Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Sinterklaasletters

Voor eens en altijd: dit is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Advertentie

Zodra Sinterklaas in het land is, liggen de supermarkten er mee vol. Maar weet jij eigenlijk wel wat je koopt wanneer je een zakje pepernoten of kruidnoten in je mandje legt? Wij leggen voor eens en altijd uit: dit is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten!

Verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Het strooigoed van de Sint is bij jong en oud geliefd. Maar hoe lekker iedereen het ook vindt, veel mensen weten niet eens het verschil tussen pepernoten en kruidnoten. Weet jij ook niet precies hoe het nou zit? Lees dan snel verder, want wij leggen uit hoe het zit met die kleine koekjes…

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pepernoten vs kruidnoten

Hoe zat het nou ook alweer? De namen van het strooigoed worden namelijk vaak door elkaar gehaald en dat is niet zonder reden. Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten is namelijk minimaal. Zo lijken de kleine koekjes op elkaar, worden ze grotendeels van dezelfde ingrediënten gemaakt en allebei door de Sint uitgedeeld. Maar wat is dan het verschil?

Het zit zo: pepernoten en kruidnoten verschillen in structuur en grootte. Kruidnoten zijn wat kleiner van stuk en harder dan pepernoten. Dit maakt ze dan ook erg geschikt om mee te strooien. Pepernoten zijn in vergelijking een stuk zachter en taaier. Je zult ze dan ook minder snel als strooigoed zien.

Smaak verschil: pepernoten en kruidnoten

De structuur van pepernoten en kruidnoten verschilt dus. Maar hoe zit het met de smaak? Nou, die komt best wel overeen. Dat komt doordat beide koekjes met speculaaskruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper) worden gebakken.

De bereidingswijze verschilt echter wel. Pepernoten worden namelijk naar origineel recept gemaakt van de deegresten van peper- en kruidkoek, terwijl een kruidnoot een geheel eigen product is. Het deeg van kruidnoten wordt simpelweg tot kleine balletjes gerold en vervolgens gebakken. Hierdoor zijn kruidnoten heerlijk knapperig en mooi rond. Doordat pepernoten worden gemaakt van deegresten is de vorm eerder rond dan vierkant.

Pepernoten en kruidnoten zijn dus echt wat anders! Dus, de volgende keer dat je voor een schap vol lekkers staat tijdens de feestdagen, weet je nu precies wat je in je mandje stopt.

Kruidnoten bakken

Kruidnoten of pepernoten in de winkel kopen kan natuurlijk altijd. Maar nog leuker, en lekkerder, is om ze zelf te bakken. Ga dus zeker eens met het onderstaande recept aan de slag voor de beste kruidnoten.

> naar het recept voor kruidnoten bakken

verschil pepernoten en kruidnoten

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!