Foodies 01/2025
Lekker snel aan tafel
cover foodies lekker en snel aan tafel

Lees verder onder de advertentie

new year

Van ui tot oliebol: zo wordt wereldwijd oud & nieuw gevierd

Wanneer de klok twaalf slaat, proosten wij met champagne en eten we oliebollen. Dat is in Nederland de traditie met oud en nieuw. Maar wist je dat ze wereldwijd het nieuwe jaar op een heel andere manier inluiden? Van druiven eten tot het doorknippen van noedels, wij vertellen je alles over de verschillende wereldwijde tradities!

Lees verder onder de advertentie

Tradities met oud & nieuw

Iedereen heeft wel zijn of haar eigen tradities met oud en nieuw, van uitgebreid dineren tot de hele nacht feesten. Maar één ding is gegarandeerd: het gaat samen met oliebollen en champagne. Dat is nou eenmaal de traditie in Nederland met oud en nieuw. Maar waar komt deze gewoonte eigenlijk vandaan? En hoe vieren ze de jaarwisseling in andere landen? Lees snel verder om daarachter te komen!

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Tradities met oud & nieuw in Nederland

Oliebollen eten en champagne drinken, dat zijn voor ons tradities met oud en nieuw. Maar waar komt het gebruik om oliebollen te eten eigenlijk vandaan? Deze traditie stamt uit de middeleeuwen. De lekkernij werd toentertijd al tijdens koude winters gegeten. Oliebollen vullen namelijk goed en houden je daardoor lekker warm. Daarbij werden ze – in een tijd van schaarste – gemaakt van lang houdbare producten: meel, gist en gedroogde vruchten. Wel zo handig! Vaak waren oliebollen de enige traktatie die voor handen was. Tijdens de jaarwisseling werden ze dan ook volop uitgedeeld.

zelf oliebollen maken

Oliebollen recept

Maak jij altijd de oliebollen met oud en nieuw? Dan is dit jouw nieuwe favoriete recept. Willem legt je stap-voor-stap uit hoe je zelf oliebollen kunt maken. Doe je keukenschort maar vast om, we gaan gelijk aan de slag!

Naar het recept

Tradities met oud & nieuw in Spanje

Kijk niet gek op als je op 31 december een Spanjaard met een bakje druiven ziet lopen. In Spanje is het namelijk traditie om op klokslag twaalf uur druiven te eten. Bij elke klokslag eet je er één. Als het je lukt om de twaalf druiven binnen twaalf klokslagen op te eten, dan heb je geluk in het aankomende jaar. Een beetje sjoemelen mag, want in Spanje verkopen ze speciale kleine druiven voor de jaarwisseling, die eet je sneller op!

Tradities met oud & nieuw in Nederland

Japan is het land van zeewier, sushi en natuurlijk noedels. De laatsten worden traditioneel vóór de jaarwisseling gegeten, omdat Japanners geloven dat dit gebruik leidt tot een lang leven, veerkracht en geluk. De lange, dunne noedels zouden symbool staan voor een lange levensduur. Hoe langer de noedel, hoe langer je levensduur. Het graan boekweit – waarvan noedels gemaakt worden – symboliseert veerkracht. Het doorknippen van de noedels zou symbool staan voor een nieuw begin.

Toshikoshi soba

Toshikoshi soba

In Japan eten ze deze goudkleurige dashibouillon met Nieuwjaar. Het slurpen van de lange slierten brengt geluk voor het komende jaar. In plaats van de bieslook of de lente-ui kun je de bouillon ook garneren met nori of shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder).

Naar het recept

Tradities met oud & nieuw: Rusland

Al snappen wij het gebruik van proosten met champagne als geen ander, in Rusland doen ze het net even anders. Russen schrijven een wens op een papiertje, verbranden dit en gooien de restjes as in hun glas champagne. Het goedje drinken ze om twaalf uur op. Zonde van je champagne? Niet als je er veel geluk door krijgt. Fingers crossed!

Tradities met oud & nieuw: Griekenland

Traditiegetrouw hangen de Grieken op oudjaarsavond een bos uien boven hun deur. Uien symboliseren namelijk vruchtbaarheid en de Grieken wensen dit zichzelf en elkaar toe tijdens de jaarwisseling. De volgende ochtend maken ze hun kinderen zelfs wakker door met de ui op hun hoofd te tikken. Alles voor vruchtbaarheid en voorspoed, zullen we maar zeggen.

Tradities met oud & nieuw: Hongarije

Hongaren eten met de jaarwisseling altijd een gerecht met peulvruchten. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere linzensoep. Dit doen ze omdat ze geloven dat dit zorgt voor financiële voorspoed in het nieuwe jaar. Daarbij drinken ze een glaasje champagne. Toch gaat deze traditie er net wat anders aan toe dan in Nederland. Tijdens de jaarwisseling zingen ze traditiegetrouw het volkslied om Hongarije voorspoed te wensen in het nieuwe jaar.

dierendag

Linzensoep

Een warme kom met linzensoep is niet alleen onwijs lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond! Linzen bevatten veel vezels en eiwitten en daarom zal je buik zeker gevuld zijn na het eten ervan! Heerlijk om te serveren met wat luchtig brood.

Naar het recept

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Lees verder onder de advertentie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!