Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Profielfoto van JulieJulie van den Berg

Advertentie

Banketstaaf, je houdt ervan of totaal niet. Wij in ieder geval wel! Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En hoe kun je het nu het beste zelf maken? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Wat is een banketstaaf?

Als we het hebben over banket, kunnen we het over twee onderwerpen hebben. De eerste draait om een feestelijke maaltijd die wordt georganiseerd voor een grote groep, vaak om iets te vieren. De tweede is zoals de meesten het kennen; een banketstaaf, of boterletter, bestaande uit bladerdeeg gevuld met amandelspijs. En dit laatste kan op allerlei verschillende manieren gemaakt worden.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is spijs?

Een belangrijk en niet te missen onderdeel in een banketstaaf: spijs. Maar wat is spijs eigenlijk? Dit mengsel wordt gemaakt van suiker en gemalen amandelen. Door aan dat mengsel vocht toe te voegen krijgt je een stevige, deegachtige massa. Dat vocht kan water zijn, citroensap of eiwit. Eiwit geeft iets meer structuur, maar maakt de spijs gevoeliger voor bederf. Citroensap geeft meer smaak, maar te veel gaat overheersen. Ideaal is daarom een combinatie van beide.

Wanneer eten we banket?

In Nederland eten we banket vaak rondom de feestdagen. Denk hierbij aan een paas– of kerststol, waarbij de spijs in de binnenkant van het brood zit. Of tijdens Sinterklaas, waar mensen massaal naar de bakkers gaan om een banketstaaf te kopen. Maar natuurlijk is het nog leuker om deze zelf te bakken. Ga zelf aan de bak met ons recept:

Cover voor Banketstaaf met amandelspijs

Banketstaaf met amandelspijs

Deze banketstaaf met amandelspijs is super smeuïg en vol van smaak. Ideaal om te maken in het weekend en je kunt er dagenlang van smullen!

Bekijk volledige recept

Voor het bladerdeeg

  • 125 gr bloem (+ extra voor bestuiven van het werkblad)
  • 125 gr koude boter (in blokjes)
  • 65 ml ijskoud water
  • 0.5 tl zeezout

Voor de vulling

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr kristalsuiker
  • 0.5 ei (+ extra voor het bestrijken van de banketstaaf)
  • rasp en sap van 1 biologische citroen
  • 10 amandelen (ter garnering)

Benodigdheden

  • vershoudfolie
  • bakpapier

Bereiding

  1. Meng voor het bladerdeeg alle ingrediënten in een keukenmachine of met een handmixer totdat je een samenhangende deegbal hebt. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

  2. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een rechthoek van zo’n 5 mm dik. Vouw het deeg in drieën. Begin bovenaan en vouw tot het midden. Leg dan de onderkant er overheen, zodat je drie lagen hebt. Draai het deeg nu een kwartslag en rol het weer uit tot een rechthoek. Vouw het deeg opnieuw in drieën en laat het weer 1 uur rusten in de koelkast.

  3. Pak het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 3 mm dik. Vouw het opnieuw in drieën en draai het deeg een kwartslag. Rol het deeg weer uit tot een rechthoek en vouw het op dezelfde manier in drieën. Wikkel in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling door het amandelmeel, de suiker, het halve ei en de rasp en sap van de citroen te mengen.

  4. Verwarm de oven voor tot 180°C. Rol het deeg uit tot een lengte van ongeveer 25 centimeter. Maak een rol van de spijsvulling en leg deze in het midden van het bladerdeeg. Vouw het bladerdeeg eromheen en duw de opening zachtjes dicht. Vouw de uiteinden naar binnen als een soort cadeautje. Draai de banketstaaf voorzichtig om en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de amandelstaaf met geklutst ei en druk de amandelen er bovenop in een rijtje in. Bak de banketstaaf in 30 tot 35 minuten gaar.

Tekst: Emil Rooijackers Foto’s: Milou van der Will

Profielfoto van

Julie van den Berg

Altijd in voor een feestje. Vooral als er eten is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Maar denkt hier ondertussen ook al na over wat er vanavond op tafel komt.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!