
Banketstaaf, je houdt ervan of totaal niet. Wij in ieder geval wel! Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En hoe kun je het nu het beste zelf maken? Wij hebben het voor je uitgezocht.
Lees verder na de advertentie
Wat is een banketstaaf?
Als we het hebben over banket, kunnen we het over twee onderwerpen hebben. De eerste draait om een feestelijke maaltijd die wordt georganiseerd voor een grote groep, vaak om iets te vieren. De tweede is zoals de meesten het kennen; een banketstaaf, of boterletter, bestaande uit bladerdeeg gevuld met amandelspijs. En dit laatste kan op allerlei verschillende manieren gemaakt worden.
Wekelijks de lekkerste recepten ontvangen?
Banketstaaf recepten

Banketstaaf
Banketstaaf maken is supersimpel, een leuk project als voorbereiding op pakjesavond en bovenal: gigantisch lekker. Met dit recept heb je er een handige leidraad bij, die je met er met een gerust hart ieder jaar weer bij kunt nemen.

Banketstaaf met amandelspijs
Deze banketstaaf met amandelspijs is super smeuïg en vol van smaak. Ideaal om te maken in het weekend en je kunt er dagenlang van smullen!
Wat is spijs?
Een belangrijk en niet te missen onderdeel in een banketstaaf: spijs. Maar wat is spijs eigenlijk? Dit mengsel wordt gemaakt van suiker en gemalen amandelen. Door aan dat mengsel vocht toe te voegen krijgt je een stevige, deegachtige massa. Dat vocht kan water zijn, citroensap of eiwit. Eiwit geeft iets meer structuur, maar maakt de spijs gevoeliger voor bederf. Citroensap geeft meer smaak, maar te veel gaat overheersen. Ideaal is daarom een combinatie van beide.

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Wanneer eten we banket?
In Nederland eten we banket vaak rondom de feestdagen. Denk hierbij aan een paas– of kerststol, waarbij de spijs in de binnenkant van het brood zit. Of tijdens Sinterklaas, waar mensen massaal naar de bakkers gaan om een banketstaaf te kopen. Maar natuurlijk is het nog leuker om deze zelf te bakken. Ga zelf aan de bak met ons recept:

Banketstaaf
Banketstaaf maken is supersimpel, een leuk project als voorbereiding op pakjesavond en bovenal: gigantisch lekker. Met dit recept heb je er een handige leidraad bij, die je met er met een gerust hart ieder jaar weer bij kunt nemen.
Ingrediënten
- 250 g bladerdeeg (rol, koeling, rechthoek van ca. 15×40)
- 300 g amandelspijs
- 1 ei
- 1 bio-manderijn
- 1/2 tl kaneel
- 1 eidooier
Voor de afwerking
- 2 el amandelschaafsel
- poedersuiker
Benodigdheden
- bakpapier
- keukenkwastje
Bereiding
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200⁰C / hetelucht: 180⁰C) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het bladerdeeg daarop uit.
Doe de amandelspijssamen met het ei in een kom. Rasp de schil van de mandarijn, doe samen met de kaneel in de kom en roer alles door elkaar.
Maak een rol van het spijs en leg dit op het deeg. Vouw het bladerdeeg dicht tot een strakke rol en leg deze met de naad naar beneden op het bakpapier.
Klutsde eidooier in een kommetje en gebruik een kwastje om de rol ermee te bestrijken. Bestrooi met het amandelschaafsel.
Bak de banketstaaf in ca. 30 minuten gaar in de oven. Laat minimaal een kwartier afkoelen en bestrooi met poedersuiker alvorens je hem aansnijdt.
Fotografie en receptuur: Winnie Verswijvel
Onze tips

Banketbakkersroom: crème de la crème

Brood of banket? Alles over het maken van de Italiaanse panettone

7x bakken met amandelen

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.



