n dertig, veelal lokale planten en paddenstoelen die het immuunsysteem, de algehele gezondheid, het uithoudingsvermogen, de spijsvertering, de vitaliteit én het brein ondersteunen. Elk van deze heilzame planten is door de broer van Wouter – sterrenchef Joris Bijdendijk – voorzien van twee vegetarische recepten. Het boek is een rijk geïllustreerd en boeiend naslagwerk vol etnobotanische beschrijvingen van heilzame planten. Daarnaast staat het ook nog eens vol met een aantal curiositeiten, persoonlijke anekdotes en recepten om direct mee aan de slag te gaan.

Wouter & Joris Bijdendijk
Kerst Tip

Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Wouter Bijdendijk is antropoloog en specialiseerde zich in etnobotanie en farmacognosie. Twintig jaar lang reisde hij de wereld over als optredend magïer Ramana, maar ondertussen leerde hij in zijn vrije tijd alles over de kruidengeneeskunde uit alle windstreken. Zijn broer Joris Bijdendijk ontfermt zich als executive chef over sterrenrestaurants RIJKS en ook Wils in Amsterdam. In 2021 verscheen zijn tweede kookboek, “Bij Bijdendijk thuis“.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Lees verder na de advertentie
Belangrijke stoffen uit planten
Wouter vertelt over het boek: “Planten zijn evolutionair gezien veel ouder dan dieren en dus de mens. Al miljoenen jaren lang hebben ze te maken met natuurlijke ziekteverwekkers als schimmels en bacteriën; even zolang hebben ze de tijd gehad zich daartegen te leren verweren door onder meer succesvolle bacterie- en schimmeldodende stoffen te ontwikkelen.” Volgens Wouter is het goed om te weten dat deze belangrijke stoffen niet alleen planten helpen, maar ook de mens. Zowel als afweer als voor onze eigen afweer (en andere doeleinden).
Tijdens zijn reizen ontdekte Wouter steeds meer over verschillende planten, en vooral hoe deze in diverse culturen gebruikt worden. Hij vertelt: “In een tijd van grote milieuvervuiling, een pandemie, klimaatverandering, welvaartziekten, kanker en de moderne stedelijke mens die ontworteld is, losgeraakt van de natuur, is het een goede zaak om na te denken over de eeuwenoude band van de mens en natuur. Het boek is vooral een mooie en soms provocatieve ontdekkingsreis naar krachtige medicinale en rituele planten en paddenstoelen van over de hele wereld, waarop ik je hoop mee te kunnen nemen.”
Lees verder na de advertentie
Hoe te gebruiken?
Het is volgens Wouter & Joris cruciaal dat je goed bekijkt hoe je een bepaalde plant of schimmel gebruikt. Doseringen zijn dan ook ontzettend belangrijk. Gelukkig legt Wouter in ieder hoofdstuk duidelijk uit waar een plant vandaan komt, waar je deze vindt, wat de werkzame stoffen zijn en in welke dosering deze gebruikt kunnen worden. Zijn broer Joris heeft er vervolgens smaakvolle, vegetarische recepten bij gemaakt zodat je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen.
Zo leer je aan de hand van dit boek diverse medicinale werkingen van planten die stiekem vaak gewoon bij jou om de hoek groeien. Naast medicinale werkingen vertelt Wouter ook veel over het ondersteunen van je immuunsysteem doormiddel van planten en schimmels. Zijn voornaamste doel? “Mensen meenemen op een etnobotanische reis om kennis te bewaren én door te geven”, vertelt Wouter.
Lees verder na de advertentie
Recepten uit Plantkracht
Joris Bijdendijk – de broer van Wouter – ken je misschien als sterrenchef of van zijn eerdere boeken. Bij elke plant en schimmel ontwikkelde hij samen met zijn brigade diverse recepten.
Lees verder na de advertentie
Vegetarische pasta carbonara met inktzwam en Remeker-kaas
Wouter: “Inktzwam bevat veel eiwitten en alle acht essentiële aminozuren, vitaminen A, C, D en E en het mineraal zink. Daarnaast bevat het vanadium, een heel bijzonder mineraal dat helpt bij het reguleren van de insulineaanmaak. De inktzwam helpt verder bij het bestrijden van parasieten door zijn dodelijke werking op deze uitvreters.”
Lees verder na de advertentie
Salie-Opperdoezer met mosterd-olijfsaus
Wouter: “Salie is bloeddrukverhogend. Dat is handig als je je slapjes voelt en een te lage bloeddruk hebt, maar ik zou ermee oppassen als je een hoge bloeddruk hebt.”
Lees verder na de advertentie
Geglaceerde aubergine met mierikswortelcrème en zeewier
Wouter: “Mierikswortel is vers te koop bij de groenteboer en in potjes in de supermarkt. Je kunt de wortels ook zelf kweken door ze na half mei te zaaien of wortelstokjes in de grond te stoppen. Meestal worden de wortels tussen november en maart geoogst.”
Lees ook:
Onze tips

Padella is hét boek voor jouw nieuwe pasta recepten

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit zijn de beste kerst kookboeken vol inspiratie

Tobias Camman bewijst: ook een foodsnob kan van fastfood houden

Fan van wild? Dan wil je dit nieuwe kookboek zeker hebben (inclusief recepten)

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben (inclusief recepten!)

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.






