Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Baklava met gezouten-honingsiroop

Zelf baklava maken? Deze recepten moet je proberen

Profielfoto van
AnneAnne Mebelder

Zelf baklava maken lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste stappen bak je deze klassieke lekkernij uit het Midden-Oosten gewoon in je eigen keuken. Probeer onze baklavarecepten maar snel!

Lees verder na de advertentie

Baklava is een traditionele zoete lekkernij uit het Midden-Oosten en is met name populair in Turkije en Griekenland. Hier wordt het dan ook vaak geserveerd bij speciale gelegenheden als feestdagen, bruiloften en het Suikerfeest.

Het bestaat uit laagjes flinterdun filodeeg en is gevuld met fijngemalen noten, meestal pistachenoten, walnoten of amandelen. Vervolgens wordt dit overgoten met een siroop van suiker, honing en citroen. Hierdoor krijgt de baklava een onwijs rijke smaak en zorgt deze combinatie ervoor dat het zowel smeuïg als knapperig is. Trek gekregen? Bekijk de onderstaande baklava recepten dan maar snel!

Wekelijks de lekkerste recepten in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Baklava recepten

Benieuwd hoe je zelf baklava maakt? Bekijk dan onderstaande recepten en ga zelf de uitdaging aan! Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met je favoriete ingrediënten.

baklava

Baklava met pistache en oranjebloesem

Deze variant van baklava is rijkelijk gevuld met zowel pistachenoten, walnoten en een scheutje oranjebloesemwater. De smaak valt niet anders te omschrijven dan gewoon ontzettend lekker

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Baklava met gezouten-honingsiroop

Baklava met gezouten-honingsiroop

Net als salted caramel is gezouten honing onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar!

Naar het recept
Hartige baklava met pompoen en feta

Hartige baklava met pompoen en feta

Het recept voor deze vega-topper laat zich makkelijk verdubbelen: gebruik dan een grotere braadslee of bakplaat. Liever vegan? Je kunt de boter vervangen door olijfolie, de honing door ahornsiroop en de feta weglaten.

Naar het recept
Sticky baklavabroodjes

Sticky baklavabroodjes

Je kunt natuurlijk ook broodjes van de baklava maken! Met deze variant als traktatie maak je zeker weten indruk!

Naar het recept
Crispy baklava rolls

Knapperige baklava rolletjes

Wil je deze knapperige pistacheamandelbaklava super crunchy te maken? Laat het deeg dan niet uitdrogen, gebruik niet te veel boter en zorg ervoor dat de suikersiroop helemaal is afgekoeld voor je hem over de rolletjes schenkt als die net uit de oven komen.

Naar het recept
vegan baklava rolletjes

Vegan baklavarolletjes

Samen met Sabine van Oh My Foodness maken we vegan baklava!

Naar het recept
REDACTIEFAVORIET
baklava

Baklava met pistache en oranjebloesem

Deze variant van baklava is rijkelijk gevuld met zowel pistachenoten, walnoten en een scheutje oranjebloesemwater. De smaak valt niet anders te omschrijven dan gewoon ontzettend lekker

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

1 sinaasappel (biologisch)
100 g walnoten
200 g pistachenoten
2 el suiker
1 tl kaneelpoeder
150 g boter
22 vellen filodeeg
4 el honing sap van 1 citroen
2 kaneelstokjes
2 el oranjebloesemwater

Bereiding

  1. Was de sinaasappel met heet water, dep hem droog en rasp de schil er fijn af. Maal alle noten grof. Meng de noten met de suiker, de sinaasappelschil en het kaneelpoeder. Smelt de boter. Snijd de vellen filodeeg op maat van de ovenschaal.

  2. Vet de ovenschaal in met wat boter. Leg er een velletje filodeeg in en bestrijk het met boter. Leg er nog een velletje bovenop en bestrijk weer met boter. Herhaal tot je 10 laagjes filodeeg hebt.

  3. Verdeel de helft van het notenmengsel over het filodeeg. Leg er 2 met boter bestreken vellen filodeeg op. Verdeel het overgebleven notenmengsel over het deeg.

  4. Bedek weer met een vel filodeeg, bestrijk het met boter en herhaal de handeling tot alle velletjes filodeeg op zijn. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C / gas: stand 3).

  5. Snijd met een scherp mesje ruitvormen (ca. 5×5 cm) in de baklava. Snijd goed tot op de bodem. Bak de baklava ca. 30 minuten in de oven. Breng de honing met het citroensap, 2 el water en de kaneelstokjes aan de kook en laat ca. 4 minuten intrekken. Neem van het vuur en roer het oranjebloesemwater door de siroop.

  6. Neem de baklava uit de oven en giet er de helft van de siroop overheen. Wacht tot de siroop is opgenomen en giet er dan de overige siroop over.

Onze tips

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!