
Zelf roggebrood maken
Lees verder na de advertentie
Niets is lekkerder dan de geur van vers gebakken brood. Perfect voor een goed ontbijtje op bed. Laat het brood even afkoelen, geniet van de geur die zich verspreidt door de keuken en eet vervolgens zelfgemaakt roggebrood. Heerlijk!
Ingrediënten voor 2 broden (elk ca. 8 plakken):
- 1 el honing
- 2 tl droge gist
- 100 g volkoren roggemeel
- 300 g tarwebloem – liefst type 00
- 100 g volkoren tarwemeel
- zout
- 150 g dadels zonder pit, in stukjes

Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.
Alles in huis? Aan de slag!
Tijd om te beginnen en zelf roggebrood te maken. Wij loodsen je er uiteraard stap voor stap doorheen met duidelijke uitleg en foto’s.

1. Klop 350 ml lauwwarm water met de honing tot het oplost. Klop de droge gist erdoorheen. Laat 10-15 minuten rusten tot er een laagje schuim op de vloeistof staat.


2/3. Meng in een grote kom het roggemeel, de harde tarwebloem, de volkoren tarwebloem en 1 tl zout. Voeg het gistmengsel toe en meng door elkaar tot een plakkerig deeg.

4. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 5-10 minuten door tot het glad voelt en terugveert als je het met je vinger indrukt. Leg het deeg in een schone, met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

5. Haal het gerezen deeg uit de kom en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Druk de lucht eruit en kneed het deeg kort door.


6/7. Verdeel de stukjes dadel over het deeg en kneed ze erdoorheen.

8. Verdeel het deeg in twee bollen en leg ze op een met bloem bestoven bakplaat. Snijd de bovenkant van de bollen twee keer in met een scherp gekarteld mes.

Zelf roggebrood bakken
9. Laat het deeg nog ca. 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bak de broden ca. 30 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen voordat je ze snijdt. Geniet van je zelfgebakken roggebrood!
Per portie: ca. 139 kcal
5 g eiwit | 1 g vet | 27 g koolhydraten
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Janine Ratcliffe Foto’s: Stuart Ovenden Styling: Luis Peral
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Dit zijn de keukentools die jouw kerst écht makkelijker maken

Kruidnoten bakken: zo doe je dat

Zelf gevulde speculaas maken: zo doe je dat

Zo maak je thuis een plantaardige steak die zelfs vleeseters verrast

Slechts 0,1% van alle Italiaanse wijn komt hiervandaan

Dit zijn dé gouden tips voor het binden van een stoofpot

Zelf groentesoep maken? Met deze tips lukt het altijd (zelfs zónder zakjes)

Misselijk maar toch iets eten? Deze recepten helpen écht

Zo maak je de perfecte Halloween-pompoen (zonder geklieder)

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Varkenshaas bakken: met deze tips kan het niet mislukken

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in oktober

7 soorten paddenstoelen om mee te koken (+ recepten)

Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.



