Advertentie
Move over, pasta, het is tijd voor gnocchi! Deze aardappelbolletjes maak je met onze tips, recept en de juiste tools van WMF supermakkelijk zelf.
Denk je aan Italiaanse pasta, dan denk je al snel aan ragù bolognese of pasta carbonara. Maar als je in Italië bij een goed restaurant eet, staat er ook vrijwel altijd gnocchi op de menukaart. Hoogstens tijd om te leren hoe je die zijdezachte deegkussentjes maakt! Daarom delen wij de beste tips, tools én recept voor zelf gnocchi maken.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Gnocchi tips
Het bijzondere aan gnocchi is dat deze pastasoort wordt gemaakt van aardappels. De aardappels worden gekookt en gepureerd waarna ze worden gekneed met meel en zout en gevormd tot kleine, ovale balletjes. Welke aardappelsoort je gebruikt, heeft grote invloed op het eindresultaat. Kies bij voorkeur voor een aardappel die niet té vast of té kruimig is. De Bildtstar of Irene bijvoorbeeld.
Een andere tip is om het deeg niet te lang te kneden. Wanneer je dat doet, wordt het geheel al gauw te compact. Master of pasta Sarah Puozzo legde het tijdens een reportage eens uit “Er hoeven zich geen gluten te vormen zoals bij een brooddeeg. Als het het een samenhangend geheel vormt, is het deeg klaar.”
Ten slotte raden we aan om eens te variëren met de bereidingswijze van deze pastasoort. Zo kun je ervoor kiezen om de gnocchi in de pan te bakken. Daar worden ze lekker krokant van. Bekijk voor voorbeelden eens onze favoriete gnocchi recepten!
Top tools voor gnocchi maken:
Goed gereedschap is het halve werk. Dus naast de beste tips, delen we ook fijne tools. Zo zijn de Spitzenklasse Plus messen van WMF een aanwinst voor iedere kok. Ze zijn vlijmscherp en het ontwerp heeft afgeronde heftranden, waardoor de messen prettig in de hand liggen. Dankzij de gesmede krop beschikken de messen over de juiste balans en dat maakt dat je er veilig mee kunt werken. De Spitzenklasse Plus collectie biedt messen voor ieder moment of product: van koksmessen tot universele en groentemessen tot Chinese koksmessen en steakmessen. Hiermee wordt het snijden van de aardappels, voor de gnocchi, een leuk werkje!
Het water van je aardappels afgieten zonder je vingers te verbranden of eten te verspillen? Dat kan met de Function 4 pannen van WMF. De pan beschikt over een siliconenrand met vier openingen, zodat je nooit het hete deksel van de pan hoeft te halen. Het deksel kan op vier verschillende manieren op de pan worden gezet. Kokend water kan door de grote of kleine gaatjes stromen, terwijl de aardappelen in de pan blijven. Vooral de volledig openstaande stand is ideaal voor het afgieten van aardappelen. De volledig gesloten rand is voor het koken zonder veel water in de pan, waardoor je meer stoom krijgt. De rand is gemaakt van hittebestendig materiaal en zit stevig op de pan. De holle handgrepen worden tijdens het koken niet warm en dankzij de TransTherm-bodem wordt de hitte gelijkmatig verdeeld over de bodem van de pan.
Wil jij deze pannen ook in huis halen én wil je meer leren over de perfecte snijtechniek? Maak dan tijdelijk gebruik van een mooie actie. Want wie in de periode van 23 september t/m 20 oktober 2024 een WMF kookpannenset aanschaft, krijgt daar gratis een jaarabonnement op Cheflix bij. Op dit culinaire platform leer je koken van topchefs en kun je een fantastische masterclass snijtechnieken bekijken waarin de Spitzenklasse messen centraal staan.
Zelf aan de slag met de gnocchi tips?
Kun jij niet wachten om deze gnocchi tips toe te passen? Ga dan snel aan de slag met dit heerlijke recept:
Aardappel-basilicumgnocchi met tomaatjes en knoflookchips
Zijdezachte deegkussentjes, kruidige tomatensaus & krokante knoflookchips: dit recept heeft het allemaal!
Ingrediënten
- 500 g kruimige aardappels
- 1 ei
- 15 g basilicum (fijngehakt + extra blaadjes)
- 250 g bloem (type 00 + extra)
- 1 el boter
- zout en peper
- parmezaan (om te serveren)
Voor de knoflookchips
- 100 ml olijfolie
- 5 tenen knoflook
Voor de gestoofde tomaat
- 300 g grote cherrytomaten
- 1 rode peper
- zeezout
Bereiding
Schil de aardappels met de Spitzenklasse Plus messen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar. Giet de aardappels af met het handige afgietsysteem van de WMF Function 4 pan. Laat de aardappelen even afkoelen. Pureer intussen het ei met het basilicum met een staafmixer tot een groene puree. Haal de aardappels door een fijne aardappelpers of pureer ze en voeg 150 g bloem en het ei-basilicummengsel toe. Meng alles goed tot een glad deeg.
Verdeel het deeg in 8 porties en rol elke portie uit tot een lange rol van 1 cm dik. Snijd de rol in stukjes van ca. 2 cm. Haal de stukjes door wat bloem en rol ze voorzichtig over een geribbelde gnocchiplank of de achterkant van een vork. Leg daarna de gnocchi apart op een bebloemde houten plank of een droogrek voor pasta.
Verhit voor de knoflookchips de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Pel de knoflookteentjes en snijd ze met het scherpe Spitzenklasse Plus mes in dunne plakjes. Bak de knoflookplakjes goudbruin en krokant in de olie. Zorg dat ze niet te donker kleuren, dan wordt de knoflook bitter. Schep uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met wat zout.
Snijd voor de gestoofde tomaat de rode peper in de lengte doormidden. Leg samen met de tomaten in de olie van de knoflookchips en zet het vuur laag. Bak de tomaten ca. 10 minuten en bestrooi met wat zeezout. Breng intussen een grote pan water aan de kook voor de gnocchi.
Kook de gnocchi in ca. 2 minuten beetgaar in kokend water. Giet de gnocchi af met het handige afgietsysteem van de WMF Function 4 pan en doe terug in de pan. Voeg de boter toe en breng op smaak met zout en peper. Verdeel over diepe borden en schep de gebakken tomaten ertussen. Maak af met de krokante knoflookchips, extra blaadjes basilicum en wat geraspte parmezaan.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven
De beste tips om zelf pasta te maken
Aangekoekte pannen schoonmaken? Zó doe je dat!
12 culinaire tongbrekers: spreek jij deze moeilijke namen van eten goed uit?
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.