Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Kaashandels

Kun je beschimmelde kaas nog eten?

Advertentie

Regelmatig delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Benieuwd of je beschimmelde kaas nog kunt eten? Wij leggen het uit!

Kan je beschimmelde kaas nog eten?

Wil je net je bammetje gaan beleggen, kom je erachter dat de kaas beschimmeld is. Balen! Want dan kan je de kaas niet meer eten, of toch wel?

Wij leggen je uit hoe het zit met beschimmelde kaas en wanneer je welke soort nou wel en niet kan eten. Lees dus snel verder!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Beschimmelde kaas

Kaas en schimmel zijn een ingewikkeld duo. Want beschimmelde kaas is enerzijds een delicatesse, anderzijds een gevaar. Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.

Omdat deze schimmels speciaal worden toegevoegd, kan je ervan uitgaan dat ze veilig zijn om te eten. Daar zorgt de Europese wet- en regelgeving wel voor. Het is echter een ander verhaal als kaas is beschimmeld door onbedoelde schimmels. Zit er bijvoorbeeld op je oude kaas een donzig stukje? Dan kan je maar beter voorzichtig zijn.

Is schimmel op kaas gevaarlijk?

Ja, schimmel op kaas kan hartstikke gevaarlijk zijn. Het is niet voor niets een teken van bederf. Daarom is het belangrijk om schimmel te herkennen en te voorkomen. Bij voorkeur moeten beschimmelde producten weggegooid worden maar gelukkig is harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, de uitzondering op de regel.

Bij harde kaassoorten verspreid de schimmel zich niet snel door de kaas waardoor je het deel dat niet beschimmeld is vaak gewoon nog kan eten. Wanneer je schimmel op zachte kazen zoals roomkaas, ricotta of geraspte en plakken kaas spot dan is het foute boel.

Ook al lijkt alleen de bovenkant beschimmeld, vaak zit de schimmel dan onzichtbaar ook midden in het product. En dat betekent dat je de kaas niet meer kan eten. Onbedoelde schimmels kunnen namelijk giftige stoffen aanmaken die voedselvergiftiging veroorzaken en mogelijk kankerverwekkend zijn. Hartstikke gevaarlijk dus.

Schimmel op kaas

Eet daarom nooit zachte beschimmelde kaas en let ook goed op bij harde kazen. Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt.

Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten. Als je twijfels hebt over de veiligheid van de kaas, is het beste om het weg te gooien en er geen risico mee te nemen. Better safe than sorry!

Kaas schimmel wegsnijden

Bij harde kazen kan je het beschimmelde deel dus gewoon weg snijden en de rest opeten. Snijd wel ruim om de schimmel heen, het Voedingscentrum adviseert om ongeveer 1 centimeter om de schimmelplek heen te snijden. Dit deel kan namelijk geheel beschimmeld zijn.

Snijd liever te veel weg dan te weinig, dan weet je zeker dat het goed gaat. Het overgebleven deel kan je zo opeten of verwerken in de onderstaande heerlijke recepten met kaas:

hartige croissants

Hartige croissants

Kaas en croissants zijn een gouden combi, zeker in combinatie met ham. Maar verruim je blik eens en probeer hartige croissants met een spinaziegeitenkaasvulling of paddenstoelenvulling. Het perfecte gerecht om restjes harde kaas in te verwerken!

Naar het recept
Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Kaasfondue uit de oven met aardappel en augurk

Dit is een ultiem no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Heb je ook nog restjes groenten liggen? Snijd ze in reepjes en serveer ze erbij. Lekker om in de fondue te dippen.

Naar het recept
parmezaankoekjes

Parmezaankoekjes met kummel

Snel en makkelijk borrelhapjes op tafel zetten voor vrienden en familie? Onthoud dan dit recept goed. Je hoeft maar weinig andere ingrediënten in huis te hebben om deze kaaskoekjes te maken. Bijkomend voordeel? Het huis ruikt meteen heerlijk.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!