
Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Maar voordat je ermee kunt koken, moet je artisjok eerst snijden. Wij delen hoe je dat het beste kan doen.
Lees verder na de advertentie
Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!

Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Artisjok snijden
- Snijd de artisjok net voor het midden, vanuit de steel gezien, doormidden met een broodmes. Het is de bedoeling dat de meeldraden van de bloem er afgesneden worden.
- Snijd de steel van de artisjok. Bij kleine artisjokken kun je eventueel een stukje van de steel laten zitten.
- Snijd rondom de blaadjes van de artisjok, zodat alleen de bodem overblijft. Als er nog een stukje steel aan de artisjok vastzit, wordt de steel ook ‘geschild’. Gebruik hiervoor een tourneermesje (een schilmesje met een ronde snede).
- Verwijder het hooi (de haartjes op de bloembodem) en schep met een scherpe lepel het artisjokhart (de bloembodem) uit de artisjok. Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden.
- Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden.
Recepten met artisjok
Nu je weet hoe je artisjok kan snijden, kun je ermee aan de slag gaan. Wat denk je van deze heerlijke recepten met artisjok?
1. Orzosalade met artisjok
> naar het recept: orzosalade met artisjok
2. Artisjokharten met tuinbonen
> naar het recept: artisjokharten met tuinbonen
3. Gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek
> naar het recept: gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek
Onze tips

Spaanse sangria maken: tips & recepten

Juli op z’n best: dit zijn de groenten en fruit van het seizoen

Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd

Kersen ontpitten: zo doe je dat supersnel

Dit is waarom je kersen nooit in de koelkast moet bewaren

Dit is de perfecte temperatuur voor de barbecue (en zo hou je ‘m stabiel)

Bubbels met een budget: bestaat er ook goedkope champagne?

Zuid-Amerikaanse klassieker: dit moet je weten over ceviche

Wat is maple syrup en wat kun je ermee?

Spinazie koken: zo doe je dat

Zo houd je fruitvliegjes weg uit je keuken: 10 slimme tips

De marinadehack die iedere BBQ-liefhebber moet kennen

Waarom jouw kip van de BBQ altijd droog is (en hoe je het oplost)

Van sangria tot clara: deze Spaanse drankjes moet je proeven

Jord Althuizen: “Deze BBQ basics mag je niet missen”

Picanha grillen als een pro? Zó doe je dat op de BBQ of kamado
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.