Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Pecan pie met stroop en gezouten boter

Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving

Profielfoto van LotusLotus van Overveldt

Advertentie

Naast appeltaart en pumpkin pie is pecan pie een van de drie grote Amerikaanse taarten. Een zachte, kleverige vulling en een knapperig pecanlaagje erbovenop – what’s not to like? Maar hoe is die taart een Amerikaans icoon geworden? En hoe maak je er zelf een?

Wat is pecan pie?

De vraag ‘wat is pecan pie’ is eenvoudig te beantwoorden: het is een taart met een klassieke taartbodem, een vulling van eieren, boter en corn syrup en een topping van knapperige pecannoten. Weinig ingrediënten dus, maar dat maakt de geschiedenis van deze taart nog niet oninteressant.

Al duizenden jaren geleden werden de pecannoten in Noord-Amerika, waar de noot inheems is, geoogst en gegeten door de Native Americans, maar pas in de negentiende eeuw bereikte de pecannoot commercieel succes, toen hij op grotere schaal werd geplant.

Aan het einde van die eeuw verscheen het eerste gedrukte recept voor pecan pie, maar pas aan het begin van de volgende eeuw veroverde de taart de harten van de Amerikanen pas echt. Die populariteit was te danken aan de producent van één enkel ingrediënt: Karo corn syrup.

Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Karo corn syrup

Dit ingrediënt ben je wellicht al eens tegengekomen in Amerikaanse recepten; het is daar dan ook een veelgebruikte zoetstof. Corn syrup, of maissiroop, wordt gewonnen uit maiszetmeel. Gewone corn syrup is niet hetzelfde als glucose-fructosestroop – dat is veel zoeter dan the real deal. Je koopt het online, of met een beetje geluk bij een grotere toko.

Nu terug naar Karo: aan het begin van de twintigste eeuw lanceerde dit inmiddels iconische merk een gigantische marketingcampagne om zijn nieuwe product, corn syrup dus, te promoten. Daarbij deelden ze gratis kookboeken uit, tjokvol recepten waarin de Amerikaanse huisvrouwen Karo corn syrup konden gebruiken.

In de jaren ‘30 voegde de vrouw van een verkoopmanager van Karo daar een recept voor pecan pie aan toe – voor het eerst met corn syrup in plaats van de molasse en bruine basterdsuiker die tot dan toe als zoetstof werden gebruikt.

De marketingcampagne van Karo bleek een succes, want binnen de kortste keren groeide de faam van het pecan-pierecept explosief en werd het in heel Amerika hét standaardrecept voor deze taart, mede dankzij de simpelheid van het recept.

Ook in latere reclamecampagnes van Karo werd de pecan pie veel gebruikt, waardoor een nieuw icoon op de kaart werd gezet – het recept werd later zelfs op de etiketten van de flessen corn syrup gedrukt.

pecan pie maken

Thanksgivingtaart

Hoewel pecan pie door de Amerikanen het hele jaar door wordt gegeten, is het wel traditie om de taart met Thanksgiving (de vierde donderdag van november), Kerstmis en andere speciale gelegenheden te serveren. Dat is niet zonder reden: de oogst van pecannoten loopt van eind september tot en met november, waardoor ze dus precies op tijd voor de feestdagen klaar zijn voor verwerking in allerlei gerechten.

De dierbaarheid van de pecan pie voor veel Amerikanen is zó groot, dat 12 juli is uitgeroepen tot nationale pecan-piedag. Zoals met veel geliefde gerechten ontstonden er naar verloop van tijd variaties op de pecan pie, waarvan een aantal bijna tot dezelfde culturele status verheven zijn als het origineel.

Zo is er maple pie, waarin de corn syrup wordt vervangen door ahornsiroop en er amandelextract wordt toegevoegd; chocolate pecan pie, waar stukjes chocolade in verwerkt worden; en pecan tassies, pecan pies in muffinformaat. Uiteraard heeft elke pecan-pieliefhebber eigen extraatjes die hij graag toevoegt, zoals bourbon, kokosrasp en citroensap.

Perfecte pecan pie

Het recept voor pecan pie is niet ingewikkeld, maar er zijn altijd een aantal tips die je kunt volgen om je baksel nog nét iets lekkerder te maken:

  • Rooster de pecannoten in de oven voor je begint met bakken. De noten worden zo iets knapperiger en krijgen een sterkere smaak. Bak ze 10-15 minuten in een oven op 180⁰C.
  • Je kunt je pecannoten in stukjes hakken of heel laten wanneer je ze in de taart doet. Hele noten geven een mooier effect, maar maken het lastiger om de taart in mooie stukken te snijden. Een mix kan natuurlijk ook!
  • Maak met halve pecannoten een mooi patroon op de taartbodem en schenk de vulling erbovenop – de noten drijven tijdens het bakken vanzelf naar boven.
  • De juiste taartvorm: ga voor glas of aardewerk voor het mooiste resultaat.
  • Geen fan van pecannoten? Je kunt ook andere noten gebruiken (al is het dan natuurlijk geen pecan pie meer), zoals walnoten, cashewnoten, amandelen of hazelnoten.

Pecan pie maken

Tijd om deze Amerikaanse klassieker zelf te bakken! Omdat corn syrup niet overal even makkelijk verkrijgbaar is, hebben we gekozen voor dit recept zonder corn syrup. Mocht je toch een fles op de kop tikken, vervang de stroop in dit recept dan door corn syrup.

> naar het recept: pecan pie

bakken met noten Pecan pie

Lees ook:

Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Eindredacteur

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!