Advertentie
Naast appeltaart en pumpkin pie is pecan pie een van de drie grote Amerikaanse taarten. Een zachte, kleverige vulling en een knapperig pecanlaagje erbovenop – what’s not to like? Maar hoe is die taart een Amerikaans icoon geworden? En hoe maak je er zelf een?
Wat is pecan pie?
De vraag ‘wat is pecan pie’ is eenvoudig te beantwoorden: het is een taart met een klassieke taartbodem, een vulling van eieren, boter en corn syrup en een topping van knapperige pecannoten. Weinig ingrediënten dus, maar dat maakt de geschiedenis van deze taart nog niet oninteressant.
Al duizenden jaren geleden werden de pecannoten in Noord-Amerika, waar de noot inheems is, geoogst en gegeten door de Native Americans, maar pas in de negentiende eeuw bereikte de pecannoot commercieel succes, toen hij op grotere schaal werd geplant.
Aan het einde van die eeuw verscheen het eerste gedrukte recept voor pecan pie, maar pas aan het begin van de volgende eeuw veroverde de taart de harten van de Amerikanen pas echt. Die populariteit was te danken aan de producent van één enkel ingrediënt: Karo corn syrup.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Karo corn syrup
Dit ingrediënt ben je wellicht al eens tegengekomen in Amerikaanse recepten; het is daar dan ook een veelgebruikte zoetstof. Corn syrup, of maissiroop, wordt gewonnen uit maiszetmeel. Gewone corn syrup is niet hetzelfde als glucose-fructosestroop – dat is veel zoeter dan the real deal. Je koopt het online, of met een beetje geluk bij een grotere toko. In een klassieke pecan pie hoort dit ingrediënt echt thuis.
Thanksgivingtaart
Hoewel pecan pie door de Amerikanen het hele jaar door wordt gegeten, is het wel traditie om de taart met Thanksgiving (de vierde donderdag van november), Kerstmis en andere speciale gelegenheden te serveren. Dat is niet zonder reden: de oogst van pecannoten loopt van eind september tot en met november, waardoor ze dus precies op tijd voor de feestdagen klaar zijn voor verwerking in allerlei gerechten. De dierbaarheid van de pecan pie voor veel Amerikanen is zó groot, dat 12 juli is uitgeroepen tot nationale pecan-piedag.
Variaties op de pecan pie
Zoals met veel geliefde gerechten ontstonden er naar verloop van tijd variaties op de pecan pie, waarvan een aantal bijna tot dezelfde culturele status verheven zijn als het origineel. Zo is er maple pie, waarin de corn syrup wordt vervangen door ahornsiroop en er amandelextract wordt toegevoegd; chocolate pecan pie, waar stukjes chocolade in verwerkt worden; en pecan tassies, pecan pies in muffinformaat. Uiteraard heeft elke pecan-pieliefhebber eigen extraatjes die hij graag toevoegt, zoals bourbon, kokosrasp en citroensap.
Perfecte pecan pie: tips
Het recept voor pecan pie is niet ingewikkeld, maar er zijn altijd een aantal tips die je kunt volgen om je baksel nog nét iets lekkerder te maken:
- Rooster de pecannoten in de oven voor je begint met bakken. De noten worden zo iets knapperiger en krijgen een sterkere smaak. Bak ze 10-15 minuten in een oven op 180⁰C.
- Je kunt je pecannoten in stukjes hakken of heel laten wanneer je ze in de taart doet. Hele noten geven een mooier effect, maar maken het lastiger om de taart in mooie stukken te snijden. Een mix kan natuurlijk ook!
- Maak met halve pecannoten een mooi patroon op de taartbodem en schenk de vulling erbovenop – de noten drijven tijdens het bakken vanzelf naar boven.
- De juiste taartvorm: ga voor glas of aardewerk voor het mooiste resultaat.
- Geen fan van pecannoten? Je kunt ook andere noten gebruiken (al is het dan natuurlijk geen pecan pie meer), zoals walnoten, cashewnoten, amandelen of hazelnoten.
Pecan pie maken
Tijd om deze Amerikaanse klassieker zelf te bakken! Omdat corn syrup niet overal even makkelijk verkrijgbaar is, hebben we gekozen voor dit recept zonder corn syrup. Mocht je toch een fles op de kop tikken, vervang de stroop in dit recept dan door corn syrup.
Pecan pie
De dagen mogen dan donkerder zijn, maar een verwarmend gerecht met noten na een lekkere herfstwandeling in het bos, dat is pure verwennerij. De pecan pie maakt je blij.
Ingrediënten
- 250 g bloem (+ extra)
- 150 g boter (+ extra)
- 100 g suiker
- zout
- 3 eieren
- 1 vanillestokje
- 50 g stroop
- 100 g bruine basterdsuiker
- 150 g pecannoten
- poedersuiker
- bakbonen (om blind te bakken)
Benodigdheden
- vershoudfolie
- bakpapier
Bereiding
Kneed van 250 g bloem, 100 g boter, de suiker, een snufje zout en 2 eieren een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en verpak het in vershoudfolie. Leg ca. 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C graden/ hetelucht: 175°C graden). Vet een taartvorm (ca. 24 cm Ø) in met boter en bestuif hem met bloem. Rol het deeg uit tot een plak (ca. ½ cm dik) en bekleed er de taartvorm mee. Snijd overtollig deeg weg.
Prik met een vork wat gaatjes in het deeg en bekleed het met bakpapier. Vul de vorm met bakbonen en bak het deeg 15-20 minuten in de oven.
Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Smelt 50 g boter in een pan en roer er de stroop, het vanillemerg en de basterdsuiker doorheen. Neem van het vuur en laat even afkoelen.
Kluts 1 ei en roer het door het stroopmengsel heen. Neem de taartvorm nu uit de oven en verwijder de bakbonen en het bakpapier van de taart. Verdeel de pecannoten over de deegbodem. Schenk er voorzichtig het stroopmengsel overheen en bak de taart nog eens 35-40 minuten in de oven. De vulling mag nog wel een beetje zacht zijn, dat is juist lekker.
Laat de taart in ieder geval 10 minuten in de vorm afkoelen. Neem hem uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster. Bestuif de pecan voor het serveren met poedersuiker, dat staat mooi. Lekker om er een toef slagroom naast te serveren.
Foto: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp Servies etc.: Lifestyle (lifestyle94.com), eigen collectie
Lees ook:
Onze tips
Recept tarte tatin: tips voor de perfecte taart
Taart bakken met Zeinab
5x herfsttaart bakken: de lekkerste recepten
Geluk uit de oven: pindakaastaart, nutellacake en drunken monkeybread
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Lotus van Overveldt
Eindredacteur
Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.