
Welk vlees voor stoofvlees? Zó kies je altijd de juiste soort
Draadjesvlees laat je uren pruttelen tot het botermals uit elkaar valt. Maar welk vlees gebruik je voor stoofvlees? Met deze tips kies je altijd het juiste stuk voor je stoofgerecht!
Lees verder na de advertentie
Welk vlees voor stoofvlees?
Een goed stoofpotje begint bij het kiezen van het juiste stuk vlees. Maar wat is stoofvlees eigenlijk en welk vlees gebruik je ervoor? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: daar is geen eenduidig antwoord op. Stoofvlees is namelijk een verzamelnaam voor vlees dat op laag vuur gedurende lange tijd gegaard is. Daar kun je verschillende soorten vlees voor gebruiken. Van sukadelappen tot wild. Er is dus niet één antwoord op de vraag: welk vlees voor stoofvlees?
Meer leren over stoven?
Wat is stoofvlees?
Stoofvlees wordt ook wel draadjesvlees of hachee genoemd en is de verzamelnaam voor de gerechten waarbij stukken vlees langzaam worden gegaard in vocht, zoals bouillon, wijn of bier. Door dit langzame kookproces breken vet en bindweefsel af, waardoor het vlees botermals wordt en uit elkaar valt.
Het gerecht kent overal in de wereld zijn eigen variant. Zo maken we in Nederland graag oma’s hachee met gekookte aardappelen en gaan ze in Frankrijk voor de boeuf bourguignon. De Belgische stoof maak je met bier en ragù Bolognese is de Italiaanse klassieker.
Vlees voor stoofvlees
Je kunt verschillende soorten vlees voor stoofvlees gebruiken, maar het beste kies je voor vlees met wat vet en bindweefsel. Mager vlees droogt namelijk te snel uit tijdens het stoven én dat wil je natuurlijk niet. Daarbij is het belangrijk dat het stuk vlees uit spieren bestaat. Zo zijn runderlappen, riblappen of sukadelappen bijvoorbeeld erg geschikt om stoofvlees mee te maken. Dit vlees bevat namelijk veel spier- en bindweefsel, dat tijdens het stoven mooi mals wordt.
Tip!

Ontvang tijdelijk tot 48% korting op een Foodies abonnement
Gangbaar is om goedkopere stukken vlees te gebruiken. Deze soorten zijn niet geschikt voor een korte bereiding; dan blijven ze taai. Door ze te stoven, worden ze juist heerlijk mals. Daarbij is het wel belangrijk dat je een goede pan gebruikt. De gietijzeren LOV-pannen van Tefal zijn bijvoorbeeld ideaal. Ze verdelen de warmte gelijkmatig en houden het vocht perfect vast dankzij de condensatiedeksel met noppen. Zo kan het vlees langzaam garen zonder aan te branden en blijft het extra sappig en vol smaak.
Stoofvlees recepten
Vind je het nog steeds lastig om te bepalen welk vlees voor stoofvlees je het beste kunt gebruiken? Laat je dan inspireren door onze recepten. Zo weet je zeker dat het gerecht lukt én ontdek je welke smaken jij het lekkerst vindt. Rundvlees is misschien de klassieker voor stoofvlees, maar stukken als varkensschouder, lamsnek of zelfs wild zijn minstens net zo lekker. Dat bewijzen deze recepten wel:

Rundersukade in mosterdsaus met gedroogde pruimen en prei
Maak het klassieke stoofpotje met rundersukade wat specialer door er gedroogde pruimen en prei aan toe te voegen. Wees niet bang dat het te zoet wordt; de mosterd brengt het mooi in balans.

Varkenswangetjes met prei in mosterdsaus
Boterzacht worden deze varkenswangetjes en de prei, als je ze lekker lang laat stoven in een romige saus. Heerlijk met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Nihari (Pakistaanse runderstoof)
Dit heerlijk kruidige Pakistaanse stoofgerecht wordt traditioneel ’s nachts gegaard en opgewarmd bij het ontbijt gegeten. Maar jij kunt ‘m natuurlijk bij het avondeten serveren, met knapperige naan en frisse smaakmakers zoals gember en citroen.
Onze tips

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Joël Broekaert: “Vlees is als een goede fles wijn”

Zelf stoofvlees maken met tips van de slager

Jackfruit is dé vleesvervanger voor stoofgerechten (en zo gebruik je ‘m)

Zelf jus maken: met of zonder vlees

Zuurdesemstarter maken: tips en recept van de chef

Kaasfondue is gaan schiften: zo kan je het redden

Zo kan je het beste aardappelpuree opwarmen en bewaren

Zo maak je de lekkerste rode kool: koken en bereiden

9x de lekkerste sauzen voor bij biefstuk

Koken zonder alcohol: zo vervang je drank in klassieke gerechten

Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.




