Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Cover voor Keukenhack: dit is de beste manier om een artisjok te snijden

Keukenhack: dit is de beste manier om een artisjok te snijden

Advertentie

Extra tips nodig bij het schoonmaken van artisjokken? Chef-kok Jeroen Vesters legt uit hoe je het allerbeste artisjok snijden kunt en deelt recepten om gelijk aan de slag te kunnen gaan.

Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Maar voordat je ermee kunt koken, moet je artisjok eerst snijden. Wij delen hoe je dat het beste kan doen.

Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Artisjok snijden

  1. Snijd de artisjok net voor het midden, vanuit de steel gezien, doormidden met een broodmes. Het is de bedoeling dat de meeldraden van de bloem er afgesneden worden.
  2. Snijd de steel van de artisjok. Bij kleine artisjokken kun je eventueel een stukje van de steel laten zitten.
  3. Snijd rondom de blaadjes van de artisjok, zodat alleen de bodem overblijft. Als er nog een stukje steel aan de artisjok vastzit, wordt de steel ook ‘geschild’. Gebruik hiervoor een tourneermesje (een schilmesje met een ronde snede).
  4. Verwijder het hooi (de haartjes op de bloembodem) en schep met een scherpe lepel het artisjokhart (de bloembodem) uit de artisjok. Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden.
  5. Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden.

Recepten met artisjok

Nu je weet hoe je artisjok kan snijden, kun je ermee aan de slag gaan. Wat denk je van deze heerlijke recepten met artisjok?

1. Orzosalade met artisjok

> naar het recept: orzosalade met artisjok

Orzosalade met artisjok

2. Artisjokharten met tuinbonen

> naar het recept: artisjokharten met tuinbonen

Artisjokharten met tuinbonen

3. Gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek

> naar het recept: gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!