Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor No waste! 10x dit kun je doen met schillen, stelen en pitten

No waste! 10x dit kun je doen met schillen, stelen en pitten

Advertentie

Schillen, pitten, het loof of minder mooie vruchten worden vaak weggegooid, terwijl ze vol smaak en voedingsstoffen zitten. Zonde! Zo haal je alles uit je verse oogst:

1. De witte vliesjes met schil die je overhoudt van uitgeperste citroenen, kun je gebruiken in infused water of toevoegen aan een fles wodka, olie of azijn en enkele dagen laten staan voor een variant met een fris vleugje citroen.

2. Van appelschillen en een stokje kaneel kun je een lekkere fruitige thee zetten.

3. Verwerk minder mooie stukjes fruit die bijvoorbeeld geplet zijn, in smoothies, sapjes, jam of sorbet.

4. Alle meloenpitten zijn gewoon eetbaar. Was de pitten van bijvoorbeeld watermeloen of cantaloupe en laat goed uitlekken. Meng de pitten met een scheutje olijfolie en rooster ze op een bakplaat in de oven op 180°C in 15-20 minuten lichtbruin en knapperig. Lekker in je granola of met wat zeezout als snack.

5. De stelen van kruiden zoals koriander, basilicum of peterselie zijn wat taai maar zitten bomvol smaak. Je kunt ze meekoken in soepen en sauzen, vermalen in pesto of gekneusd toevoegen aan je infused water.

6. Het loof van heel veel groenten is lekker en zit vol vitaminen. Het loof van radijs kun je toevoegen aan je salade en het wortelloof kun je verwerken in soepen. Ook de dikke bladeren van de bloemkool zijn eetbaar. Je kunt ze (samen met de bloemkoolroosjes) roerbakken of besprenkeld met wat olijfolie roosteren in de oven.

7. De schillen van groenten zoals asperges, wortel of pastinaak kun je bewaren in een bakje in de koelkast om er later een lekkere groentebouillon van te maken.

8. Nog makkelijker is om de groente of aardappels simpelweg niet te schillen. Je bent misschien gewend om (zoete) aardappels, wortels, pastinaak of misschien zelfs komkommer te schillen, maar dat is helemaal niet nodig. Boen de groente goed, verwijder eventuele uitlopers en plekjes en you’re good to go. Alleen groenten met een hele dikke schil zoals knolselderij, witte asperges of sommige soorten pompoen moet je wel schillen.

9. Broccolistronk kun je schillen, in plakjes snijden en koken in water net als de roosjes. Voeg de broccoliroosjes pas later toe, want deze zijn sneller gaar. Vind je de stronk toch te taai? Hak de stronk fijn in een keukenmachine eventueel met andere groenten en maak er lekkere groenteburgers van.

10. Weet je wat pas slim is? Om nu vast aan je volgende oogst te denken. Bewaar in de zomer wat zaadjes van je chilipepers, paprika of tomaat en zaai ze in de lente! Gebruik hiervoor zaadjes van hele rijpe, mooie vruchten. Leg de zaadjes op een vel keukenpapier op een warme plek uit de directe zon. Draai de zaadjes regelmatig om, zodat ze gelijkmatig drogen. Na een paar dagen zijn de zaadjes gedroogd en kun je ze tot de zaaiperiode bewaren in een potje op een koele, donkere en droge plek.

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!