Wat doe je met de overgebleven oliebollen als het feest voorbij is? Zo kun je overgebleven oliebollen het beste bewaren en verwerken!
Overgebleven oliebollen
Hoe meer oliebollen, hoe beter. Toch? Voor veel Nederlanders is de jaarwisseling pas echt compleet als er een flinke stapel oliebollen op tafel staat. Maar eerlijk is eerlijk, deze stapel is altijd te veel voor tijdens de avond zelf. Na een paar oliebollen houdt iedereen het wel voor gezien. Maar wat doe jij met al die overgebleven oliebollen als het feest voorbij is? Ter inspiratie hebben wij een lijstje met recepten voor overgebleven oliebollen gemaakt.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Overgebleven oliebollen bewaren en invriezen
Wil je de oliebollen van oud & nieuw nog wat dagen bewaren? Geen probleem, volgens het Voedingscentrum kan je gebakken oliebollen bewaren in de koelkast. Hier blijven ze tot twee dagen goed. Je hoeft dus echt niet die hele schaal in een keer op te eten. Wel is het belangrijk dat je de bollen goed lichtdicht verpakt. Anders drogen ze uit.
Wil je de oliebollen liever later in het jaar nog eten? Vries ze dan in. Zo houd je overgebleven oliebollen tot wel drie maanden goed. In maart zal iedereen jaloers op je zijn! Wanneer je oliebollen uit de vriezer wilt eten, moet je ze natuurlijk wel eerst goed ontdooien voordat je ze opnieuw opwarmt.
Oliebollen opwarmen
Een oliebol kun je in de oven, magnetron of airfryer opwarmen. In de oven oliebollen opwarmen vinden wij stiekem het lekkerste, zo worden ze goed krokant! Doe de lekkernijen hiervoor vijf minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden. In de magnetron piep je ze in twee minuten op 850 watt op. In de airfryer verwarm je ze in drie minuten op 150 graden.
Recepten met oliebollen:
Maar wist je dat je de overgebleven oliebollen ook heel goed kan omtoveren tot wat lekkers?
Wentelteefjes
Van leftover deegwaren maak je de allerlekkerste wentelteefjes, dus ook van oliebollen. Druk hiervoor de oliebollen goed plat met je handen of met een deegroller. Neem een kom en klop hierin een scheut melk met één ei los. Wentel de platgeslagen oliebollen kort in het mengsel. Zet een koekenpan op het vuur en verhit hier boter in. Leg de oliebollen-wentelteefjes in de boter en bak ze aan beiden kanten goudbruin.
Trifle
Wat dacht je van een oliebollen trifle? Een trifle is een Brits nagerecht dat uit meerdere laagjes bestaat. Vaak bestaat de onderste laag uit plakjes cake, gevolgd door vers fruit en daarna wat custard. Vervang de cake in bijvoorbeeld dit recept met oliebollen en je hebt een heerlijk dessert. Of maak een trifle met ander seizoensfruit zoals grapefruit, appels of peren.
Pudding van overgebleven oliebollen
Met overgebleven oliebollen maak je de lekkerste (brood)pudding. Vervang bijvoorbeeld het briochebrood in dit recept door oliebollen en serveer warm. Ook lekker met rumrozijnen of met stukjes appel.
Lees ook:
Onze tips
7x oliebollen uit de supermarkt getest
Kniepertjes: wat is het en hoe maak je ze?
Van ui tot oliebol: zo wordt wereldwijd oud & nieuw gevierd
Getest: dit zijn de beste oliebollen van 2023
Aluminiumfolie in de airfryer: kan dit?
Met deze recepten maak je restjes jam makkelijk op!
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.