
Je herkent het vast wel: wil je net een lepeltje honing toevoegen aan je thee of yoghurt, kom je erachter dat het vloeibare goud vastere vormen heeft aangenomen. Wanneer je een potje honing te lang laat staan, kan het gaan kristalliseren. Kun je deze gekristalliseerde honing nog eten, of is het slimmer om weg te gooien? Wij zochten het voor je uit!
Lees verder na de advertentie
Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Kerst Tip

Een ontspannen kerst.
Bij MediaMarkt kun je terecht voor de beste Kleine keukenapparatuur kerstdeals. Leuk voor onder de kerstboom.
Lees verder na de advertentie
Hoelang honing houdbaar?
Voordat we kunnen uitleggen of je gekristalliseerde honing nog kunt eten, is het goed om te weten hoelang het houdbaar blijft. Volgens het Voedingscentrum blijft suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT houdbaar, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. Maar ziet het er nog wel goed uit wanneer de honing gekristalliseerd is?
Lees verder na de advertentie
Versuikerde honing
Gekristalliseerde honing is in feite versuikerde honing. Het zogeheten versuikeren van de honing is een natuurlijk proces en gebeurd sneller bij honing die onverhit en zonder toevoegingen in de verpakking is gestopt. Zit jouw pot vol kristallen? Dan weet je dat je pure honing te pakken hebt. Maar kun je het dan nog wel eten? Gelukkig wel. Het is geen enkel probleem om versuikerde honing op te eten. Wel is de structuur anders dan je gewend bent. Vind je dat zonde en wil je liever de vloeibare variant? Dan is er gelukkig een handig trucje dat je kunt inzetten.
Gekristalliseerde honing vloeibaar maken
Lees verder na de advertentie
Je kunt jouw honing namelijk eenvoudig weer vloeibaar maken. Zet hiervoor de pot zonder deksel of dop in lauwwarm water of op de verwarming. Door de warmte zullen de suikerkristallen verdwijnen. Maar voorkomen is beter dan genezen. Om ervoor te zorgen dat jouw honing niet meer gekristalliseerd raakt, is het belangrijk om erop te letten dat je de deksel of dop altijd goed op de pot doet. Daarnaast kun je de honing het beste op een donkere, droge plek bewaren. Denk bijvoorbeeld aan je keukenkastjes. Bijkomend voordeel: de temperatuur is hier constant. Dat zorgt ervoor dat de honing minder snel versuikerd.
Recepten met honing
Oh honey! Krijg jij hier trek van? Laat je dan inspireren door deze heerlijke recepten met honing:
Luchtige honingcakejes
Hoe maak je een cakeje nog lekkerder? Met honing natuurlijk! Eet ze bij een kopje thee om er optimaal van te genieten.
> naar het recept: luchtige honingcakejes
Courgette-halloumi-fritters met chili-honingdip
Dat honing ook heel goed hartig kan, bewijst dit heerlijke recept. Door de honing te verwarmen met citroen en het pittige kruidenmengsel pul biber krijg je een unieke dip die heerlijk smaakt bij de fritters.
> naar het recept: courgette-halloumi-fritters met chili-honingdip
Baklava met gezouten-honingsiroop
Net als salted caramel is gezouten honing onweerstaanbaar door de combinatie van zoet en zout. Proef maar! Om je vingers bij af te likken zo lekker.
> naar het recept: baklava met gezouten-honingsiroop
Lees ook: De beste recepten om te bakken met honing
Onze tips

Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst

Deze keukenfout verpest voor veel mensen pakjesavond

Voor eens en altijd: het verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen

Deze 10 producten moet je nooit in de koelkast bewaren

Iedereen maakt deze fout bij het bewaren van eten in de koelkast

Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Banketstaaf: wat is het en hoe maak je het zelf?

Weet jij waar pepernoten vandaan komen? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen speculoos en speculaas

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.






