Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
hangop maken

Zelf ouderwetse hangop maken: zo doe je dat

Advertentie

Ouderwets genieten doe je met een zelfgemaakte hangop. Je maakt hem met weinig moeite en iets meer geduld. Lees snel verder om erachter te komen hoe zelf hangop kan maken!

Bestel Foodies Snelle successen

Zelf hangop maken is niet moeilijk, je moet alleen net even weten hoe het moet. Maar wanneer je de kunst onder de knie hebt, zal je al snel zien dat je het overal aan toe wilt voegen. Zo smaakt hangop lekker bij fruit, op je pannenkoek of gewoon zo als dessert. In dit artikel vertellen we je hoe je zelf hangop kan maken en delen we drie van onze favorieten recepten ermee.

Wil je iedere week de lekkerste recepten en kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf ouderwetse hangop maken

Om zelf hangop te maken, heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig. Voor 400 gram hangop heb je het volgende nodig: 1 liter volle yoghurt, een beetje poedersuiker, 1 passeerdoek, vergiet, keukengaren en een haak. Het meeste heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis. Heb je geen passeerdoek? Geen probleem. Een passeerdoek, kaasdoek of neteldoek is iets grover geweven dan een gewone theedoek, maar ook een theedoek kun je prima gebruiken voor het maken van hangop. Wanneer je de benodigdheden hebt verzameld kan je de stappen opvolgen:

  1. Spoel een dag van tevoren de passeerdoek goed uit en wring hem uit. Hang de vergiet boven een ruime kom en leg er de doek in. Schenk de yoghurt in de doek en knoop de doek dicht met een stuk keukengaren.
  2. Hang de doek aan de haak in de koelkast en zet er de kom onder om het vocht op te vangen. Laat ca. 24 uur hangen. Heb je geen mogelijkheid om de dichtgeknoopte doek op te hangen? Leg hem dan ca. 24 uur in de vergiet met een kom eronder in de koelkast.
  3. Vouw de doek open en schraap de hangop van de doek. Roer het los en zoet het naar smaak met poedersuiker.

Zelfgemaakte hangop kan je een paar dagen in de koelkast bewaren.

zelf hangop maken

Recepten met hangop

Nu je weet hoe je zelf hangop kunt maken, wil je vast gelijk aan de slag gaan. Je kan het zo uit een bakje oplepelen of verwerken in de lekkerste recepten. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande gerechten?

Kwarkhangop met banaan en wentelteefjes

Maak er ’s ochtends een feestje van en trakteer jezelf op dit geweldige ontbijt. Door het te combineren met banaan en wentelteefjes is het vullend én superlekker!

> naar het recept: kwarkhangop met banaan en wentelteefjes

hangop met wentelteefjes banaan

Aardappelpannenkoekjes met kruiden

Bij hangop denk je al snel aan zoete gerechten maar vergis je niet: hartig kan ook heel goed. Door er wat kruiden aan toe te voegen heb je al gauw een smaakmaker waar je U tegen zegt. Voor op je pannenkoek bijvoorbeeld.

> naar het recept: aardappelpannenkoekjes met kruidenhangop

wintergerechten

Hangop toetje met fruit en siroop

Dit dessert is fantastisch door de eenvoud. Wie het proeft zal het met ons eens zijn dat je niet veel meer nodig hebt dan hangop en vers fruit. Een beetje siroop erbij en genieten maar.

> naar het recept: hangop met zomerfruit en siroop

zelf hangop maken

Lees ook: Yoghurt, kwark & skyr: dit is het verschil

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!