
Dit jaar gaan jullie voor een winterbarbecue tijdens de kerst. We gaan lekker grillen en zorgen zo voor rokerige smaken tijdens het kerstdiner.
Lees verder na de advertentie
Wie zegt dat de barbecue alleen in de zomer aangestoken mag worden? Deze kerst gooien we het over een andere boeg. Trek je warme trui aan, steek de vuurkorf aan en laat de kolen gloeien. Met dit 3-gangenmenu maak je van je kerstbarbecue een onvergetelijke wintereditie vol rokerige smaken, knapperige groenten en sappig vlees.
Het grote kerstnummer
De unieke editie van 2025€ 12.50- 90+ kerstrecepten
- Mix-and-matchkerstmenu
- Extra veel voor-, hoofd-, bij- én nagerechten

Voorgerechten op de BBQ

Biefstukspiesen met uienchutney en geroosterde aardappels met rozemarijn
We trappen af met een vleesspies met een zoete uienchutney. De geroosterde aardappels en rozemarijn passen perfect bij deze tijd van het jaar!

Vijgenspiesjes met Gorgonzola, parmaham en chiliolie
De hartige Gorgonzola en parmaham passen perfect bij de zoete vijgen. De chiliolie geeft het geheel een heerlijk pittig randje.

Crunchy worstspiesjes met cocktailsaus
Op de barbecue kun je eindeloos variëren. Deze spiesen met worst en ciabatta zijn ideaal om het kerstdiner van de BBQ mee te beginnen.
Hoofdgerechten op de BBQ

Bistecca met paddenstoelen in marsala
Voor het hoofdgerecht ga je voor een bistecca óf toch liever een warmgerookte zalm op een cederhoutenplank? Waar ga jij voor?

Antikristo (gerookte, geblakerde lamsschouder)
Antikristo is een populair gerecht in Griekenland. Het gerookte lamsvlees wordt supermals. Perfect voor tijdens het kerstdiner om te serveren met wat groentes en eventueel brood.
Nog meer kerstinspiratie ontvangen?

Warmgerookte zalm met dragonmayonaise
Maak je kerstmenu compleet met deze luxe warmgerookte zalm, perfect aangevuld met een frisse dragonmayonaise voor een feestelijke touch aan je diner.
Nagerechten van de barbecue

Ananas met rum en limoenmascarpone
Natuurlijk kun je ook desserts maken op een barbecue? Zoals ananas, en zelfs een appeltaart, zoals we deden op de Big Green Egg!

Tropical storm uit BBQ Magic
Roel: “Fruit op de barbecue, kan dat? Jazeker. Want dat is het mooie aan grillen met een rookplank: je kunt hem ook voor ingrediënten gebruiken die je niet per se op een barbecue verwacht.”

Aan de kust en op een plek waar je alles vindt. Van prachtige bossen en meren tot aan een bruisend stadscentrum, gevuld met de beste restaurants.

Bistecca met paddenstoelen in marsala
Wie deze Italiaanse klassieker op tafel zet, weet zeker dat ‘ie scoort. Ga voor een polenta van ‘echt’ maïsmeel in plaats van voorgekookte instant-polenta. Het kost meer tijd, maar je krijgt er meer smaak voor terug.
Ingrediënten
- zout en peper
- 130 g polenta maïsmeel
- 1 T-bonesteak (ca. 900 gram)
- 2 el olijfolie (+ extra)
- 1 teentje knoflook (gesnipperd)
- 100 g gemengde paddenstoelen (schoongemaakt)
- 3 el marsala
- 200 ml kippenbouillon (bijv. Maggi)
- 40 g boter (Kerrygold)
- 2 l olie (om in te frituren)
- 1 el crème fraîche
- 50 g milde gorgonzola
- 1 klein bosje platte peterselie (fijngehakt)
Benodigdheden
- aluminiumfolie
Bereiding
Breng voor de polenta 800 ml water met wat zout aan de kook. Voeg al roerend geleidelijk de polenta toe en blijf ca. 2 minuten roeren. Zet het vuur laag en kook de polenta 30-40 minuten.
Roer regelmatig door.Giet de polenta in een bakblik van ca. 16×22 cm, zodat de polenta ca. 3 cm hoog is. Dek de polenta af en zet 2-3 uur in de koelkast. Verdeel de polenta in stukjes.
Bestrooi de T-bonesteak royaal met zout en laat ca. 20 minuten bij kamertemperatuur intrekken. Zo wordt er vocht aan het vlees onttrokken waardoor er tijdens het grillen een mooiere korst
ontstaat.Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak er de knoflook ca. 1 minuut in. Voeg de paddenstoelen toe en bak ca. 2 minuten. Voeg de marsala toe en kook ca. 1 minuut. Voeg de kippenbouillon
en de boter toe. Kook het geheel in tot een licht gebonden saus. Houd de saus warm.Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Verhit een grillpan of een barbecue zeer heet. Dep het vlees droog en bestrijk licht met olijfolie. Gril de steak ca. 3 minuten per
zijde en ca. 3 minuten op de vetrand tot deze mooi goudbruin is. Leg het vlees in een braadslee in de oven en braad 12-15 minuten voor rare en 17-20 minuten voor medium. Neem het vlees uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Laat de oven aan.Verhit de frituurolie in een ruime pan tot 180°C. Frituur de polenta portiegewijs in ca. 4 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout. Houd de
porties warm in de oven.Verwarm de crème fraîche en de gorgonzola in een pannetje op laag vuur tot de kaas gesmolten is.
Snijd het vlees in plakken en serveer ze met de paddenstoelen, de gorgonzolasaus en de gefrituurde polenta. Bestrooi met de peterselie.
© olive Magazine / Immediate Media Foto’s: Charlie Richards Styling: Tony Hutchinson Foodstyling: Sarah Cook
Onze tips

Hoofdgerechten voor kerst: van vlees tot vis en vegetarisch

Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips

Zo maak je de allerlekkerste marinades voor vlees, vis en groenten

7x de lekkerste recepten met lamsvlees

Dit zijn de lekkerste wijnen voor kerst

Sunday roast: 7x braadstukken uit de oven

5x bakken met amandelspijs

Taarten met speculaas: 5x de lekkerste recepten

Julie van den Berg
Altijd in voor een feestje – vooral als er eten én wijn is. Maakt van elk ontbijt een toetje en kan de avond ervoor al niet wachten om het op te eten. Houdt van het organiseren van etentjes voor familie en vrienden. Haat koriander.




