Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream

Waar kun je clotted cream voor gebruiken?

Deze Engelse room is inmiddels ook in Nederland prima verkrijgbaar en dat is maar goed ook. Onze favoriete recepten met clotted cream laten je zien waarom.

Lees verder na de advertentie

Wat is clotted cream?

Clotted cream is een dikke, vette room die gemaakt wordt door room indirect te verwarmen en vervolgens heel langzaam af te laten koelen. De dikke klonten room komen daarbij naar de oppervlakte en zo ontstaat het typisch Britse ingrediënt.

Het is best moeilijk om het zelf te maken, maar gelukkig verkopen grotere supermarkten hem tegenwoordig ook in potjes (koop hem anders online). Clotted cream lijkt op mascarpone en crème fraîche, maar is wat notiger dan de eerste en wat minder zuur dan de laatste. In Engeland, waar deze room vandaan komt, eten ze hem graag samen met een lepeltje jam op scones – de klassieke cream tea!

Meer tips over onbekende ingrediënten?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Recepten met clotted cream

Perzikcake met clotted cream

Perzikcake met clotted cream

Deze upside-down cake is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de maag. Lekker fris en fruitig van smaak maar niet te zoet door de Engelse room erbovenop. Hier ga je mensen blij mee maken!

Naar het recept
Trifle met frambozen, clotted cream en scones

Trifle met frambozen, clotted cream en scones

De room is niet het enige wat Engels is in dit recept, want de trifle is een echte Britse klassieker. Dit nagerecht bestaat uit meerdere lagen en ziet er daardoor al snel feestelijk uit. Zeker wanneer je het in zo’n mooie schaal als deze serveert.

Naar het recept
Aardbeienblondies met een swirl van clotted cream

Aardbeienblondies met clotted cream

Zacht, smeuïg en net even anders. Deze aardbeienblondies combineren het zoete van witte chocolade met frisse aardbei en een romige swirl van clotted cream.

Naar het recept
Maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream

Maanzaad-scones met lemoncurd en clotted cream

Staat er bij jou een high-tea op de planning? Dan mogen de Britse scones niet ontbreken. Bak ze zelf met dit recept. Wij gaan voor wat variatie en maken maanzaad-scones. Wel met lemoncurd en een flinke dot clotted cream natuurlijk.

Naar het recept
Appeltaart met clotted cream-vulling

Appeltaart met clotted cream-vulling

De clotted cream maakt de appeltaart lekker romig en de nootmuskaat geeft hem een kruidige twist.

Naar het recept
Aardbeienshortcakeclottedcreamijs

Aardbeien shortcake clotted cream ijs

Welk seizoen het ook is, een ijsje kan altijd. Dit ijs maak je helemaal zelf van clotted cream en aardbeien. Daar word je vanzelf vrolijk van!

Naar het recept
High tea: scones met clotted cream en abrikozenjam

Scones met clotted cream en abrikozenjam

Deze klassieke scones serveer je met clotted cream en abrikozenjam. Hou je niet zo van abrikozen? Kies dan een andere vruchtenjam die je lekker vindt, haast elke jam is lekker bij verse scones.

Naar het recept
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip
Deze regio is je nieuwe favoriet voor een culinaire stedentrip

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Ons favoriete clotted cream recept

REDACTIEFAVORIET
Perzikcake met clotted cream

Perzikcake met clotted cream

Deze upside-down cake is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de maag. Lekker fris en fruitig van smaak maar niet te zoet door de Engelse room erbovenop. Hier ga je mensen blij mee maken!

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

200 g + 2 el rietsuiker
3 rijpe perziken (ontpit en in dunne plakjes)
50 g + 2 el amandelmeel
100 g zachte gezouten boter (+ extra)
2 eieren
100 g clotted cream (+ extra om te serveren)
200 g zelfrijzend bakmeel
½ tl amandel- of vanille-extract
½ tl bakpoeder
2 el amandelschaafsel (geroosterd)
bakvorm
satéprikker

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180⁰C / hetelucht: 160⁰C). Vet een bakvorm (20 cm Ø) in en bekleed hem met bakpapier (een springvorm is voor dit recept niet geschikt). Besprenkel de bodem van de vorm met 2 el rietsuiker, leg de plakjes perzik er spiraalvormig bovenop, een beetje overlappend. Besprenkel gelijkmatig met 2 el amandelmeel.

  2. Klop de boter en de suiker met een handmixer romig, voeg de eieren 1 voor 1 toe. Klop de clotted cream erdoorheen. Spatel het bakmeel, het amandel- of vanille-extract en het bakpoeder er kort doorheen. Lepel het dikke beslag op de perzik in de bakvorm en strijk glad. Bak 50-60 minuten of tot een satéprikker er schoon uitkomt. Laat in de vorm afkoelen en stort uit op een bord. Serveer de cake met roomijs of clotted cream en bestrooi met het amandelschaafsel. In een luchtdichte bak blijft de cake tot twee dagen op een koele plek goed, maar hij is het lekkerst als je hem dezelfde dag nog opeet.

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur: Anna Glover Foto’s: Mowie Kay Styling: Faye Wears Foodstyling: Livia Abraham

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!