Abonneren
Foodies kerst
De unieke editie van 2025
Cover van
Chili-noedelsoep met tofu

Mirin: wat is het en waar gebruik je het voor?

Profielfoto van
BasBas Erkens

Mirin – een Japanse rijstwijn – wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt in Aziatische recepten. Daarom heb je het vast wel eens in het ingrediëntenlijstje voorbij zien komen. Maar waarom gebruiken we deze smaakmaker eigenlijk? Lees het hier en ontdek onze favoriete recepten!

Lees verder na de advertentie

Wat is mirin?

Als je vaak Aziatische gerechten maakt, ben je vast wel bekend met mirin. Of althans, je weet dat het in het op het boodschappenlijstje staat. Maar wat is mirin eigenlijk? Mirin is een Japanse rijstwijn met een alcoholpercentage van ongeveer 10-14%. Het heeft een zoete smaak en wordt enkel gebruikt als kookwijn – en dus niet om te drinken.

Voor je er nu mee wil gaan proosten bij een avondje sushi: het wordt alleen gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Zelfs in Japan drinken ze het niet bij hun borrel.

Lees verder na de advertentie

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Mirin is te koop bij de toko, laat je vooral adviseren over de verschillende merken die ze hebben. Ook bij de grotere supermarkten kun je het tegenwoordig gemakkelijk kopen.

Lees verder na de advertentie

Hoe smaakt mirin?

Wanneer je kookt met mirin, verdampt de alcohol en blijft er een lekkere zoete en diepe smaak over. Mirin is vrij uitgesproken. Gebruik dan ook niet te veel, anders wordt de rest overschaduwd door de zoetige smaak.

Het verschil met sake is dat mirin minder alcohol en meer suiker bevat. De smaak hiervan is dan ook lichter, droger en minder zoet.

Lees verder na de advertentie

Hoe kan je het vervangen?

Kan je de zoete rijstwijn nergens vinden? In de westerse keuken wordt het vaak vervangen door droge sherry. Uiteraard zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen. Kies er niet te snel voor om gewone

Wil je alleen het zoete effect? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een schepje suiker gebruiken.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je bewaart het op een droge plek zoals in de voorraadkast. Ook na opening is het product nog een flinke tijd houdbaar buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met mirin? De rijstwijn combineert goed met zowel vlees en vis als met groenten en tofu. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, marinade of dressing en ervaar zelf de heerlijke smaak.

poké bowl met tempeh

Pokébowl met gerookte tempeh

Deze poké bowl met tempeh mag dan wel vegetarisch zijn, dat doet niets af aan de heerlijke en diepe smaken van dit fijne gerecht.

Naar het recept
lekker door de week sesamzalm

Sesamzalm met srirachasaus

Doordat de gegaarde zalm een krokant korstje heeft van sesam wordt dit stukje vis nóg lekkerder. Zeker in combinatie met de pittige srirachasaus.

Naar het recept
Chili-noedelsoep met tofu

Chili-noedelsoep met tofu

Noedelsoep is hier favoriet op de redactie. Je kunt gemakkelijk afwisselen met ingrediënten en met de juiste bouillon zet je een smaakvolle maaltijd op tafel!

Naar het recept

Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!