
Hangop maken
Lees verder na de advertentie
Zelf hangop maken is niet moeilijk, je moet alleen net even weten hoe het moet. Maar wanneer je de kunst onder de knie hebt, zal je al snel zien dat je het overal aan toe wilt voegen. Zo smaakt hangop lekker bij fruit, op je pannenkoek of gewoon zo als dessert. In dit artikel vertellen we je hoe je zelf hangop kan maken en delen we drie van onze favorieten recepten ermee.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Zelf ouderwetse hangop maken
Om zelf hangop te maken, heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig. Voor 400 gram hangop heb je het volgende nodig: 1 liter volle yoghurt, een beetje poedersuiker, 1 passeerdoek, vergiet, keukengaren en een haak. Het meeste heb je hoogstwaarschijnlijk al in huis. Heb je geen passeerdoek? Geen probleem. Een passeerdoek, kaasdoek of neteldoek is iets grover geweven dan een gewone theedoek, maar ook een theedoek kun je prima gebruiken voor het maken van hangop. Wanneer je de benodigdheden hebt verzameld kan je de stappen opvolgen:
- Spoel een dag van tevoren de passeerdoek goed uit en wring hem uit. Hang de vergiet boven een ruime kom en leg er de doek in. Schenk de yoghurt in de doek en knoop de doek dicht met een stuk keukengaren.
- Hang de doek aan de haak in de koelkast en zet er de kom onder om het vocht op te vangen. Laat ca. 24 uur hangen. Heb je geen mogelijkheid om de dichtgeknoopte doek op te hangen? Leg hem dan ca. 24 uur in de vergiet met een kom eronder in de koelkast.
- Vouw de doek open en schraap de hangop van de doek. Roer het los en zoet het naar smaak met poedersuiker.
Zelfgemaakte hangop kan je een paar dagen in de koelkast bewaren.

Recepten met hangop
Nu je weet hoe je zelf hangop kunt maken, wil je vast gelijk aan de slag gaan. Je kan het zo uit een bakje oplepelen of verwerken in de lekkerste recepten. Wat denk je bijvoorbeeld van de onderstaande gerechten?

Kwarkhangop met banaan en wentelteefjes
Maak er ’s ochtends een feestje van en trakteer jezelf op dit geweldige ontbijt. Door het te combineren met banaan en wentelteefjes is het vullend én superlekker!

Aardappelpannenkoekjes met kruidenhangop
Bij hangop denk je al snel aan zoete gerechten maar vergis je niet: hartig kan ook heel goed. Door er wat kruiden aan toe te voegen heb je al gauw een smaakmaker waar je U tegen zegt. Voor op je pannenkoek bijvoorbeeld.

Hangop met zomerfruit en siroop
Dit dessert is fantastisch door de eenvoud. Wie het proeft zal het met ons eens zijn dat je niet veel meer nodig hebt dan hangop en vers fruit. Een beetje siroop erbij en genieten maar.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Onze tips

Seizoensgroenten in mei: dit moet je eten

Pizzadeeg bewaren: zo doe je dat

Zelf focaccia maken: zo doe je dat

Bloemkool koken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je deze zomer wil proberen

Dit zijn dé allerlekkerste poké bowl sauzen en toppings

BBQ boodschappen: dit heb je nodig per persoon

Aardbeien bewaren: zo houd je ze langer vers

Van pasta tot tomaat: wanneer gebruik je welk product?

Airfryer voorverwarmen: moet dat en hoe doe je het?

Zo maak je zelf oranjebitter, proost!

Paaseitjes over? Dit maak je ermee!

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.