Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
aangekoekte pannen

Aangekoekte pannen schoonmaken? Zó doe je dat!

Advertentie

Is het jouw beurt om af te wassen, moet je zo'n aangekoekte pan weer schoon weten te krijgen... Na een half uur schrobben merk je nauwelijks verschil, behalve dat je kramp krijgt in je triceps. Herkenbaar? Lees dan gauw verder, want met onze simpele tips & tricks krijg je zelfs de meest aangebrande pannen weer zo schoon als nieuw!

Aangekoekte pannen weken

Misschien de meest voor de hand liggende methode is om de bodem van aangekoekte pannen te laten weken in een laagje water. Gebruik hiervoor heet water en voeg eventueel een schepje baking soda toe, dan laten de aangebrande etensresten makkelijker los. Laat dit het liefst een nacht staan, de volgende dag kun je de pan dan makkelijk schoonschrobben. Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je een van de volgende methodes gebruiken.

Wil je ook iedere week handige tips en lekkere recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Citroenen

Deze methode is handig als je net een paar citroenen hebt uitgeperst. Bedek de aangekoekte bodem van de pan met de citroenschillen (of gebruik ca. 4 citroenen gesneden in vieren. Voeg een laagje water toe, breng aan de kook en kook ca. 10 minuten. Haal de pan van het vuur en laat nog een kwartiertje staan. De aangekoekte restjes zijn nu bijna volledig losgelaten en je kunt de pan makkelijk met een sponsje en wat afwasmiddel schoonmaken.

Azijn

Azijn biedt ook een makkelijke oplossing en het voordeel is dat je hem waarschijnlijk altijd wel in huis hebt. Vul de pan met een laagje koud water en giet er een flinke scheut azijn bij. Laat dit een kwartiertje staan en je zult zien dat je de pan nu makkelijk schoon kunt maken.

Eierschalen

Terwijl azijn en citroenen op basis van een chemische reactie werken, kun je de pan natuurlijk ook gewoon mechanisch schrobben. Alleen met een schuursponsje kom je er echter niet, want een aangekoekte pan heeft een hardere aanpak nodig. Mijn favoriete en heel effectieve methode is heel simpel: leg een eierschaal (of twee) in de pan met een klein scheutje warm water en een drupje afwasmiddel. Wrijf nu de eierschaal rondom in de bodem van de pan met een schuurspons. De eierschaal breekt af en de scherpe randjes verwijderen het vuil. Terwijl je wrijft, zie je langzaam de schone bodem weer verschijnen. Is je eierschaal helemaal geplet? Spoel de pan met water en herhaal eventueel met een nieuwe eierschaal. Let op, deze methode is natuurlijk niet geschikt voor pannen met een beschermende laag.

ei

Aluminiumfolie

Wat ook veel beter werkt dan een schuursponsje is aluminiumfolie. Gebruik in het kader van no waste het liefst een stuk aluminiumfolie dat je al voor iets anders hebt gebruikt en anders weg zou gooien. Verfrommel het aluminiumfolie tot een stevige prop en gebruik deze in plaats van een schuursponsje om de pan schoon te schrobben. Minder goed voor je triceps natuurlijk, want op die manier krijg je al snel resultaat.

Aan de slag

Nu je weet hoe je jouw aangekoekte pannen het beste kunt schoonmaken, is het zonde om ze maar in de kast te laten staan. Gebruik ze bijvoorbeeld voor één van deze heerlijke recepten:

Eenpanspasta met cherrytomaten

Eenpanspasta’s zijn fantastisch. De pasta direct in de saus garen scheelt je niet alleen afwas, maar zorgt ervoor dat de pasta zich volzuigt met alle lekkere smaken. Proef maar!

> naar het recept: eenpanspasta met cherrytomaten

Eenpanspasta met cherrytomaten

Goudkleurige pilav met groene groenten

Heb je nog wat gegaarde garnalen of kip over? Voeg deze samen met de spinazie en doperwten toe aan de pilav en zorg dat alles goed heet wordt. Of houd het geheel lekker vegetarisch en voeg bijvoorbeeld wat overgebleven groenten toe.

> naar het recept: goudkleurige pilav met groene groenten

recepten voor eenpansgerechten: Goudkleurige pilav met groene groenten

Gehaktballenstoof met korianderchutney

De gehaktbal is een echte allemansvriend. Deze licht pittige versie met harissa en korianderchutney is net wat anders dan de bal in jus van jouw moeder maar ook net zo comforting.

> naar het recept: gehaktballenstoof met korianderchutney

Gehaktballenstoof

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!