Advertentie
Hoe meer oliebollen, hoe beter. Toch? Voor veel Nederlanders is de jaarwisseling pas echt compleet als er een flinke stapel oliebollen op tafel staat. Maar eerlijk is eerlijk, deze stapel is altijd te veel voor tijdens de avond zelf. Na een paar oliebollen houdt iedereen het wel voor gezien. Maar wat doe jij met al die overgebleven oliebollen als het feest voorbij is? Ter inspiratie hebben wij een lijstje met recepten voor overgebleven oliebollen gemaakt.
Wil je ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Overgebleven oliebollen bewaren en invriezen
Wil je de oliebollen van oud & nieuw nog wat dagen bewaren? Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kan je gebakken oliebollen tot twee dagen in de koelkast bewaren. Je hoeft dus echt niet die hele schaal in een keer op te eten. Wel is het belangrijk dat je de bollen goed lichtdicht verpakt. Anders drogen ze uit.
Wil je de oliebollen liever wat later in het jaar nog eten? Vries ze dan in. Zo houd je overgebleven oliebollen tot wel drie maanden goed. In maart zal iedereen jaloers op je zijn! Wanneer je oliebollen uit de vriezer wilt eten, moet je ze natuurlijk wel eerst goed ontdooien voordat je ze opnieuw opwarmt.
Oliebollen opwarmen
Een oliebol kun je in de oven, magnetron of airfryer opwarmen. In de oven oliebollen opwarmen vinden wij stiekem het lekkerste, zo worden ze goed krokant! Doe de lekkernijen hiervoor vijf minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden. In de magnetron piep je ze in twee minuten op 850 watt op. In de airfryer verwarm je ze in drie minuten op 150 graden.
Wentelteefjes
Maar wist je dat je de overgebleven oliebollen ook heel goed kan omtoveren tot wat lekkers? Van leftover deegwaren maak je de allerlekkerste wentelteefjes, dus ook van oliebollen.
Druk hiervoor de oliebollen goed plat met je handen of met een deegroller. Neem een kom en klop hierin een scheut melk met één ei los. Wentel de platgeslagen oliebollen kort in het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hier boter in. Leg de oliebollen-wentelteefjes in de boter en bak ze aan beiden kanten goudbruin.
De oliebollen-wentelteefjes zijn een echte traktatie en smaken heerlijk met wat wat poedersuiker erop! Laat je voor andere lekkere toppings inspireren door onze favoriete recepten voor wentelteefjes.
Trifle
Wat dacht je van een oliebollen trifle? Een trifle is een Brits nagerecht dat uit meerdere laagjes bestaat. Vaak bestaat de onderste laag uit plakjes cake, gevolgd door vers fruit en daarna wat custard. Vervang de cake in bijvoorbeeld dit recept met oliebollen en je hebt een heerlijk dessert. Of maak een trifle met ander seizoensfruit zoals grapefruit, appels of peren.
Pudding van overgebleven oliebollen
Met overgebleven oliebollen maak je de lekkerste (brood)pudding. Vet hiervoor een ovenschaal in en verwarm de oven voor (elektrisch: 120°C / hetelucht: 100°C). Kluts 250 ml melk, 200 ml slagroom en 3 eieren samen met 2 el suiker en een snufje kaneel in een kom.
Snijd 400 g oliebollen in kleine stukken en verdeel dezen over de ovenschaal. Schenk het vloeibare mengsel hier vervolgens overheen. Zet de ovenschaal ca. 1 uur in de oven de randjes goudbruin zijn.
Laat iets afkoelen, snijd in stukken en serveer warm. Ook lekker met rumrozijnen of met stukjes appel. Vervang bijvoorbeeld het briochebrood in dit recept door oliebollen.
Lees ook:
Heb jij deze variaties op de klassieke oliebol al geprobeerd?
Getest: dit zijn de beste oliebollen van 2023
How to: zelf oliebollen of appelbeignets maken
Onze tips
Zelf pompoenpitten roosteren: zo doe je dat
Van zure room tot crème fraîche: alle soorten room uitgelegd
Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote
Zalmbonbons maken: tips & recept
Dit zijn dé tips tegen gekke geurtjes in de keuken
Kaasfondue maken: zo doe je dat
In een handomdraai de lekkerste traybakes maken? Zo doe je dat!
Recepten met yuzu: dit is waarom je de Chinese citrusvrucht in huis wil halen
Zo kun je zelf verse pastasaus maken
Wanneer gebruik je welke pastasoort?
Zo kun je het beste bavette bereiden: recept + tips
6x Spaanse drankjes die je wil proberen!
Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt
Spaanse sangria maken: tips & recepten
Zo kan je het beste aardappelpuree bewaren en opwarmen
Een heerlijke malse kipfilet bereiden: zo doe je dat
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.