Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
frambozen bewaren

Dit is hoe je frambozen het beste kunt bewaren en schimmel voorkomt

Advertentie

De zomer brengt ons niet alleen heerlijke zon, maar ook prachtig gerijpt fruit. Frambozen zijn favoriet maar soms lastig te bewaren: ze beschimmelen snel en zijn best een kwetsbare fruitsoort. Zo kies je het beste bakje en houd je ze het langst vers!

Frambozen bewaren en kopen

Voordat je frambozen kunt gaan bewaren, moet je ze natuurlijk eerst kopen of plukken. Het allerleukst is natuurlijk vers van de boer, maar mocht je je op de markt bevinden of in de supermarkt zoek dan naar de exemplaren die het beste ruiken en die er fris en ongeschonden uitzien. Stop ze liever niet in een tas, maar geef ze VIP seats tijdens het vervoeren zodat er onderweg geen beurse plekken ontstaan.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Bewaartips

Zacht zomers fruit zoals frambozen maar ook aardbeien, bessen en bramen zijn buiten de koelkast één dag houdbaar. Niet heel erg lang… Wil je dit rekken tot wel drie dagen? Probeer dan de volgende stappen eens:

  • Bewaar het fruit in de koelkast
  • Was ze pas als je ze gaat eten, dus niet voordat je ze in de koelkast legt
  • Leg het fruit gespreid op een bord op een stuk keukenpapier (check of er geen beschimmelde vruchtjes tussen zitten: gooi deze weg)
  • Dek ze niet af en laat alle steeltjes en kroontjes eraan zitten
  • Was het fruit pas vlak voordat je ze gaat eten met een zachte straal

Toch schimmel op je fruit? Gooi de hele vrucht dan weg, want schimmeldraden kunnen door de hele vrucht zitten. Heeft je zomerfruit een beurse plek? Dan kun je dit nog prima wegsnijden en de rest opeten.

Je eigen frambozenplant

En is er dan nog één vruchtje over? Pak een zeef uit de kast en druk er een framboosje doorheen. Een framboos heeft vaak zo’n 100 pitjes. De pitjes die je overhoudt spoel je even af onder een kraan en laat je drogen. Vul een glazen potje met wat aarde en leg de droge frambozenpitjes bovenop. Spray de grond vochtig en dek het potje af met wat vershoudfolie met een aantal gaatjes erin. Zet het potje op een koele, droge plek met genoeg frisse lucht. Voilà, zo groei je zelf je eigen frambozenplantje, succes!

Recepten met frambozen

Aan de slag met frambozen? Deze zomerse recepten zijn lekker met verse frambozen.

Zomers millionaire’s shortbread

Millionaire’s shortbread

De klassieke Britse millionaire’s shortbread bestaat uit chocolade, karamel en een bros zandkoekje. Wij geven het gebak een frisse touch en maken het met munt, frambozen en bramen.

Naar het recept
Frambozencheesecake

Frambozencheesecake

Geduld is na het afbakken van deze taart een schone zaak. Laat de cheesecake goed afkoelen en vervolgens opstijven in de koelkast, dan is hij het allerlekkerst!

Naar het recept
Frambozen custardcake

Frambozen custardcake

Waar zouden we zijn zonder custard? Het romige mengsel van melk en eieren is helemaal in zijn element wanneer je er zoete tussendoortjes mee pimpt. Deze frambozen custardcake is een must in jouw keuken wanneer de frambozen weer geplukt kunnen worden.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!