Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Plantkracht: Joris en Wouter Bijdendijk

Foodies boekenclub: “Plantkracht”

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Wij inspireren je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Plantkracht

Dat veel in de natuur zijn en ook gezond eten belangrijk is, weten we allemaal. Maar dat bepaalde planten, paddenstoelen, wortels en bloemen zeer specifiek je lichaam en geest kunnen ondersteunen, doen we meestal af als bakerpraatjes. Zonde, want planten worden wereldwijd al duizenden jaren gebruikt als (ondersteunend) medicijn. In het boek “Plantkracht” van Wouter & Joris Bijdendijk lees je hier dan ook alles over.

In “Plantkracht” beschrijft Wouter Bijdendijk zo’n dertig, veelal lokale planten en paddenstoelen die het immuunsysteem, de algehele gezondheid, het uithoudingsvermogen, de spijsvertering, de vitaliteit én het brein ondersteunen. Elk van deze heilzame planten is door de broer van Wouter – sterrenchef Joris Bijdendijk – voorzien van twee vegetarische recepten. Het boek is een rijk geïllustreerd en boeiend naslagwerk vol etnobotanische beschrijvingen van heilzame planten. Daarnaast staat het ook nog eens vol met een aantal curiositeiten, persoonlijke anekdotes en recepten om direct mee aan de slag te gaan.

Plantkracht

€ 37,50
Cover Plantkracht

Wouter & Joris Bijdendijk

Wouter Bijdendijk is antropoloog en specialiseerde zich in etnobotanie en farmacognosie. Twintig jaar lang reisde hij de wereld over als optredend magïer Ramana, maar ondertussen leerde hij in zijn vrije tijd alles over de kruidengeneeskunde uit alle windstreken. Zijn broer Joris Bijdendijk ontfermt zich als executive chef over sterrenrestaurants RIJKS en ook Wils in Amsterdam. In 2021 verscheen zijn tweede kookboek, “Bij Bijdendijk thuis“.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Belangrijke stoffen uit planten

Wouter vertelt over het boek: “Planten zijn evolutionair gezien veel ouder dan dieren en dus de mens. Al miljoenen jaren lang hebben ze te maken met natuurlijke ziekteverwekkers als schimmels en bacteriën; even zolang hebben ze de tijd gehad zich daartegen te leren verweren door onder meer succesvolle bacterie- en schimmeldodende stoffen te ontwikkelen.” Volgens Wouter is het goed om te weten dat deze belangrijke stoffen niet alleen planten helpen, maar ook de mens. Zowel als afweer als voor onze eigen afweer (en andere doeleinden).

Tijdens zijn reizen ontdekte Wouter steeds meer over verschillende planten, en vooral hoe deze in diverse culturen gebruikt worden. Hij vertelt: “In een tijd van grote milieuvervuiling, een pandemie, klimaatverandering, welvaartziekten, kanker en de moderne stedelijke mens die ontworteld is, losgeraakt van de natuur, is het een goede zaak om na te denken over de eeuwenoude band van de mens en natuur. Het boek is vooral een mooie en soms provocatieve ontdekkingsreis naar krachtige medicinale en rituele planten en paddenstoelen van over de hele wereld, waarop ik je hoop mee te kunnen nemen.”

Hoe te gebruiken?

Het is volgens Wouter & Joris cruciaal dat je goed bekijkt hoe je een bepaalde plant of schimmel gebruikt. Doseringen zijn dan ook ontzettend belangrijk. Gelukkig legt Wouter in ieder hoofdstuk duidelijk uit waar een plant vandaan komt, waar je deze vindt, wat de werkzame stoffen zijn en in welke dosering deze gebruikt kunnen worden. Zijn broer Joris heeft er vervolgens smaakvolle, vegetarische recepten bij gemaakt zodat je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen.

Zo leer je aan de hand van dit boek diverse medicinale werkingen van planten die stiekem vaak gewoon bij jou om de hoek groeien. Naast medicinale werkingen vertelt Wouter ook veel over het ondersteunen van je immuunsysteem doormiddel van planten en schimmels. Zijn voornaamste doel? “Mensen meenemen op een etnobotanische reis om kennis te bewaren én door te geven”, vertelt Wouter.

Recepten uit Plantkracht

Joris Bijdendijk – de broer van Wouter – ken je misschien als sterrenchef of van zijn eerdere boeken. Bij elke plant en schimmel ontwikkelde hij samen met zijn brigade diverse recepten.

Vegetarische pasta carbonara met inktzwam en Remeker-kaas

Wouter: “Inktzwam bevat veel eiwitten en alle acht essentiële aminozuren, vitaminen A, C, D en E en het mineraal zink. Daarnaast bevat het vanadium, een heel bijzonder mineraal dat helpt bij het reguleren van de insulineaanmaak. De inktzwam helpt verder bij het bestrijden van parasieten door zijn dodelijke werking op deze uitvreters.”

> naar het recept: vegetarische pasta carbonara met inktzwam en Remeker-kaas

Vegetarische pasta carbonara met inktzwam en Remeker-kaas

Salie-Opperdoezer met mosterd-olijfsaus

Wouter: “Salie is bloeddrukverhogend. Dat is handig als je je slapjes voelt en een te lage bloeddruk hebt, maar ik zou ermee oppassen als je een hoge bloeddruk hebt.”

> naar het recept: salie-Opperdoezer met mosterd-olijfsaus

Salie-Opperdoezer met mosterd-olijfsaus

Geglaceerde aubergine met mierikswortelcrème en zeewier

Wouter: “Mierikswortel is vers te koop bij de groenteboer en in potjes in de supermarkt. Je kunt de wortels ook zelf kweken door ze na half mei te zaaien of wortelstokjes in de grond te stoppen. Meestal worden de wortels tussen november en maart geoogst.”

> naar het recept: geglaceerde aubergine met mierikswortelcrème en zeewier

Geglaceerde aubergine met mierikswortelcrème en zeewier

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!