Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
tomaten pellen

Tomaten ontvellen: zo doe je dat!

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Tomaten ontvellen voor je ze verwerkt in een saus of soep? Met deze tips & tricks was dat het nooit zo makkelijk om tomaten te ontvellen!

Tomaten ontvellen

Je komt het zo nu en dan tegen in recepten ‘ontvel de tomaten’. Met name als je tomatensoep of tomatensaus gaat maken is het advies vaak om dit te doen voor je de tomaten verder verwerkt in het gerecht. Waarom? De velletjes van tomaat nemen moeilijk vocht op, waardoor je vaak stukjes blijft houden in je soep of saus. Wil je een gladde substantie? Dan kun je het beste de tomaten ontvellen voor je ze toevoegt aan de pan. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. Wij leggen je stap-voor-stap uit hoe je dit handig doet!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

tomaten

Stap voor stap tomaten ontvellen

Tomaten kun je op meerdere manieren ontvellen: door ze kort te blancheren in een pan kokend water, door ze te roosteren in de oven of boven het gas. De eerste manier is de meest gebruikte en leggen we daarom stap voor stap uit:

  1. Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Zet een bak ijs(koud) water klaar.
  2. Snijd met een scherp mesje een kruis in de onderkant van de tomaten. Het is niet nodig om diep te snijden, alleen het vel moet goed ingesneden zijn.
  3. Dompel de tomaten zo’n 30 seconden onder in het kokende water. Haal dan uit de pan en leg ze in het koude water. Laat daar ca. 1 minuut in zitten.
  4. Haal de tomaten uit het water en verwijder met een mesje vanaf ingesneden kant van de tomaat het vel er voorzichtig af. De tomaten zijn nu klaar voor gebruik!

Wil je het jezelf nóg makkelijker maken? Doe de ingesneden tomaten dan in een ovenschaal en zet ze zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C) of tot het vel zwart begint te blakeren. Verwijder met een mesje het vel op dezelfde manier.

En heb je ook daar te weinig tijd voor? Dan kun je natuurlijk ook altijd kiezen voor een blik gepelde tomaten.

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!