Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Atjar tjampoer

Foodies boekenclub: “Zuurgoed”

Advertentie

Herken je dat? Eindeloos op zoek naar dat ene kookboek waaruit je élk recept wilt maken. Foodies Boekenclub inspireert je! Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Elke week kiezen we er eentje uit en vertellen we je alle ins & outs. Zo weet jij welke boeken je niet mag missen!

Zuurgoed

Er wordt nooit meer een stukje groente of fruit bij jou thuis verspild, want met het boek “Zuurgoed” van Sanne Zwart leer je hoe je zelf groenten en fruit lang houdbaar kunt maken door middel van fermentatie. Het boek, dat 176 pagina’s telt, bevat toegankelijke recepten die geschikt zijn voor totale groentjes op het fermentatievlak, maar ook gevorderden vinden er genoeg inspiratie in. Het maakt niet uit of je een beginnend fermenteerder bent of op zoek bent naar een nieuw, spannend fermentatieproject. Sanne laat met “Zuurgoed” zien hoe makkelijk fermenteren is en deelt heerlijke recepten waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Zuurgoed

€ 24,99
zuurgoed

Van consument naar maker

Waar mensen vroeger van alles zelf maakten, zijn wij tegenwoordig vooral afhankelijk van de voedingsmiddelenindustrie. Er is natuurlijk niets mis met eten uit de supermarkt, maar is de afstand tot het eten dat we dagelijks op tafel zetten niet te groot geworden? Weten we nog waar ons eten vandaan komt en hoe het wordt gemaakt? Deze vragen hielden Sanne veel bezig. Ze besloot een aantal etenswaren zelf te leren maken en stuitte al snel op fermentatie.

Dankzij deze eeuwenoude techniek kun je groenten en fruit niet alleen lang houdbaar maken, gefermenteerd tafelzuur heeft veel meer voordelen. Zo zit gefermenteerd voedsel vol gezonde bacteriën die goed zijn voor je darmflora. Door allerlei restjes groenten en fruit te verwerken die anders verloren zouden gaan, is fermenteren bovendien heel erg no waste. Zelf leren fermenteren is dus een simpele manier om duurzamer en gezonder te eten. Tegelijkertijd verander je hiermee van de consument weer in de maker. Jij bent degene die het hele proces, van begin tot aan het eind, van dichtbij ziet en beheerst. Zo weet je precies wat erin zit en hoe het is gemaakt. Van zelf dingen maken word je bovendien creatiever – en het maakt je natuurlijk ook ontzettend trots. Want zeg nou zelf, wat is er leuker dan zelfgemaakte zuurkool of atjar op tafel zetten?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Vertrouwen in je zintuigen

Veel mensen vinden fermenteren een beetje spannend. Ze zijn bang dat het allemaal ingewikkeld is en dat hun keuken in een laboratorium verandert, vol reageerbuisjes en strips om de pH-waardes te meten. Sanne stelt je direct gerust, want dat is wat haar betreft helemaal niet nodig. Fermenteren is juist heel simpel, zo simpel dat je het bijna niet wil geloven als je eenmaal aan de slag gaat. Het is vaak een kwestie van groenten, zout en water afwegen, samen in een pot doen en dan dagen tot weken wachten. De van nature aanwezige bacteriën doen de rest van het werk. En hoe weet je dat je fermentatieproject gelukt is? Vergeet de pH-strips, Sanne leert je opnieuw op je zintuigen te vertrouwen. Je moet veel kijken, ruiken en proeven en je zal echt wel herkennen wanneer je zuurkool klaar is om te eten en of je kimchi goed gelukt is.

Sanne Zwart Zuurgoed

Meer dan alleen recepten

Anders dan de meeste andere kookboeken, krijg je met “Zuurgoed” niet alleen lekkere recepten aangereikt. Met de kennis en tips die Sanne met je deelt in haar boek, leer je de basisprincipes van het fermenteren die je vervolgens eindeloos kunt toepassen. De recepten in het boek kun je zien als (nieuwe) inspiratie of een goed begin als je nog nooit eerder hebt gefermenteerd. Maar heb je alle recepten uitgespeeld of heb je gewoon andere ingrediënten in huis dan de recepten voorschrijven? Als je eenmaal de kunst van het fermenteren verstaat, kun je je fantasie de vrije loop laten gaan en zelf gaan experimenteren. Eén ding is zeker, fermenteren verandert voorgoed de manier waarop je naar het eten kijkt. Als je eenmaal de maker in jezelf hebt (her)ontdekt, dan wil je nooit meer anders. Wedden?

Recepten uit Zuurgoed

Natuurlijk delen we ook drie heerlijke recepten uit het boek “Zuurgoed”, zo kun je met dit boek van Sanne Zwart zelf leren fermenteren!

Bombay kraut

Sanne: “Deze zuurkool vind ik niet alleen in de stamppot lekker, maar juist ook bij een linzenstoof of curry. Ik roer de zuurkool op het laatste moment kort door het warme gerecht. De zuurkool warmt wel op, maar wordt niet te heet. Op die manier hoop ik nog wat levende micro-organismen binnen te krijgen.”

> naar het recept: Bombay kraut

Bombay kraut

Knolselderij met appel

Sanne: “Met dit bijgerecht fris ik graag mijn stamppotten en ovenschotels op. Rond de feestdagen versier ik de knolselderij met felrode cranberry’s. Die kun je meefermenteren of bij het serveren toevoegen.”

> naar het recept: knolselderij met appel

zuurgoed

Atjar tjampoer

Sanne: “Gefermenteerde producten zijn belangrijke smaakmakers in de Indonesische keuken. Denk aan ketjap, tempé of trassi (gefermenteerde vis- of garnalenpasta). Atjar wordt tegenwoordig meestal ingemaakt met azijn en suiker en smaakt dus zoetzuur. Daarom is het juist bijzonder om hem een keer zelf te maken in een gefermenteerde, zure variant.”

> naar het recept: atjar tjampoer

Atjar tjampoer

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!