Foodies 03/2025: Airfryer
Crispy comfort
Airfryer cover
Kadaifitoetje

Van hapjes tot harira: 100 ramadanrecepten

Wat eten moslims tijdens de ramadan? En verschilt dat eigenlijk per land? Elisabeth Scholten legt het ons uit aan de hand van haar kookboek ‘100 ramadanrecepten’.

Lees verder na de advertentie

Hoewel er tijdens de ramadan vanaf de ochtendschemering en zonsondergang niet mag worden gegeten en gedronken, speelt eten in deze periode een heel grote rol. Dat weten de Nederlandse Elisabeth Scholten (beter bekend als @Ellouisacooking) en haar Marokkaanse schoonmoeder Aicha als geen ander. Beide vieren ze de ramadan, elk op hun eigen manier, en bundelden hun gebruiken en gerechten in het boek ‘100 ramadanrecepten’.

100 ramadanrecepten

€ 27,99

De lekkerste internationale gerechten voor suhoor, iftar, eid en andere momenten.

100 ramadanrecepten

Ramadanrecepten

Hoewel je zou denken dat iemand die aan het vasten is liever niet naar eten kijkt, is juist het tegenovergestelde waar. Tijdens de ramadan loopt het storm op Elisabeths site en social media. De hele dag door wordt er gezocht naar gerechten om voor de iftar te maken. Voor het eigen gezin, of voor bezoek dat langskomt om het vasten samen te verbreken.

Zo maakt Aicha in die periode elke dag de klassieke harira en zet Elisabeth graag verassende hapjes op tafel. In 100 ramadanrecepten delen ze internationale gerechten voor het ontbijt (suhoor), de maaltijd ’s avonds (iftar) en uiteraard Eid-el-Fitr (het Suikerfeest). Van traditioneel tot met een moderne twist, en van toetjes en shakes: tussen de ramadanrecepten zit voor ieder wat wils.

Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is de ramadan?

Voor wie het zelf niet viert en/of minder bekend is met het gebruik; wat is de ramadan precies? Het is de heilige maand voor moslims waarin zij vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Elisabeth benadrukt dat het een maand is van bezinning, verbondenheid en liefdadigheid.

Ze merkt dat veel mensen buiten de islam de ramadan soms als zwaar of beperkend zien, terwijl het voor moslims juist een periode is waar ze naar uitkijken. Het draait namelijk niet alleen om het vasten, maar ook om het samenzijn en de tradities. Opvallend genoeg speelt eten in deze tijd een heel grote rol. 

Foodies favoriet

Airfry PFAS-VRIJ met GreenPan
Airfry PFAS-VRIJ met GreenPan

Kies jij voor extra véél of extra veelzijdig? Nu -15% korting op de XXL of Dual Zone airfryer.
Kortingscode: FOODIES15

Wat eet je tijdens de ramadan?

Hoewel moslims deze maand wereldwijd vasten, zijn veel ramadanrecepten cultureel bepaald. Daarom deelt Elisabeth niet alleen de traditionele gerechten van haar Marokkaanse schoonmoeder maar ook van andere vrouwen met diverse achtergronden zoals Tunesisch, Turks en Libanees. Hoewel er regionale verschillen zijn, wordt het volgende eigenlijk overal wel gegeten tijdens de ramadan:

  • Soep: in de meeste landen is soep de vaste start van de iftar omdat het voedzaam is en veel vocht bevat.
  • Hartige hapjes: zoals broodjes, gefrituurde snacks en deegwaren.
  • Zoetigheden: elke cultuur kent zijn eigen zoete lekkernijen. Denk bijvoorbeeld aan de Marokkaanse chebakia (waarvan we het recept later in dit artikel delen).

Daarnaast ziet Elisabeth dat er steeds meer aandacht is voor gezond eten. Er staan steeds vaker ook lichte en voedzame gerechten, zoals salades en eiwitrijke maaltijden, op tafel.

Recepten voor de ramadan

Voor wie zelf ramadan viert of nieuwsgierig is naar de smaken en tradities van deze bijzondere maand, dit zijn onze favoriete ramadanrecepten uit het boek:

Kadaifitoetje

Kadaifitoetje

Kadaif ken je misschien wel van kunefe, een traditioneel gerecht van kadaif dat in veel landen in het Midden-Oosten wordt gegeten, meestal gebakken met een witte kaasvulling en siroop. Maar je kunt er ook veel andere lekkere dingen mee maken, zoals deze toetjes met karamelroom en pistache.

Naar het recept
Chebakia koekjes

Chebekia

Deze traditionele Marokkaanse koek is een typische ramadanlekkernij. Het maken vraagt wat tijd en vaardigheid, maar is zeker de moeite waard!

Naar het recept
Tunesische Tajine

Tunesische tajine

Een Marokkaanse tajine ken je misschien al wel. Maar ken je ook de Tunesische tajine? De Marokkaanse variant is een stoofschotel die meestal wordt gemaakt met vlees of kip en groenten en traditioneel wordt bereid in een aardewerken tajine, maar dit is een soort frittata op basis van ei en aardappel. De combinatie van kip en doperwtjes doet het heel goed!

Naar het recept
Arabische chocoladeletters

Arabische chocoladeletters

Chocoladeletters kennen we in Nederland natuurlijk van Sinterklaas, maar Arabische chocoladeletters maken voor eid el fitr is ook ontzettend lekker en leuk, bijvoorbeeld om samen met je kinderen te maken of om cadeau te geven.

Naar het recept

Wil je meer leuke kookboeken-tips en iedere week de lekkerste recepten ontvangen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!