
Traditie kerstdiner
Lees verder na de advertentie
De traditie om een kerstdiner op te dienen bestaat nog niet erg lang. Pas aan het begin van de vorige eeuw werd het in Nederland gebruikelijk om een kerstdiner op te dienen. Dit is een traditie die is overgewaaid uit Engeland.
Het kerstdiner is dus een Britse traditie en is in de 16e eeuw ontstaan. In haar regeerperiode gaf de toenmalige Koningin, Elizabeth I, uitgebreide kerstdiners. Tijdens zo’n kerstdiner werden – net als tegenwoordig – gasten zoals familie en vrienden uitgenodigd om te genieten van luxe eten. Het diner bestond toentertijd ook al uit meerdere gangen en en gebraden kalkoen stond ook al op het menu.

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kerstkalkoen: traditie met kerst
Net als tegenwoordig werd de kerstkalkoen aangevuld met diverse bijgerechtjes. Daarnaast werden er opvallend veel zoete gerechten aan de gasten voorgeschoteld. Suiker was in die tijd namelijk een duur, en dus luxe, product waarmee je graag je gasten verwende. Een groot stuk marsepein met een uitgebreide suikerversiering was dan ook het hoogtepunt van het kerstdiner.
> naar het recept: kerstkalkoen
Huidige traditie
Rond de 19e/20e eeuw namen steeds meer mensen de traditie van het kerstdiner over en nodigden mensen elkaar uit om samen met elkaar kerstmis te vieren onder het genot van lekker eten. Volgens de traditie van het kerstdiner zetten we nog steeds vaak meerdere gangen op tafel zoals een koud- en warm voorgerecht, een hoofgerecht en een nagerecht.
Tegenwoordig is het in Nederland ook écht traditie om te gourmetten. Benieuwd naar andere Nederlandse kersttradities? Martina zette de populairste kerstgerechten aller tijden voor je op een rijtje.

Lees ook:
Desserts zonder stress: 4x toetjes voor kerst
5x bladerdeeghapjes met kerst
Wil je je soep nóg lekkerder maken? Dit zijn de ultieme tips!
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




