
Shoukran
Lees verder na de advertentie
In het nieuwe boek “Shoukran” van Abdel Alaoui vind je de allerlekkerste Marokkaanse recepten voor de hele familie, zodat je iedere dag samen kunt genieten van heerlijke gerechten vol kleur en smaak. “Shoukran” is daarom hét perfecte cadeau voor het Suikerfeest. Begin de maaltijd goed met huisgemaakte falafel, een smakelijke meiraapdip of een selectie knapperige bricks.
Laat je gasten versteld staan door hen de lekkerste couscous ooit voor te schotelen en sluit af met een speciaal dessert: cheesecake met oranjebloesemwater. In zijn kookboek voert chef Abdel Alaoui je langs zijn rijke culinaire familiegeschiedenis en geeft hij menig traditioneel gerecht een moderne twist. Met de honderd recepten die dit kookboek rijk is, zet je gegarandeerd een waar Marokkaans feestmaal op tafel waarvoor iedereen je duizendmaal zal bedanken. Shoukran!

Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Marokkaanse keuken
“De Marokkaanse keuken weerspiegelt de rijkdom van de geschiedenis van dit land van duizend-en-een kleuren”, vertelt Abdel Alaoui. “De lekkere, gevarieerde en kleurrijke recepten lenen zich goed om te worden gedeeld en om gezellig te tafelen.” Dat is dan ook direct het eerste wat opvalt als je door het boek heen bladert, de recepten zijn stuk voor stuk ontzettend kleurrijk. Elke foto doet je direct watertanden waardoor je dan ook het liefst meteen de keuken induikt.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Dankbaar
De titel “Shoukran” betekent “bedankt” in het Arabisch. Abdel vertelt: “Het woord vat de Marokkaanse keuken en mijn jeugd in Oujda goed samen. Ik heb deze titel gekozen om mijn moeder te bedanken. Zij heeft me de liefde voor koken bijgebracht door me van jongs af in haar wereld – die van smaken, oranjebloesemwater, specerijen en vrijgevigheid – uit te nodigen.” Met dit boek neemt Abdel je aan de hand mee door ‘zijn’ keuken en laat je de lekkerste familierecepten zien.

Voorraadkast
Om de recepten uit het boek te bereiden heb je een aantal Marokkaanse ingrediënten nodig die je bij de supermarkt of in Turkse, Marokkaanse en Midden-Oosterse speciaalzaken kunt vinden. Misschien heb je de meeste producten al wel op voorraad, maar om je te helpen beschrijft Abdel vooraan in het boek stuk voor stuk zijn favoriete ingrediënten. Zo vertelt hij je alles over harissa, ras el hanout, komijn en rozenwater.
Recepten uit Shoukran
Van gemakkelijk tot moeilijk en van snel tot uitgebreid; er staan ruim 100 verschillende recepten in het boek waardoor je voor elke gelegenheid wel iets passends (én lekkers) kunt vinden. Om je alvast te inspireren delen we drie heerlijke recepten uit het boek.
Wortelsoep met komijn
Abdel: “Dit recept is een variant op een traditionele kemia van wortels met komijn. In de vorm van een soep krijg je een smaakexplosie in je mond.”
> naar het recept: wortelsoep met komijn
Bstilla met scharrelkip
Abdel: “Dit gerecht doet me denken aan de familiefeesten van mijn jeugd. Er komt geen bstilla op tafel zonder dat er daarna iets belangrijks wordt aangekondigd!”
> naar het recept: bstilla met scharrelkip
Couscous met gehaktballetjes
Abdel: “Dit gerecht is eigenlijk een tajine met gehaktballetjes, maar ik serveer het graag met couscous.”
> naar het recept: couscous met gehaktballetjes
Lees ook:
Onze tips

Deze allesomvattende bijbel voor patisserie wil je hebben (inclusief recepten!)

Eindelijk: het nieuwe kookboek van de auteur van ‘Zout, vet, zuur, hitte’ is er!

De beste kookboeken van 2025 volgens de Foodies-redactie

Dit is waarom iedereen Pien’s Dinner Club in huis wil hebben

Waarom de aardappel een comeback verdient volgens Jacques Hermus

Simpel én lekker? Dan wil je deze recepten maken

Dit is de reden dat iedereen massaal vlaaien aan het bakken is

Krokant, sappig en cheesy: dit zijn de burgers waar iedereen over praat

Eenvoudig uitsloven met het kookboek F*cking Lecqer (inclusief recepten!)

Eva Koper verklapt: dit is waarom zelfs een pistachecroissant gezond kan zijn

Kun je alles maken in de airfryer? Deze recepten bewijzen het

Het kookboek van Ottolenghi’s topchef is nú uit en iedereen is laaiend enthousiast

Zo ga je zelf aan de slag als de bakkers van bakkerij Fort Negen

Zó haal je alles uit je citrusvruchten: ontdek deze lekkere recepten

Jamie Oliver komt met nieuw boek vol gezonde gerechten (en jij scoort ‘m nu met korting)

Brazilië op haar best: de lekkerste recepten vind je in dit kookboek

Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.






